Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Linda Boström Knausgård ei piittaa, vaikka hänen elämänsä paljastettiin ex-miehen kirjoissa: En juuri välitä, mitä minusta ajatellaan

Linda Boström Knausgård käyttää myös itse omaelämäkerrallisia aineksia kirjoissaan.

Linda Boström Knausgård
Linda Boström Knausgård ammentaa kirjoihinsa omasta elämästään. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirjallisuustapahtumissa on tapana puhua kirjoista tai yhteiskunnan tilasta. Tällä kertaa puhutaan myös miehistä. Ainakin jonkin verran. Ruotsalaiskirjailija Linda Boström Knausgård on saapunut Suomeen esiintyäkseen Lit-kirjallisuustapahtumassa. Hänen on määrä keskustella kirjailija Märta Tikkasen kanssa teoksista, mutta myös molempien entisistä puolisoista. Naiset ovat eri sukupolvea, mutta heitä yhdistää liitto kuuluisan kirjailijan kanssa.

Linda Boström Knausgård erosi viime vuonna Karl Ove Knausgårdista, joka nousi kuuluisuuteen jättimäisellä, omaelämäkerrallisella Taisteluni-sarjalla. Myös Märta Tikkasen edesmennyt puoliso Henrik Tikkanen kuvasi kirjoissaan pariskunnan myrskyisää yhteiseloa. Naisilla riittää siis puhuttavaa. Yleisön edessä esiintymistä helpottaa se, että Boström Knausgård ja Tikkanen tuntevat toisensa hyvin vuosien takaa.

– Tapasin Märtan eilen heti Helsinkiin tultuani. Yritimme muistella missä tapasimme ensimmäisen kerran, mutta emme saaneet mieleemme tarkempaa paikkaa kuin, että jossain Tanskassa. Me molemmat muistimme, että ikkunasta näkyi meri, mutta siihen se jäi, kertoo Boström Knausgård hymyillen.

Sielunkumppanuus löytyi heti ja naiset alkoivat kirjoittaa toisilleen sähköpostien lisäksi myös perinteisiä käsinkirjoitettuja kirjeitä. Tikkasesta tuli tärkeä tuki Boström Knausgårdille, joka kirjoitti vaikeina aikoina tälle päivittäin. Kirjoittaessa Boström Knausgård sanoo olevansa vapaa.

– Kirjoittaessa pystyn ilmaisemaan itseäni niin kuin haluan. Mutta minusta ei ole päiväkirjan pitäjäksi. Tarvitsen vastaanottajan, silloin pystyn olemaan rehellisempi.

Linda Boström Knausgård
Linda Boström Knausgårdilla on neljä lasta ex-miehensä Karl-Ove Knausgårdin kanssa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Linda Boström Knausgård on hämmentävä yhdistelmä avoimuutta ja pidättyväisyyttä. Hän puhuu itsestään ja vaikeistakin asioista ilman kiusaantuneisuutta. Välillä hän katsoo intensiivisesti silmiin, toisinaan hän puhuu pitkiä aikoja silmät kiinni, ajatuksia hakien. Hänen seurassaan pitkät hiljaisuudet eivät tunnu lainkaan hämmentäviltä.

Hiljaisuudesta kertoo myös hänen tuorein romaaninsa Tervetuloa Amerikkaan. Siinä nuori tyttö päättää olla puhumatta. Synkkä teos kuvaa perhettä, joka haluaisi olla valoisa, mutta on kaikkea muuta.

Uutuusromaanissa on paljon omaelämäkerrallisia aineksia. Myös Linda Boström Knausgård oli lapsena joitakin aikoja puhumatta, joskin kirjan tytöstä poiketen hänen puhelakkonsa kestivät vain lyhyitä aikoja. Puhuminen ja itsensä ilmaisu tuntuvat olevan kantava teema Boström Knausgårdin elämässä.

– Nuorena tunsin, että puhuminen on turhaa. Vaikka puhuin, en kohdannut puhujaa. Tunsin olevani yksin. En myöskään halunnut paljastaa itseäni. Puhuessa tunsin tulevani väärinymmärretyksi. Halusin olla omassa rauhassa mielikuvitusmaailmoissani.

Romaanissa perheen äiti kuvataan hurmaavana, välittävänä, mutta myös itsekkäänä näyttelijänä. Boström Knausgårdin äiti, joka on tunnettu näyttelijä Ruotsissa, ei kuitenkaan ollut moksiskaan kirjasta. Päinvastoin, hän oli ylpeä tyttärestään ja kirjasta, joka sai suitsuttavat kritiikit.

