Hyppää sisältöön

Kiukkuaako viestintäministeri Anne Berner toimittajille lankoja pitkin vai ei?

Berner kielsi suorassa lähetyksessä kolmesti kipakat yhteydenotot. Toimittajilla on erilainen kokemus.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Ylen teemaillassa Helsingissä keskiviikkona 17. toukokuuta.
Viestintäministeri Anne Berner (kesk.) A-teema: Ylen riippumattomuus -ohjelmassa keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Jari Strömberg

Ylen riippumattomuutta keskiviikkoiltana käsitellyt A-teema -ohjelma sai raamatullisia piirteitä, kun keskustelijaksi kutsuttu viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kolmesti kielsi toteuttavansa "maan tapaa" eli lähestymistä toimituksiin niin sanotusti "lankoja pitkin".

Toimittajapiireissä kiellot otettiin vastaan hämmästyneinä, sillä toimittajien kokemus on erilainen.

Maan tapa?

Näin ilta eteni:

Juontaja Annika Damström kysyi Yle-raportin laatineelta Olli Mäenpäältä "maan tavasta".

– Toteat raportissa näin, että on maan tapa, että poliitikot ovat ahkerasti yhteydessä median edustajiin. Mikä siinä on mielestäsi ongelmallista?

– Minusta on hyvä, että meillä ei ole kovin korkeaa kynnystä poliitikkojen ja median välillä. Meillä se yhteydenpito sujuu hyvin, mutta tarkoitan tällä maan tavalla sellaista ajatusta, että voidaan hyvin tulla niin sanotusti lankaa pitkin tänne Yleisradioon, Mäenpää vastasi.

Kielsi kolmesti

Mäenpään vastauksen keskeytti ohjelman toinen juontaja Markus Liimatainen kysyäkseen asiasta ohjelmassa siihen asti vaiti olleelta ministeri Berneriltä.

Liimatainen: – Miten on, oletteko tullut toimituksiin lankoja pitkin?

Berner: – En ole.

Liimatainen: – Kertaakaan?

Berner: – En ole?

Liimatainen: – Missään tapauksessa?

Berner: – En ole.

Toimittajat eri mieltä

Kun Bernerin kolmesti kieltämisestä oli kulunut tasan minuutti, Helsingin Sanomien toimittaja Tommi Nieminen viestitti Twitterissä: – Nyt muuten Anne Berner valehteli suorassa lähetyksessä. On tullut lankoja pitkin ainakin minulle, #ateema.

Niemisen twiitti sai kolmen minuutin kuluttua vastauksen Ylen toimittaja Sara Rigatellilta: – Samoin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Rigatelli jatkoi twiittausta hieman arvoituksellisesti: – Jätän tämän vain tähän – ja linkin jutustaan vuoden 2015 heinäkuulta otsikolla "Henkilökuva: Rautarouva – miten Anne Berner kipusi Suomi Oy:n huipulle". Berner oli jutunteon aikaan ollut kuukauden ministerinä.

Ministerin ja toimittajien käsitykset lankoja pitkin tulemisesta olivat selkeästi ristiriidassa.

Tapaus Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien Nieminen kertoo, että hänellä on omasta mielestään juuri kokemus Bernerin lähestymisestä lankoja pitkin.

Tapaus liittyy Niemisen vuonna 2013 tekemään juttuun Helsinkiin rakenteilla olevasta lastensairaalasta, jonka voimahahmona Berner tuolloin oli. Kyse on siis ajasta ennen ministeriyttä.

Nieminen oli antanut jutun Bernerille etukäteen tarkastettavaksi, jolloin Berner oli vaatinut lukuisilla puheluilla ja sähköposteilla muutoksia juttuun. Nieminen ei niihin suostunut.

– Minun kannalta oli hämmentävää, että kun Berner tajusi, että minä rivitoimittajana en aikonut taipua, niin hän pyysi erittäin merkittävässä asemassa olevan henkilön ottamaan yhteyttä asiasta Helsingin Sanomien päätoimittajaan, Nieminen kertoo.

