Hyppää sisältöön

Suomalaistutkija Trumpin tietovuotoväitteistä: "Tiedusteluyhteistyön toimivuus voi olla vaarassa"

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Mika Aaltolan mukaan paljastetut tiedot eivät ole vaarallisia Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Emmakaisa Jokiniemi

Washington Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on paljastanut erittäin salaisia tiedustelutietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mika Aaltola arvioi, että uutinen syö luottamusta Trumpia kohtaan.

– Tiedustelutiedot ja niiden luovuttaminen ilman että siitä on lähteen kanssa sovittu ja toisaalta tiedustelutietojen keräämisen metodien mahdollinen paljastaminen on asioita, joita ei sopisi tehdä. Tämä nakertaa luottamusta.

Washington Postin mukaan tietojen kerrotaan käsitelleen terrorismiuhkaa, joka liittyy kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneissa.

– Taustalla on hyvin vakava ilmaliikenteeseen kohdistuva uhka. Näkisin, että nämä tiedot eivät ole siinä mielessä vaarallisia Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle vaan enemmän kyseessä on myös uhka, joka on ehkä syytäkin jakaa liittolaisten ja muiden maiden kanssa.

Aaltola kuitenkin arvioi, että Trumpin luottamus on vaarassa.

– Tässä tilanteessa vaikeaa tietää täsmälleen, että mistä on kysymys ja nämä tiedot on myös kiistetty Valkoisen talon toimesta. Todennäköisesti luottamus presidenttiin on vaarassa ja saattaa olla että liittolaiset eivät ole kovin halukkaita kertomaan tällaisia tietoja eli tässä tiedusteluyhteistyön toimivuus voi olla vaarassa.

Suosittelemme sinulle