Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää näkee runsaasti korjattavaa Ylen riippumattomuuden turvaamisessa. Hän vaatii vahvan palomuurin rakentamista riippumattomuuden takaamiseksi.
Maanantaina julkaistussa raportissaan Mäenpää kehottaa Ylen johtoa kiinnittämään nykyistä enemmän huomiota yhtiön journalistiseen vastuuseen oikeudellisen ja rikosoikeudellisen vastuun sijaan.
Yle pyysi helmikuussa hallinto-oikeuden professoria Olli Mäenpäätä arvioimaan Yleisradion journalistista päätöksentekoa. Mäenpää teki arvionsa riippumattomana selvittäjänä ja päätti myös itse, miten ja keitä kuullen hän työn toteuttaa.
Raporttia varten Mäenpää on haastatellut 48 Ylen johtajaa tai journalistia ja tutkinut alan lainsäädäntöä sekä ohjeistusta.
Mäenpää halusi selvittää myös Terrafame-tapauksen
Selvityksen tilaamiselle antoi sysäyksen niin sanottu Terrafame-tapaus.
Yle uutisoi pääministerin sukulaisten omistaman yhtiön kaupoista valtion omistamalla kaivoksella. Uutisen julkaisun jälkeen pääministeri pommitti Ylen toimitusta sähköposteilla, minkä jälkeen uutista muutettiin ja aiheen käsittelyä Ylessä rajoitettiin.
Myöhemmin Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen taipumisesta ulkopuoliseen painostukseen.
Mäenpää halusi tutkia selvityksessään Terrafame-tapauksen omana kokonaisuutenaan.
Terrafame-tapauksessa “journalistinen vastuu jäi taka-alalle”
Olli Mäenpään mukaan poikkeuksellista Terrafame-tapauksessa on ollut sekä ulkopuolelta Yleen kohdistunut painostus että tapa, jolla Ylen journalismia johdettiin talon sisältä.
Ylen journalistinen vastuu jäi Mäenpään mukaan tapauksessa taka-alalle, koska johtamisen eli direktio-oikeuden perusteella “mikromanageroitiin” juttua, jossa ei ollut olennaisia virheitä.
Tämän perusteella Mäenpää katsoo, että johtaminen mukautui ulkoiseen vaikuttamiseen, mikä taas on horjuttanut luottamusta Ylen riippumattomuuteen.
Raportissa selvitysmies arvioi, että vastaavan toimittajan direktio-oikeus on tarkoitettu ensisijaisesti sananvapauden ja median riippumattomuuden turvaamiseen.
Selvitysmies kehottaa Ylen hallitusta arvioimaan Terrafame-tapauksen sananvapauden näkökulmasta ja ottamaan huomioon JSN:n päätöksen.
Tiivistelmässä Mäenpää myös kehottaa Ylen hallitusta arvioimaan Terrafame-tapauksen käsittelyn ja tekemään siitä johtopäätökset.
Riippumattomuus syytä kirjata Yle-lakiin
Mäenpää huomauttaa, että painostusyritykset voivat olla ongelmallisia, vaikka niihin ei suostuttaisikaan.
Mäenpää esittää, että Ylen riippumattomuus kirjattaisiin lakiin. Lailla pitäisi kieltää sekä vaikuttamisyritykset että niihin suostuminen.
Niin päästäisiin Mäenpään mielestä eroon “maan tavasta”. Raportin mukaan näyttää olevan jollain tavalla hyväksyttyä, että poliitikot yrittävät vaikuttaa Yleen eivätkä toimittajat edes pidä vaikutusyrityksiä erikoisuutena.
Mäenpää viittaa muun muassa Juha Sipilän lähettämään viestiin Terrafame-tapauksen aikana, jossa hän kertoi Atte Jääskeläiselle arvostuksensa Yleä kohtaan olevan “täysi nolla”. Toinen Mäenpään esimerkki pyrkimyksestä vaikuttaa Yleen ovat pääministerin vakuutuskuoret, ja niiden käsittely Ylen jutuissa.
Toisaalta Mäenpää katsoo Ylen toimivan yleensä riippumattomasti. Hän katsoo, että ulkopuoliset vaikuttamisyritykset ovat olleet yksittäistapauksia.
Ylen pitää varoa, ettei vahtikoira kesyynny
Mäenpää muistuttaa, että sananvapauslain lisäksi Ylen tulisi korostaa journalistista vastuutaan eli vahtikoiran rooliaan. Julkisen palvelun velvoite tarkoittaa, että Yle on vastuussa myös yleisölle.
Vastuu pitäisi ymmärtää monipuolisemmin, jotta Yle voisi ottaa nykyistä rohkeamman ja vahvemman roolin. Jos vastuukysymyksissä keskitytään rikosoikeudelliseen vastuuseen, varovaisuus lisääntyy ja tutkivassa journalismissa keskitytään vähemmän merkittäviin aiheisiin. Silloin journalismissa väistellään yhteiskunnan ongelmia ja vallankäyttäjien valvontaa.
Virheet korjataan, mutta sometaidoissa viilattavaa
Virheet tunnistetaan ja korjataan Mäenpään mukaan Ylellä enimmäkseen hyvin. Hän nostaa kuitenkin esiin Ylen “vähättelevältä” ja “ylimieliseltä” vaikuttavan suhtautumisen Julkisen sanan neuvoston 22.3.2017 langettavaan päätökseen, jonka mukaan Yle taipui ulkopuoliseen vaikutusyritykseen Terrafame-uutisoinnissa.
Ylen henkilöstölleen antamia ohjeita sosiaalisessa mediassa toimimisesta tunnetaan melko huonosti. Niiden seuranta vaikuttaa epäsystemaattiselta ja seuraamuksiltaan vaikeasti ennustettavalta.
Journalistista työtä hankaloittaa Ylessä Mäenpään mielestä myös liian moniportainen organisaatio. Sananvapauslain mukaiset vastuut, kuten päätoimittajan tehtävät sekä tehtävien delegointi on Mäenpään mukaan määritetty Ylessä asianmukaisesti.
Selvitysmies varoittaa myös riskeistä, jos Ylen strategiasta päättäminen siirretään hallintoneuvoston tehtäväksi, kuten Yle-lain muutoksessa esitetään. Nykyisellään strategiassa linjataan Ylen journalistisia painopisteitä, ja poliitikkojen puuttuminen näihin saattaisi vaarantaa Ylen riippumattomuuden.
Keskustelu Ylestä jatkuu myös tulevina päivinä. Huomenna tiistaina julkistetaan Ylestä lähteneiden toimittajien kirja ja keskiviikkona aiheesta keskustellaan A-teemaillassa.
Selvitysmies Mäenpää: Pääministeri sai Yleltä erikoiskohtelun
Mäenpään Yle-raportti julkaistu – Kerro, mitä ajattelet Ylen riippumattomuudesta
Lue tästä selvitysmiehen koko Yle-arviointiraportti
Miten taataan Ylen riippumattomuus? Selvitysmies Olli Mäenpään Yle-raportti on Suomen suurimman keskusteluohjelman käsittelyssä keskiviikkona. A-teema: Ylen riippumattomuus TV1 17.5. klo 21.05-22.35 #ateema