Hyppää sisältöön

Syytteitä nostettu nuorten tyttöjen hyväksikäytöistä Joensuussa

Kaksi nuorta irakilaismiestä vastaa syytteisiin toukokuun lopussa. Kolmatta maanmiestä poliisi ei ole tavoittanut.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Itä-Suomen kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen on tiistaina nostanut syytteet kahta irakilaismiestä vastaan.

Joensuussa asuvaa 22-vuotiasta miestä syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Jos hänet todetaan syylliseksi, rangaistusasteikko on vuodesta kymmeneen vuotta vankeutta. Epäilty on matkustuskiellossa.

Vangittuna helmikuusta lähtien ollutta toista irakilaista syytetään raiskauksen yrityksestä ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Epäilty 21-vuotias on ollut vangittuna helmikuusta lähtien pakenemisvaaran vuoksi.

Kolmatta epäiltyä poliisi ei ole tavoittanut edes kuulusteluja varten, hänen uskotaan poistuneen Suomesta. Tästä 25-vuotiaasta irakilaisesta poliisi on tehnyt kansallisen etsintäkuulutuksen, mutta toistaiseksi miestä ei ole tavoitettu.

Yhtä etsitään koko Euroopasta

Syyttäjä Osmo Manninen aikoo tehdä etsitystä epäillystä myös eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Jos mies tavoitetaan EU-alueelta, hänet toimitetaan Suomeen tutkintaa varten.

Rikosten vanhentumisaika riippuu teon laadusta ja siitä annetun rangaistuksen enimmäispituudesta.

– Törkeässä lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä se on pitkä aika, koska syyteoikeus vanhenee vasta kymmenessä vuodessa, Manninen toteaa.

Syyttäjä kertoo, että kateissa oleva mies on poissaolevana vangittu.

Vankeudesta lähdetään.

Osmo Manninen

Oikeuteen edenneet tapahtumat sattuivat samana viikonloppuna joulukuussa joensuulaisessa yksityisasunnossa, jossa oli käytetty alkoholia. Jokaisessa kolmessa tutkitussa tapauksessa toisena osapuolena oli eri ulkomaalainen mies ja toisena osapuolena eri alaikäinen joensuulaistyttö. Miehet tutustuivat reilusti alaikäisiin tyttöihin keskustan kauppakeskuksissa.

Juttuja on määrä käsitellä Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa 30. toukokuuta.

– Vankeudesta lähdetään. Jos tuomio jää alle kahden vuoden, se on mahdollista tuomita ehdollisena, Osmo Manninen toteaa.

Suosittelemme sinulle