Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

WHO sai uuden pääjohtajan Afrikasta

Uusi etiopialainen pääjohtaja tulee vaatimattomista oloista, mutta on saanut aikaan suuria muutoksia oman maansa terveydenhuoltoon.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus puhui WHO:n lehdistötilaisuudessa Genevessä tammikuussa 2017. Kuva: Martial Trezzini / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman terveysjärjestön WHO:n uusi johtaja on etiopialainen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hän voitti brittiläisen vastaehdokkaansa David Nabarron äänin 133 - 50.

Tedros on 52-vuotias entinen Etiopian terveysministeri. Ministerinä hän uudisti maansa terveydenhuoltojärjestelmän, minkä katsotaan saaneen aikaan merkittäviä parannuksia perusterveydenhuollossa. Esimerkiksi Etiopian lapsikuolleisuus ja malariakuolleisuus vähenivät huomattavasti.

Häntä tosin syytettiin ministeriaikanaan suuren koleraepidemian pimittämisestä. Etiopian hallituksen mukaan kyseessä ei tuolloin ollut kolera. Äänestyksen aikaan Genevessä osoitettiin mieltä Tedrosta vastaan.

Tedros aikoo WHO:n johtajana uudistaa järjestön hallinnon. YK:n terveysjärjestöä on moitittu mm. Länsi-Afrikassa puhjenneen ebola-epidemian huonosta hoitamisesta.

WHO:n johtajalla on suuri vaikutusvalta miljardeihin ihmisiin kohdistuviin terveyssuosituksiin, samoin kuin järjestön toimintaan tautiepidemioiden hallitsemisessa.

Tedros  sanoo aikovansa toimia sen puolesta, että terveydenhuollosta tulisi kaikkien ihmisten perusoikeus. Hän sanoo, ettei hyväksy ajatusta, että terveydenhuolto olisi vain rikkaiden etuoikeus.

Kiitospuheessaan Tedros totesi, että on onnellinen sattuma, että hän on ollut kilpailemassa WHO:n johtajan paikasta. Hän kertoo 7-vuotiaan veljensä kuolleen yleiseen lastentautiin. Tauti olisi voinut hyvin saada myös hänet uhrikseen, Tedros kertoi.

Tedros seuraa tehtävässä kiinalaista Margaret Chania, joka hoiti virkaa kymmenen vuotta.

Lähteet: AP, AFP

Suosittelemme