Helsingin Sanomien juttu julkaistiin ilman muutoksia. Berner ei palannut enää asiaan.

Tapaus Yle Uutiset

Ylen Rigatelli muistaa oman kokemuksensa rajuna prosessina, jossa Berner tuli lankoja pitkin useita kertoja. Pyrkimyksenä oli ettei juttua julkaistaisi tai että siitä poistettaisi osia. Asia koski keskustalaisen Bernerin aiempaa ehdokassopimusta kokoomuksen kanssa. Se oli arka paikka.

Rigatelli ohjasi Bernerin pomolleen, silloin Yle Uutisten yhteiskuntatoimituksen esimiehelle Riikka Venäläiselle. Myös Venäläinen sai osansa.

– Kyllähän hän oli useaan otteeseen yhteydessä. Keskiyön aikaan käytiin aika kiivasta keskustelua. Keskustelimme muun muassa journalismin pelisäännöistä. Faktat olivat kuitenkin kohdallaan ja juttu julkaistiin. Mitään ei poistettu, Venäläinen kertoo.

Venäläinen pitää yhteydenottoja journalismin kohteilta tavallisena ja toteaa, että "tällaista se journalistisen pomon arki on".

– Pitää voida ottaa vastaan kritiikkä, mutta myös tehdä journalistiset päätökset aina itsenäisesti.

Ministerit eivät suinkaan ole ainoita yhteydenottajia Venäläisen mukaan vaan kyseeseen voi tulla kuka vain. Hän epäilee, että vasta kuukauden ministerinä olleelle Bernerille ministerien kohtaama julkisuus oli vielä silloin uutta.

Yksi ikävä muisto yhteydenotoista Venäläiselle kuitenkin jäi. Berner oli maininnut, että he ovat Ylen asioissa varmasti yhteydessä vastakin.

– Koin, että tavallaan Yle-korttia hän vilautti, Venäläinen pohtii.

Berner: Jokainen tulkitsee tavallaan

Torstaina asiasta uudemman kerran kuultu ministeri Berner pysyy kannassaan. Hän sanoi Ylen politiikan toimittajan Jyrki Haran lyhyessä haastattelussa eduskunnassa ettei suuttunut palaute kuulu hänen toimintatapoihinsa.

Hara: – Onko todella niin, ettette ole tullut lankoja pitkin niin sanotusti esimerkiksi Ylen Sara Rigatellille, Riikka Venäläiselle tai Helsingin Sanomien Tommi Niemiselle?

Berner: – Nyt täytyy varmaan sanoa, että jokainen tulkitsee sen lankoja pitkin tulemisen omalla tavallaan, mutta oma näkemykseni on se, että yritän pidättäytyä asiallisessa keskustelussa ja myöskin kommentoida saamani tekstiä ja tarvittaessa tehdä oikaisupyyntöjä. Mutta se on varmasti normaalia toimintaa, mitä jokainen meistä tekee.

Normaalia kanssakäyntiä

Hara: – Tämmöinen suuttunut tai raivoava palaute toimittajalle, onko se valikossa edes teidän toimintatavassanne?

Berner: – Ei ole. Minä olen yrittänyt pysyä viestintäministerinä varsinkin siinä omassa roolissani, että pidän huolta siitä, että viestintävälineillä on oma liikkumatilansa ja itselläni on sitten oma liikkumatilani.

Hara: – Vielä: soittaako tämä kysymys Sara Rigatellista tai Riikka Venäläisestä teillä mitään kelloa mistään keskustelusta?

Berner: – Ei mistään sellaisesta keskustelusta, joka ei olisi ollut normaalia kanssakäyntiä silloin, kun haastattelua tehdään.

Katso koko A-teema: Ylen riippumattomuus -ohjelma täältä.

Suosittelemme sinulle