Suomen kansalaisuuden sai viime vuonna ennätysmäärä ulkomaalaisia. Tilastokeskuksen tietojen mukaan kansalaisuuden sai 9 375 ulkomaalaista. Määrä on suurin itsenäisyyden aikana.
Suomen kansalaisuuksia myönnettiin viime vuonna 1 454 enemmän kuin vuonna 2015.
Eniten Suomen kansalaisuuksia myönnettiin Venäjän kansalaisille, 2 028. Toiseksi eniten Suomen kansalaisuuksia saivat somalialaiset, 1 066. Kolmanneksi suurin ryhmä olivat irakilaiset. Heitä oli 534. Viron kansalaisille myönnettiin viime vuonna 459 Suomen kansalaisuutta.
Naisia enemmän kuin miehiä
Suomen kansalaisuuden saaneissa oli naisia (4 914) hieman enemmän kuin miehiä (4 461). Naisten keski-ikä oli 28,4 vuotta ja miesten 26,4 vuotta. Alaikäisiä oli 2 944.
Suomen kansalaisuuden saaneista 96 prosenttia säilytti myös entisen kansalaisuutensa. Viime vuoden lopussa Suomessa asui vakituisesti vähän yli satatuhatta kaksoiskansalaista eli henkilöä, joilla on Suomen kansalaisuuden lisäksi jonkin toisen maan kansalaisuus.
Suurimmat kaksoiskansalaisuusryhmät ovat Venäjän, Ruotsin, Somalian, Viron ja Yhdysvaltojen kansalaiset.
Suomessa syntyneitä kaksoiskansalaisia on 20 324 ja ulkomaiden kansalaisia, joille on myönnetty Suomen kansalaisia on vajaat 84 673.
Maahanmuuttoaallot näkyvät viiveellä
Tilastokeskuksen yliaktuaari Matti Saaren mukaan maahanmuuttoaallot näkyvät kansalaisuustilastoissa aina muutamien vuosien viiveellä, sillä Suomen kansalaisuuden saamiseksi on asuttava maassa riittävän pitkään.
– Meillähän oli 90-luvun alussa pakolaisaalto. Meillä oli Somalian ja Jugoslavian kriisit ja sitten tulivat inkeriläiset. Siinä meni oma aikansa ennen kuin kansalaisuuden saamiset alkoivat lisääntyä tämän maahanmuuttoaallon seurauksena, Saari selittää.
2000-luvulle tultaessa alkoi liikkua huhuja kaksoiskansalaisuuden sallivasta lakiuudistuksesta.
– Silloin ulkomaalaiset ryhtyivät odottamaan sitä, että he saavat säilyttää edellisen kansalaisuutensa, Saari kertoo.
Lakiuudistus tuli voimaan vuonna 2003.
EU:n laajeneminen 2000-luvulla toi mukanaan työvoiman vapaan liikkuvuuden. Välillä maahanmuuttoaaltoa keskeytti finanssikriisi.
– Suomeen virtasi työvoimaa ja kansainvälistymistä alkoi tapahtua, Saari sanoo.
Vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden tuleminen ei siis näy vielä viime vuoden kansalaisuustilastossa.
– Se tulee näkymään sitten 5–6 vuoden päästä, kun maassaoloehto täyttyy ja henkilöt ovat hankkineet riittävän kielitaidon, Saari ennustaa.
Juttua muokattu klo 13.05: Kansalaisuudet vuosina 1966–2016 esittävän grafiikan mitta-asteikko korjattu.