Hyppää sisältöön

Tyksin synnytysvuodeosastolla havaittu MRSA-tapauksia

Seulonnoissa bakteeri on toistaiseksi todettu yhdellä äidillä ja kolmella lapsella.

Kuva: Jussi Kallioinen / Yle

Tyksin synnytysvuodeosastolla 1 on havaittu MRSA-tapauksia, tiedottaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Piirin mukaan kaikki synnytysvuodeosastolla olevat tutkitaan.

Osastolla maaliskuussa hoidetulla äidillä todettiin äskettäin metisilliini-antibiootille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri. Osastolla samaan aikaan olleista äideistä ja lapsista on siksi otettu seulontanäytteet osana sairaalahygieenistä selvitystyötä. Seulonnoissa MRSA on toistaiseksi todettu yhdellä äidillä ja kolmella lapsella.

Kaikkiaan maanantaihin 15. toukokuuta mennessä on todettu viisi MRSA-tapausta.

Osastolla tehosiivous

Synnytysvuodeosastolla 1 on tehty tapausten vuoksi tilojen tehostettu siivous ja osaston hygieniatoimia on tehostettu entisestään.

Tilanteen kartoittamiseksi kaikista osastolla olevista äideistä ja lapsista otetaan MRSA-näytteet tiistaina 16. toukokuuta, ja sen jälkeen uudelleen viikon kuluttua. Seulottaville äideille asiasta tiedotetaan henkilökohtaisesti.

Tutkimus koskee yhteensä noin 30 äitiä ja lasta.

Mahdollista epidemiatilannetta seuraa Tyksin Naistenklinikan, Lasten ja nuortenklinikan ja Sairaalahygieniayksikön työryhmä.

MRSA-epidemioita ei ole ollut Tyksissä vuosiin

Staphylococcus aureus (stafylokokki) on tavallinen bakteeri, jota monilla ihmisillä on normaalisti iholla, nielussa ja nenän limakalvoilla.

Metisilliini-antibiootille vastustuskykyinen stafylokokki, eli MRSA, on yleistynyt kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. MRSA-bakteeria voi olla myös täysin terveillä, eri-ikäisillä henkilöillä, joilla ei ole ollut kontaktia terveydenhuoltoon.

Iholla olevista stafylokokeista ei yleensä ole haittaa terveellä iholla. Haavoissa ja rikkoontuneella iholla ne voivat kuitenkin aiheuttaa infektioita.

MRSA-tilanne on Tyksissä aktiivisen infektiotorjuntapolitiikan vuoksi ollut erittäin hyvä, eikä MRSA:n aiheuttamia epidemioita ole Tyksissä todettu vuosiin. Kaikissa Suomen sairaaloissa tilanne ei ole yhtä hyvä.

Suosittelemme sinulle