Hyppää sisältöön

Lennokki aiheutti läheltä piti -tilanteen Pirkkalassa – melkein törmäsi lääkärihelikopteriin

Lääkärihelikopteri havaitsi kauko-ohjattavan kamerakopterin sunnuntai-iltana 400 metrin korkeudessa Pirkkalan keskustan yläpuolella.

Lääkärihelikopteri
Kuva: Antti Eintola / Yle
Petra Ketonen

Lääkärihelikopteri oli palaamassa sunnuntai-iltana tehtävältä tukikohtaansa Tampere-Pirkkalan lentokentälle, kun miehistö teki yllättävän havainnon 400 metrin korkeudessa. Kauko-ohjattava kamerakopteri eli drone kiersi helikopteria samalla lentokorkeudella.

Tampere-Pirkkalan lentokentältä kerrotaan, että lennokkia ei saa lainkaan lennättää ilman lupaa alle viiden kilometrin etäisyydellä kentästä. Tämän turvarajan ulkopuolella on yläraja lähi- tai lennontiedotusalueella 50 metriä ja sen ulkopuolella 150 metriä. Pirkkalan keskustasta on matkaa linnuntietä lentokentälle noin viisi kilometriä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että mikäli lennättäminen tapahtuu lentokentän läheisyydessä, aiheutuu siitä 50 metrin korkeusrajoitus lähi- tai lennontiedotusalueella yli 5km päässä kiitotiestä.

Lääkärihelikopterin lentotoiminnasta vastaavan Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab:n lentotoiminnanjohtaja Jouni Romppanen kuvailee tilanteen vakavuutta.

– Osuessaan se olisi ollut erittäin vaarallinen. Nyt tilanne ei ollut sikäli vaarallinen, että se nähtiin.

Lennokit ovat tuttu näky ilmassa

Lentotoiminnanjohtaja Romppasen mukaan lääkärihelikopterit näkevät pienkoptereita ilmassa kiusallisen usein.

– Niitä on nähty sairaaloilla, onnettomuuspaikoilla ja tuollaisilla lentokorkeuksilla, joilla ne eivät todellakaan saisi olla Trafin ohjeistustenkaan mukaan.

Suomessa on tuhansia lennokkeja, ja niiden määrä on Trafin mukaan nousussa. Lennokkeja ei tarvitse rekisteröidä eikä niiden lennättäminen vaadi minkäänlaista ajokorttia.

Jouni Romppanen sanoo, että lennokki voi aiheuttaa vaaratilanteen muutenkin kuin törmäämällä.

– Jos esimerkiksi ollaan lähellä tehtäväpaikkaa ja drone lentää helikopterin alle. Siellä on voimakas ilmavirtapuhallus alaspäin, ja drone tulee sieltä todella kovaa alas. Jos drone osuu ihmisiä päähän, se on ihan yhtä karmeaa jälkeä kuin että se osuu helikopteriin ilmassa.

Aamulehden artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) on nähtävillä lääkärihelikopterin kuvaama video tilanteesta.

Juttua on täsmennetty lennokin lennättämisen turvarajoista.

Suosittelemme sinulle