– Äiti on niin ihana. En missään vaiheessa pelännyt näyttää romaania hänelle. Hän on taiteilija, hän ymmärtää mistä kirjassa on kyse. Äiti oli kiitollinen myös siitä, että kirja auttoi häntä muistamaan asioita, vaikka se loppupeleissä onkin fiktiota.

"En halua olla mikään kaksisuuntaisen mielialahäiriön edustaja"

Linda Boström Knausgård aloitti kirjailijanuransa runoilijana ja se näkyy yhä hänen kuulaassa ja ekonomisessa kielessään. Siinä missä ex-mies Karl Ove tarvitsi tuhansia sivuja asioiden kuvailuun, tekee Linda Boström Knausgård asiat selviksi alle sadalla sivulla.

Kauniilla kielellä saa paljon anteeksi. Linda Boström Knausgård ei suivaantunut, vaikka myös hänen elämäänsä setvittiin Karl Ove Knausgårdin pikkutarkassa  omaelämäkerrallisessa sarjassa.

– Jos teokset olisi kirjoitettu huonosti, niin sitten se olisi ollut kauheaa. Kirjat on kirjoitettu vahvasti Karl-Oven näkökulmasta, se on hänen näkemyksensä.

Kuusiosaista _Taisteluni-_sarjaa on myyty huikeita määriä ympäri maailmaa, mutta Linda Boström Knausgårdia ei tunnu haittaavan, että ihmiset tietävät hänestä kaikenlaista.

– Yllätyin itsekin, miten vähän välitän siitä, mitä ihmiset minusta nykyään ajattelevat. Toki, jos joku vieras tulee kysymään jostain yksityiskohdasta, niin onhan se kiusallista. Näen Karl Oven kirjasarjan enemmänkin hienona kokonaisuutena, en yksittäisten pikkutapahtumien sarjana.

Linda Boström Knausgård on kehuttu kirjailija kotimaassaan ja hänen uusin romaaninsa oli August-palkintoehdokkaana. Hän on julkaissut useita runokokoelmia ja kaksi romaania. Hän ei silti hikeenny, vaikka haastattelu  kääntyy hänen ex-mieheensä.

– On totta, että joudun usein vastaamaan näihin Karl Oven kirjoihin liittyviin kysymyksiin. Joskus kyllä kieltäydyn vastaamasta. En vain jaksa.

On mielenkiintoista, että myös Boström Knausgård on valinnut tyylilajikseen omasta elämästä ammentamisen. Mutta hänen mielestään se on täysin luontevaa.

– Kaikki tarinat perustuvat jollain lailla todellisuuteen.

Rehellisyys on myös lyönyt leiman Boström Knausgårdin. Useissa hänestä kertovissa jutuissa mainitaan hänen kertoneen avoimesti kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään. Kysyessäni, missä hän on kertonut asiasta, koska en löytänyt yhtään artikkelia siihen liittyen, hän purskahtaa nauruun.

– Totta, en ole kertonut siitä avoimesti missään. Toki se tulee esille Karl Oven kirjoissa, mutta itse en ole halunnut lähteä edustamaan kaksisuuntaista mielialahäiriötä kaiken maailman paneeleihin ja seminaareihin. Pyyntöjä on kyllä tullut. Minua on suuresti huvittanut tämä minun "avoimuuteni"asiasta.

Boström Knausgård on tehnyt maanisdepressivisyydestä radiodokumentin, mutta hän itse pitää sitä taiteellisena työnä. Taiteen puitteissa on kertoa mistä vain. Ei hän asiaa peitellytkään ole. Tämänkin haastattelun aikana Boström Knausgård on useaan otteeseen tuonut esiin, että välillä on vaikeaa. Joskus huvittaa puhua paljon, joskus ei yhtään.

– Välillä tunnen olevani aivan suljettu maailmalta ja puheelta. Toisinaan taas jopa lintujen laulu tuntuu merkitykselliseltä kommunikaatiolta. Koska suhde puhuttuun kieleen on hankala, siksi rakastan kirjoittamista.

_Linda Boström Knausgårdin ja Märta Tikkasen keskustelu Helsinki Lit -festivaalilta on nähtävillä Yle Areenassa. Juha Itkonen johdattelee keskustelua. _

Suosittelemme sinulle