Hyppää sisältöön

Suomalainen siepattu Afganistanissa

Kabulissa siepattu nainen työskentelee ruotsalaiselle avustusjärjestölle. Eilisessä hyökkäyksessä kuoli saksalainen avustustyöntekijä ja afganistanilainen vartija.

Kabulissa sijaitseva kansainvälinen vierasmaja, johon hyökättiin 21. toukokuuta. Iskussa siepattiin suomalaisnainen ja tapettiin saksalainen nainen sekä paikallinen vartija. Kuva: Shah Marai / AFP
Heikki Heiskanen,
Hannu Tikkala,
Jussi Virkkunen

Suomalainen on siepattu Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Ulkoministeriö vahvistaa sieppauksen, mutta ei muuten kerro tapauksesta.

– Ainoa yksityiskohta, joka tässä vaiheessa voidaan kertoa on, että sieppaajista ei vielä ole tietoa, kertoo ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Karoliina Romanoff.

Romanoffin mukaan ulkoministeriö ei tässä vaiheessa kommentoi sieppauksen yksityiskohtia.

Afganistanilaisten tiedotusvälineiden mukaan nainen on kateissa eilen illalla majapaikkaan tapahtuneen hyökkäyksen jäljiltä. Samassa hyökkäyksessä kuoli Operation Mercyn saksalainen työntekijä ja avustustyöntekijöiden majapaikan turvamies.

Siepattu suomalainen nainen työskenteli Afganistanissa ruotsalaiselle Operation Mercy -avustusjärjestössä. Järjestö on myös niukkasanainen.

– Työntekijä on yhä kateissa. Viranomaiset Kabulissa tekevät kaikkensa löytääkseen hänet, Operation Mercyn tiedottaja Cathy Stanley kertoo.

Järjestöllä ei tietoa hyökkääjistä

Operation Mercyn suomalainen työntekijä oli ollut Afganistanissa kolmen kuukauden ajan ja opiskeli darin kieltä.

Talossa asuivat vain suomalainen ja saksalainen työntekijä, mutta se on osa suurempaa rakennusten kokonaisuutta, jonka muissa taloissa asuu muita järjestön työntekijöitä.

Muut työntekijät eivät havainneet hyökkäystä. Järjestöllä ei ole tietoa, keitä iskun takana on.

– Emme tiedä, kuka sen teki ja mikä heidän motiivinsa oli, Stanley kertoo.

Ulkoministeriön tietojen mukaan Afganistanissa on tällä hetkellä noin 35 suomalaista siviiliä, joista alle kymmenen on tehnyt matkustusilmoituksen. Suomalaissotilaita Afganistanissa on UM:n mukaan noin 30.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Asemiehet ovat hyökänneet temppeliin Kabulissa Afganistanissa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Useita sieppaustapauksia

Lähihistoriasta löytyy useita tapauksia, joissa suomalainen tai suomalaisia on siepattu. Esimerkiksi Atte ja Leila Kaleva siepattiin Jemenissä joulukuussa 2012. Seppo Fränti ja Risto Vanhanen siepattiin puolestaan Filippiineillä vuonna 2000.

Molemmissa tapauksissa sieppaus kesti kuukausia, mutta lähimenneisyydestä löytyy lyhyempiäkin sieppauksia.

Ulkoministeriön mukaan tästä tapauksesta tekee poikkeuksellisen se, että tapaus on alkumetreiltä lähtien ollut julkisuudessa.

– Aikaisemmin monessa tapauksessa tieto julkisuuteen ei ole tullut näin nopeasti. Eli nyt valitettavasti emme voi toimia samalla tavalla kuin aikaisemmissa tapauksissa, jolloin julkisuus on ollut tästä jonkin aikaa pois, ulkoministeriön kansalaispalvelupäällikkö Pasi Tuominen sanoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Ulkoministeriö on avannut tänä aamuna tilannehuoneen, jossa selvitetään tapahtunutta ja seurataan tapauksen kehittymistä. Ministeriö tekee yhteistyötä useiden eri viranomaisten kanssa ja paikan päällä asiaa hoitaa Kabulin suurlähetystö.

Ulkoministeriö on ollut asiasta yhteydessä siepatun sukulaisiin ja työnantajaan.

UM: Vältä kaikkea matkustamista

Ulkoministeriö kehottaa matkustustiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) välttämään kaikkea matkustamista Afganistaniin. Tiedotteen mukaan maan turvallisuustilanne on kriittinen tai heikko koko maassa.

Tiedotteessa varoitetaan, että ulkomaalaisiin kohdistuu maassa kidnappausuhka.

– Afganistan on konfliktimaa, jossa väkivallan uhka on erittäin korkea. Varsinkin alueilla, joissa on kapinallistoimintaa, on aseellisten hyökkäyksien ja räjähteiden uhka. Nämä uhat koskevat myös pääkaupunki Kabulia, tiedotteessa kirjoitetaan.

Heinäkuussa 2014 kaksi suomalaista avustustyöntekijää ammuttiin kuoliaaksi Heratin kaupungissa Länsi-Afganistanissa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan länsimaalaisia on Afganistanissa siepattu vuoden 2001 jälkeen noin sata. Yhdysvaltain johtama liittouma kaatoi äärijärjestö Talibanin hallinnon vuonna 2001. Taliban on sen jälkeen taistellut Afganistanin hallitusta vastaan.

Sieppausriski on korkea

Ulkoministeriön Tuomisen mukaan sieppausriski ei ole tämän tapauksen myötä noussut.

– Siellähän on ollut riski, joka on ollut meidän matkustustiedotteissamme. Se on ollut korkea, emmekä arvioi, että se olisi tästä tapauksesta lisääntynyt, Tuominen sanoi.

Operation Mercy on toiminut Afganistanissa jo pitkään. Tämänkaltainen hyökkäys on sille kuitenkin uutta.

– Olemme toimineet siellä yli 10 vuotta. Meillä on paljon kokemusta, mutta mitään tällaista ei ole tapahtunut aiemmin, järjestön tiedottaja Cathy Stanley kertoo.

Juttua on täydennetty kello 16.58 avustusjärjestön antamilla tiedoilla.

Juttua muokattu kello 12.52. Tarkennettu, että Afganistanissa on UM:n tietojen mukaan noin 35 suomalaista siviiliä ja noin 30 sotilasta.

Suosittelemme sinulle