Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

J. V. Snellmanin teokset julkaistiin kaikkien käyttöön – lähdeaineisto käsittää 25 000 sivua

Lähdeportaaliin tulee myös katsottavaksi Snellmanin Kuopio –dokumenttielokuva.

J. V. Snellmanin patsas
Kuva: Sakari Partanen / Yle
Eerikki Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisen suurmiehen, Johan Vilhelm Snellmanin elämästä on julkaistu kaikille avoin lähdeportaali. Sinne on koottu kaikki Snellmanin teokset, elämäkerta ja tutkimuksia. Lähteiden laajuus on 25 000 sivua.

Portaalista voi lukea muun muassa Snellmanin kirjeitä ystävilleen sekä hänen Kuopiossa julkaisemiaan sanomalehtiä vuodesta 1844 lähtien. Snellman julkaisi Kuopiossa kahta sanomalehteä: ruotsinkielistä Saimaa ja suomenkielistä Maamiehen ystävää.

Lähdeportaali on tarkoitettu kaikille suomalaisille, mutta tekijät toivovat, että se tavoittaisi etenkin koululaiset ja levittäisi tietoa aina ajankohtaisesta Snellmanin ajatusmaailmasta.

– Snellmanilainen sivistyssanoma on siinä, että jokainen on arvokas isänmaalleen omalla paikalla, mutta se vaatii vaivannäköä, opiskelua ja sen kyvyn kaivamista ja osallistumista, muistuttaa lähdeportaalin päätoimittaja Raimo Savolainen.

Snellmanin Kuopio dokumenttielokuvaksi

Samaan aikaan lähdeportaalin kanssa on julkaistu Snellman Kuopiossa -dokumenttielokuva, joka raottaa merkittävän filosofin ja lehtimiehen elämää 1840-luvun Kuopiossa ja sen ajan yhteiskunnallista kuvaa. Snellman vietti Kuopiossa kuusi vuotta 1843–1849.

Dokumentin ohjaaja Esa Sironen yllättyi perehtyessään Snellmanin elämään kuvausten aikana.

– Se Snellman, joka sieltä löytyi, oli erittäin raikas ja räväkkä ja tänäkin päivänä pätevä ajattelija, joka osoitti ne yhteiskunnallisen kehityksen kipupisteet ja ongelmakohdat, joihin hän sai aikaan korjausta ja se jatkuu vielä tänäkin päivänä.

Dokumentti tulee katsottavaksi lähdeportaaliin myöhemmin julkaisun jälkeen.

Snellmanin kootut teokset osat 1–24 voi kuunnella Ylen Elävässä arkistossa.

Suosittelemme