Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Valkoinen talo Trumpin puheista venäläisille: "Presidentti ei edes tiennyt tiedon lähdettä"

Demokraattisenaattori Chuck Schumer vaatii, että presidentti Trump antaa kongressille pöytäkirjan Venäjän ulkoministerin Lavrovin kanssa käymistään keskusteluista.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Herbert Raymond McMaster Washingtonissa toukokuun 15. päivä.
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Herbert Raymond McMaster Washingtonissa toukokuun 15. päivä. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Pauli Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Herbert Raymond McMaster puolusti tiistai-iltana presidentti Donald Trumpia Washingtonissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa väitetyistä tiedustelutietojen paljastamisesta Venäjälle.

Asiasta nousi kohu, kun Washington Post -lehti kertoi eilen paikallista aikaa, että Trump paljasti salaisia tiedustelutietoja Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville terroristijärjestö Isisistä viime viikon tapaamisessa.

– Presidentti ei millään tavalla vaarantanut keskustelussa kansallista turvallisuutta, McMaster painotti useaan otteeseen tiivistunnelmaisessa tiedotustilaisuudessa.

McMaster totesi myös, että presidentti Trump ei edes tiennyt, mistä lähteistä tiedustelutiedot olivat peräisin.

– Presidentti ei vaarantanut keskustelussa mitään lähdettä tai tiedonhankintamenetelmää, McMaster vakuutti.

Sen jälkeen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja McMaster poistui pikaisesti puhujakorokkeelta vastaamatta enää toimittajien kysymyksiin.

Demokraatit haluavat lisäselvityksiä

Demokraatit eivät ole tyytyväisiä presidentin tähänastisiin selvityksiin asiasta.

Puolueen senaatin nokkamies  Chuck Schumer sanoo, että mikäli Trumpilla ei ole mitään salattavaa, hän antaa edustajainhuoneen ja senaatin tiedustelukomiteoille editoimattoman, puhtaaksi kirjoitetun tekstin tapaamisestaan Lavrovin kanssa.

– Muussa tapauksessa amerikkalaiset epäilevät, että presidentti ei pysty pitämään vaarallisia salaisuuksia omana tietonaan, Schumer sanoo.

Suosittelemme sinulle