Hyppää sisältöön

Kajaanin Hokki jäi ilman sarjapaikkaa talousvaikeuksien vuoksi: Paikalle on ottajia

Talousvaikeuksissa olevan Mestis-konkarin, Kajaanin Hokin, lisenssiehdot eivät täyttyneet. Imatran Ketterä on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan paikan vastaan.

Juliste Kajaanin jäähallin katossa mestaruuden kunniaksi.
Hokki nousi Mestikseen kaudeksi 2002–2003. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Jonna Karjalainen,
Yle–STT

Kajaanin Hokki on jäänyt ilman lisenssiä jääkiekon Mestikseen ensi kaudelle. Suomen Jääkiekkoliiton lisenssikomitea ilmoitti, ettei Hokin taustayhtiö Kajaanin Edustushokki ry täyttänyt Mestis-lisenssin ehtoja.

Lisenssikomitean puheenjohtaja Hannu Soro ei lähde kommentoimaan päätöksen syitä.

– Emme halua repostella sen enempää, että minkä takia. Mieluummin annamme Hokin edustajien kertoa mistä tämä johtuu, koska he tasan tarkkaan tietävät mistä tässä on kyse, Soro toteaa.

Soro kertoo, että Hokki voi valittaa päätöksestä 30 päivän kuluessa Urheilun oikeusturvalautakunnalle.

– He katsovat, onko tässä toimittu lisenssitoimikunnan kohdalta oikein. Näillä eväillä ei ole mitään mahdollisuutta, että lisenssiä voitaisiin myöntää, Soro toteaa.

Syynä talousvaikeudet

Kajaanin Edustushokki ry:n puheenjohtaja Seppo Pussinen vahvistaa, että seura on saanut tiedon siitä, ettei se täyttänyt lisenssiehtoja.

– Seuran velkataakka on kasvanut niin suureksi, että Mestiksen lisenssitoimintakunta ei nähnyt seuralla olevan toimintaedellytyksiä pelata Mestiksessä, Pussinen kommentoi iltapäivällä Hokin antamassa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Puheenjohtaja huomauttaa, että seura on ollut taloudellisissa vaikeuksissa pidemmän aikaa.

– Velat ovat konkretisoituneet pitkässä juoksussa, jonka myötä seuran toiminta on vaikeutunut vuosi vuodelta, Pussinen kertoo.

Seura sai tiedon lisenssin eväämisestä keskiviikkoaamuna. Pussisen mukaan tunnelma oli pettynyt, mutta ei täysin yllättynyt. Lisenssipyynnöt tuli jättää huhtikuun loppuun mennessä, jonka jälkeen Hokki on joutunut toimittamaan Jääkiekkoliitolle lisäselvityksiä.

– Niillä ei kuitenkaan ollut vaikutusta lopputulokseen. Ei tämä täytenä yllätyksenä tullut, koska lisäselvityksiä jouduttiin antamaan. Aikaisempina vuosina niitä on pyydetty vain todella pienistä asioista, Pussinen kertoo.

Seppo Pussinen.
Seppo Pussinen valittiin Kajaanin Hokin puheenjohtajaksi vuonna 2014. Kuva: Kajaanin Hokki

Aamua ja aamupäivää on vietetty jäähallilla synkissä tunnelmissa.

– No sen tietää, millainen tunnelma on tällaisten uutisten jälkeen. Asiaa on puitu ja parhaillaan tutkimme lisätietoja mahdollisen valituksen tekemiseen, Kajaanin Edustushokki ry:n puheenjohtaja Pussinen sanoo.

Vielä puolenpäivän aikaan pelaajat eivät olleet saaneet tietoa lisenssin hylkäämisestä.

– Heille kerrotaan lähituntien aikana, Pussinen kommentoi, ja pitää lisenssin eväämistä valtavana takaiskuna.

– Tämä on valtava kolaus seuralle ja koko kajaanilaiselle jääkiekolle, Pussinen sanoo pettymystä äänessään.

Kyseessä harvinainen tapaus

Lisenssikomitean puheenjohtajan Hannu Soron mukaan lisenssin myöntämättä jättäminen ei ole kovin yleistä.

– Joka vuosi joudumme pyytämään joltakin seuralta lisäselvityksiä. Niiden jälkeen lisenssi on voitu myöntää. Ei tämä kauhean tavallinen asia ole. Järjestelmäkin ollut voimassa alle kymmenen vuotta, Soro sanoo.

Lisenssijärjestelmällä pyritään Soron mukaan ohjaamaan seuroja talous- ja olosuhdeasioiden ylläpitämisessä.

Muun muassa Jokipoikien lisenssi on jätetty kerran katkolle taustayhtiön konkurssiin menemisen vuoksi.

– Silloin oli ongelmia sen asian suhteen, mutta kyllä Jokipojat lisenssinsä sitten lopulta sai, Soro muistelee.

Hokki huudattaa kotiyleisöä mestiksen pronssimitalin varmistuttua vuonna 2012.
Kajaanin Hokki tuulettaa keväällä 2012 pronssimitalia kotiyleisön edessä. Kuva: YLE / Katja Oittinen

Mestis-lisenssi (siirryt toiseen palveluun) myönnettiin yhteensä 11 seuralle. Seurat saivat tiedon lisensseistä keskiviikkoaamuna. Imatran Ketterä ilmoitti olevansa valmis ottamaan mestispaikan vastaan, jos jääkiekkoliitto sitä seuralle tarjoaa.

Soron mielestä Hokin pelaaminen ensi kaudella on hyvin epätodennäköistä.

– En ota kantaa siihen, mitä tulevat viikot tuovat tullessaan, mutta näillä selvityksillä se ei ole mahdollista, Soro sanoo painokkaasti.

– Mitä nopeammin valitus tehdään, sitä nopeammin käsittely voi alkaa. Jos se jätetään viimeiseen tippaan, prosessi on aina pidempi, hän lisää.

Hokki sijoittui päättyneellä kaudella Mestiksessä 11:nneksi ja säilytti sarjapaikkansa karsintojen kautta. Keväällä 2007 Hokki voitti Mestiksen mestaruuden ja on voittanut Mestiksessä lisäksi kaksi hopeaa ja kaksi pronssia.

Hokki nousi Mestikseen kaudeksi 2002–2003.

Suosittelemme sinulle