Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lomarahojen leikkaus vie keittäjän kukkarosta 400 euroa – Katso listasta, kuinka leikkuri iskee

Kilpailukykysopimus leikkaa puolen miljoonan suomalaisen lomarahoja.

Ritva Hagström
Keittäjä Ritva Hagströmillä ei ole tänä kesänä varaa ostaa silmälaseja lomarahaleikkausten takia. Kuva: Yle
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Porvoon Linnajoen koululla odotellaan kesälomia. Täällä tehdään ruokaa viiteen porvoolaisen kouluun. Työntekijät laskeskelevat, millaiseen lomaan tänä kesänä on varaa.

Palkkapussi on tänä vuonna tavallista ohuempi. Keittäjä Ritva Hagström on laskenut, että lomarahoista lähtee yli 400 euroa.

– Olin ajatellut ostaa silmälasit, mutta taitaa jäädä hankkimatta. Ei paljon naurata, Hagström sanoo.  

Kilpailukykysopimus leikkaa valtion ja kuntien työntekijöiden lomarahoja 30 prosenttia vuosina 2017–2019. Leikkaus koskee yhteensä 500 000:a kuntien ja valtion työntekijää.

– Tämä on aivan perseestä. Näissä talkoissa pitäisi olla kaikkien mukana, eikä vain meidän. 

Tästä voit  katsoa, miten 30 prosentin lomarahaleikkaus näkyy kunta-alan ammateissa. Laskelmat perustuvat Julkisen ja hyvinvointialan liiton (JHL) tietoihin. Summat on laskettu säännöllisistä ansioista ennen verotusta. Taulukon palkat koskevat pitkiä, yli 15 vuoden työuria.

Näin lomarahoja leikataan -grafiilkka.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lomaraha tuo pienen liikkumavaran

Kilpailukykysopimuksen tarkoitus on nostaa Suomen kilpailukykyä verrattuna esimerkiksi Saksaan ja Ruotsiin. Samaan pakettiin kuuluu palkkojen nollakorotus. 

Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Sari Ojanen muistuttaa, että tarjolla oli pahempiakin vaihtoehtoja. Kilpailukykysopimus neuvoteltiin samassa pöydässä palkansaajajärjestöjen ja työnantajien kanssa.

– Vaihtoehtona olivat hallituksen ajamat pakkolait, joissa lomia olisi lyhennetty ja sunnuntaikorvauksia leikattu, Ojanen sanoo.

Keittäjä Ritva Hagströmin mielestä tämä on laiha lohtu. Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella keittäjä tienaa alle 2 000 euroa kuukaudessa. Yli 400 euron lomarahaleikkaus koskee kipeästi.

– Se on merkittävä summa. Pieni liikkumavara, jolla voi olla kesällä tehdä jotakin. Teet vuoden töitä ja saat pienen potin, jolla voi lähteä kylään. Tai jos kodinkone on hajonnut, voit ostaa uuden.

Valtiolla paremmat palkat

Lomaraha riippuu työuran pituudesta ja palkasta. Leikkaukset koskevat 429 000 kuntien ja 72 000 valtion työntekijää. Julkisen sektorin työntekijämäärä on laskenut viime vuosina eläköitymisen ja yhtiöittämisen takia. 

Valtiolla palkat ovat keskimäärin paremmat kuin kunnilla. Pitkän, yli 15 vuoden työuran, tehnyt tienaa keskimäärin 3 800 euroa.

Valtion työmarkkinalaitoksen laskelmien mukaan 3 800 euron kuukausituloilla lomarahoista lähtee 820 euroa.

Suosittelemme