Hyppää sisältöön

Maakunta- ja sote-paketti kompuroi eduskunnassa – ”Perustuslaillinen kokonaisarvio puuttuu”

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on pannut hallituksen laiskanläksylle. Valiokunta vaatii hallitukselta kelvollista kokonaisarviota maakunta- ja sote-lakien vaikutuksista.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie valiokunnan kokouksessa eduskunnassa Helsingissä 12. toukokuuta 2017. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) on ilmeisen harmistunut maakunta- ja sotelakiesitysten pirstaloituneisuudesta. Kokonaisuus ei pysy oikein kenenkään hallinnassa.

Perustuslakivaliokunta on käsitellyt pakettia jo 26 kokouksessa. Eilen alkoivat asiantuntijakuulemiset myös valinnanvapaus-esityksestä, ja samalla valiokunnan mitta tuli täyteen. Nyt se vaatii hallitukselta perusteellista kokonaisarviota lakikokonaisuuden eri osien yhteisvaikutuksesta.

”Emme voi ryhtyä arvailemaan, mitä hallitus on tarkoittanut”

Jo keväällä eduskunta sai eteensä hallituksen esityksen maakuntahallinnosta sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Pari viikkoa sitten hallitus täydensi pakettia asiakkaan valinnanvapautta koskevalla lakiesityksellä.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on arvioida, onko hallituksen esityskokonaisuus perustuslain mukainen ja voidaanko se käsitellä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.

– Hallitus on antanut eduskunnalle kovin monta erilaista lakiesitystä, ja niiden yhteisvaikutus on iso.

– Emme  me voi perustuslakivaliokunnassa  ryhtyä arvailemaan, että mitäköhän se hallitus tälläkin tarkoittaa. Suomeksi sanottuna: maakunta- ja sote-hankkeen vaikutusten kokonaisarvion tekeminen on hallituksen työ ja velvollisuus. Sitä nyt odotamme.

”Ei tämä rutiinia ole ollenkaan”

Lapintie muistuttaa, että eduskunnan käsittelyssä oleva maakunta-, sote-järjestämis- ja valinnanvapauspaketti on historiallisen suuri.

– Hallituksen esityksiä ja niiden täydennyksiä on tullut eduskuntaan pitkin kevättä. Ei tämä ole rutiinia ollenkaan.

– Toivottavasti kaikki nyt alkavat ymmärtää, kuinka suuresta ja laajasta kokonaisuudesta tässä on kysymys. Sen käsitteleminen ottaa aikansa.

Aikataulut pitävät – tai sitten eivät

Perustuslakivaliokunta odottaa hallitukselta pikaista kaiken kokoavaa yhteenvetoa maakunta- ja sote-hankkeen vaikutuksista.

– Lisäselvitys on ehkä vähän vaatimaton ilmaisu. Kyllä se on kokonaisarvio, jota toivomme. Eikä se toivottavasti ole vain jokin hätäisesti kirjoitettu paperi vaan harkittu yhteisarvio. Tuskin se yhdessä yössä syntyy.

Annika Lapintie ei ota kantaa siihen, viivästyykö lakipaketin käsittely eduskunnassa perustuslakivaliokunnan lisäselvitysvaatimuksen takia.

– En lähde arvioimaan koko eduskunnan aikatauluja. Perustuslakivaliokunnan omana tavoitteena kuitenkin on, että se saa hiottua lausuntonsa valmiiksi juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Suosittelemme sinulle