Hyppää sisältöön

Yli 500 kutsuvierasta, 800 sotilasta, kymmeniä tuhansia vieraita – Tällaiset ovat Mauno Koiviston hautajaiset

Presidentti haudataan helatorstaina.

Mauno Koiviston surukirja Presidentinlinnassa Helsingissä perjantaina 19. toukokuuta 2017.
Mauno Koiviston surukirja Presidentinlinnassa Helsingissä perjantaina 19. toukokuuta 2017. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Emmakaisa Jokiniemi

Presidentti Koiviston valtiolliset hautajaiset pidetään helatorstaina 25. toukokuuta. Siunaustilaisuus on Helsingin tuomiokirkossa kello 13. Koivisto haudataan Hietaniemen hautausmaalle, ja muistotilaisuus pidetään kutsuvieraille Säätytalossa.

Hautajaisiin on kutsuttu yli 500 kutsuvierasta.

Siunaustilaisuuden jälkeen lähtevä surusaattue etenee reittiä Unioninkatu - Aleksanterinkatu - Snellmaninkatu - Vironkatu - Meritullinkatu – Pohjoisranta - Pohjoisesplanadi - Mannerheimintie - Arkadiankatu - Hietaniemi.  Saattue pysähtyy Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan edessä.

Poliisi arvioi, että hautajaissaattuetta tulee seuraamaan kymmeniä tuhansia ihmisiä. Jopa sata tuhatta saattaa ylittyä. Paras paikka seurata hautajaissaattuetta on poliisin mukaan Senaatintorilla Helsingin tuomiokirkon portailla.

Surusaaton reitin varrelta suljetaan katuja kokonaan ajoneuvoliikenteeltä. Poliisin mukaan surusaattoa ja katsojia turvataan myös sulkemalla katuja rekoilla.

Presidentti Mauno Koiviston hautajaissaattueen reitti
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ei kunnialaukauksia

Hautajaisten sujumista on turvaamassa muun muassa noin 800 sotilasta, joista puolet osallistuu seremoniaan ja puolet turvallisuustehtäviin poliisin johtamana.

Arkunkantajina kirkossa toimivat palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit, arkun edessä kulkevat puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg ja Rajavartiolaitoksen päällikkö kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen.

Reitin varrella on sotilaallisia kunnianosoituksia. Kunnialaukauksia ei ammuta Koiviston hautajaisissa.

Hautajaisissa on useita esiintyjiä ja puhujia. Muistotilaisuudessa puhuvat muun muassa pääministeri Juha Sipilä ja entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Hautajaisissa esitetään myös Veteraanin iltahuuto, jonka esittää esittää Jorma Hynninen, jota säestävät Cantores Minores -kuoro ja Kaartin soittokunta.

Suruliputus helatorstaina

Presidentti Koiviston hautajaispäivänä valtion virastot ja laitokset on määrätty liputtamaan valtiollisten hautajaisten ajan. Koko maan toivotaan yhtyvän suruliputukseen.

Suruliputus alkaa 25. toukokuuta kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään kello 21. Muistotilaisuuden arvioidaan päättyvän noin klo 17.30, jolloin liput nostetaan kokosalkoon auringon laskuun saakka.

Yle lähettää Mauno Koiviston hautajaiset suorana Yle Areenassa, TV1:ssä ja Radio Suomessa helatorstaina kello 13 alkaen.

Suosittelemme sinulle