Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Maksuton joukkoliikenne maksaisi Porille yli neljä miljoonaa euroa

Porin joukkoliikennetoimikunta on selvittänyt vastauksessaan kansalaisaloitteeseen, miten paljon rahaa kuluisi, jos bussissa saisi matkustaa ilman maksua.

Asiakkaita nousemassa linja-autoon.
Kuva: Tuuli Liekari / Yle
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Maksuton joukkoliikenne toisi Porin kaupungille vuodessa 4,25 miljoonan euron lisäkustannukset. Laskelmat on tehty vastauksena kansalaisaloitteeseen, jossa ehdotetaan maksutonta bussiliikennettä porilaisille.

Arvion mukaan maksuton joukkoliikenne lisäisi matkustajamääriä erityisesti aamulla ja illalla. Tämä vaatisi lisää bussivuoroja.

Ei maksuttomuudelle?

Liikennesuunnittelu toteaa, että joukkoliikenteen lipunhinnan alentamisella on "yhteiskuntataloudellisesti kannattavia" vaikutuksia. Maksuttomuutta ei kuitenkaan suositella.

– Joukkoliikennepalvelun arvostuksen kannalta on tärkeää, että sillä on jokin hinta. Maksava asiakas on motivoitunut valvomaan saamansa palvelun laatua, selvityksessä kirjoitetaan.

Porin kaupungin osuus joukkoliikenteen tukemisesta oli viime vuonna 2,75 miljoonaa euroa eli 33 euroa asukasta kohti. Valtion tuki Porin joukkoliikenteelle oli miljoona euroa.

Porin Linjoilta tukea

Bussiyhtiö Porin Linjat on useasti todennut kannattavansa maksutonta joukkoliikennettä, kunhan kaupunki maksaa siitä koituvat kustannukset. Porin Linjat on kaupungin omistama yhtiö.

Porin joukkoliikennelautakunta käsittelee asiaa ensi viikolla.

Suosittelemme sinulle