Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Soini Manchesterin tragediasta: Avoimessa yhteiskunnassa iskujen täydellinen estäminen ei ole mahdollista

Manchesterin terrori-isku osoittaa kansainvälisen yhteistyön tärkeyden, sanoo ulkoministeri Timo Soini.

Ulkoministeri Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Jussi Virkkunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) tuomitsee jyrkästi Britannian Manchesterissa tehdyn terrori-iskun. Soini sanoo iskun olevan hyökkäys ihmisyyttä vastaan. Myöhään eilen illalla tehdyssä iskussa kuoli yli 20 ihmistä ja loukkaantui yli 50.

– Tämä osoittaa, mitä tapahtuu kun pahuuden voimat, jotka eivät ihmisarvosta välitä, pääsevät irti, mutta he eivät voi koskaan voittaa, Soini sanoi toimittajille aamupäivällä Helsingissä.

Euroopassa on tehty useita terrori-iskuja viime vuosien aikana. Soini kuitenkin korosti, että paniikkiin tai hysteriaan ei ole syytä.

– Nämä ovat asioita, jotka pitäisi pystyä estämään. Inhimillisessä maailmassa se ei aina ole mahdollista. Meidän demokratiamme kestää, koska se on oikea tapa. Meidän viestimme on, että terrorilla ette meitä voita.

Terrori-iskujen täydellinen estäminen avoimissa yhteiskunnissa ei Soinin mukaan ole mahdollista.

– Avoimen yhteiskunnan yksi haavoittuvuustekijä on, että kun meillä on demokratia, jossa ei ole totalitarismia, eikä kaiken kattavaa kontrollia ja rajat pystyy ylittämään kohtuullisella vaivalla, niin näiden täydellinen estäminen ei vain ole mahdollista.

Hän huomautti, että terrorismin syyt ovat syvällä, ja juurisyiden ratkaisu on tärkeä osa terrorismin ehkäisyä.

– Mutta tietenkin myös tiedusteluyhteistyö.

Soini nosti esiin myös kansainvälisen yhteistyön.

– Kukaan ei ole tästä irti. Kansainvälisen yhteistyön kautta pystymme paremmin löytämään terroristeja ja heidän verkostojaan.

Britannialla pitkä kokemus terrorismista

Kaikessa karmeudessaankin Manchesterin isku tuo Britannian parhaat piirteet Soinin mukaan esiin. Hän huomautti, että maa on historiansa aikana joutunut monenlaisen terrorin kohteeksi.

– Se on yhteisöllinen, solidaarinen maa. Siellä osataan näitä asioita käsitellä.

Suomen turvallisuustilanteeseen Manchesterin iskulla ei Soinin mukaan heti ole vaikutusta. Suojelupoliisi seuraa Suomessa turvallisuustilanteen kehittymistä jatkuvasti.

– Meillä ei mitään merkkejä isoista uhkista ole.

Lue lisää: Yle seuraa hetki hetkeltä Manchesterin tapahtumia

Suosittelemme