Hyppää sisältöön

Venäläisyritys syväjäädyttää vainajia: ”Emme voi taata potilaitten henkiin herättämistä”

Venäläisyritys syväjäädyttää kuolleita siinä toivossa, että ne voitaisiin tieteen kehityttyä elvyttää henkiin. Yritykselle riittää asiakkaita, vaikka sen lupauksille ei ole tieteellistä näyttöä.

Varajohtaja Stepinin mukaan yritys on pian asentamassa käyttöön uutta säiliötä syväjäädytettyjä vainajia varten. Ruumiit pakataan makuupusseihin ja ne sidotaan roikkumaan säiliöön köysillä. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

SERGIJEV POSAD Metsänreunassa sijaitsevan omakotitaloalueen perällä tapahtuu jotain, joka on useimmille tuttua vain tieteiselokuvista tai animaatiosarja Futuramasta. Vaatimattoman talon pihalla seisoo aaltopellistä tehty varastorakennus, jossa yritetään uhmata kuolemaa.

Varajohtaja Ivan Stepin pyytää olla kuvaamatta viereisiä taloja, sillä naapurit eivät välitä julkisuudesta. KrioRus on sen sijaan tottunut toimittajiin ja esittelee toimintaansa ilomielin.

Moskovan alueella Sergijev Posadin kaupungissa toimiva venäläisyritys KrioRus on yksi maailman kolmesta kryoniikkaa eli syväjäädytystä harjoittavasta yrityksestä. Muut kaksi sijaitsevat Yhdysvalloissa.

Yksi KrioRusin varastoista sijaitsee omakotitaloalueella Sergijev Posadin kaupungissa Moskovan alueella. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Säilömistä lähes 200 pakkasasteeseen

KrioRus syväjäädyttää vainajia siinä toivossa, että ne voitaisiin tieteen kehityttyä elvyttää henkiin.

– Kuten tietokone niin myös ihmisaivot on mahdollista sammuttaa ja käynnistää uudelleen. Meillä ei ole valitettavasti nyt sellaista teknologiaa, mutta tulevaisuudessa se on kehitetty, Stepin vakuuttaa.

Kuolleet ihmiset säilötään odottamaan uusia innovaatiota säiliöihin, jotka pidetään nestemäisen typen avulla -196 asteen lämpötilassa.

Sitä ennen vainajien veri on korvattu suoja-aineella, jotta solut eivät tuhoutuisi jäädytysprosessissa.

Käsittely voidaan aloittaa sen jälkeen, kun henkilö on julistettu virallisesti kuolleeksi.

Kyse on uskon asiasta

Kryoniikkaan uskovat ihmiset pitävät kuolemaa uhmaavaa tieteen kehittymistä pelkästään ajan kysymyksenä.

Varajohtaja Stepin uskoo siihen, että läpimurto saadaan aikaan vähintään 40 vuodessa. Hän vakuuttaa, että silloin myös Moskovan alueella sijaitsevassa varastorakennuksessa säilöttävät vainajat voidaan herättää henkiin.

Kyse on kuitenkin uskon asiasta. Nykytiede ei jaa käsitystä, jonka mukaan kryoniikalla jäädytettyjä ihmisiä voitaisiin tulevaisuudessa palauttaa elämään.

KrioRus yrityksen varajohtaja Ivan Stepin esittelee metalliastiaa, jossa syväjäädytettyjä aivoja säilytetään. Hän uskoo, että tulevaisuudessa aivojen DNA:n avulla niille voidaan kloonata uusi keho tai aivot voidaan istuttaa proteesikehoon. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Säilöön keho, pää tai aivot

Vaikka mitään takeita kuolemanjälkeisestä elämästä ei ole, niin venäläisyrityksen palveluille riittää kysyntää.

Vuonna 2005 perustettu KrioRus on syväjäädyttänyt yli 50 ihmistä. Näistä puolella on säilytetty koko keho ja toisella puolella joko pää tai aivot.

Kryonikkaan uskovat pitävät mahdollisena, että pää tai aivot voidaan tulevaisuudessa istuttaa asiakkaan DNA:sta kloonattuun kehoon. Toisena mahdollisuutena pidetään niiden istuttamista proteesikehoon.

KrioRusin mukaan jotkut asiakkaista valitsevat aivojen syväjäädyttämisen omaisten toiveiden vuoksi. Silloin muu ruumis voidaan haudata uskonnollisten perinteiden mukaisesti.

Syväjäädytys uuden auton hinnalla

Venäläisyritys syväjäädyttää asiakkaitaan yhdysvaltalaisia kilpailijoitaan edullisemmin.

Ruumiin syväjäädyttäminen maksaa 36 000 dollaria eli reilut 33 000 euroa. Pään tai aivojen kylmäsäilömisen hinta on 12 000 dollaria eli noin 11 000 euroa. Hinta sisältää lupauksen säilyttää kehoa tai sen osia sadan vuoden ajan.

Yritys ei anna mitään vakuuksia lupauksilleen syväjäädytettyjen vainajien palauttamisesta elämään. Se pitää kuitenkin sen toteutumisen mahdollisuutta vuosi vuodelta todennäköisempänä.

– Emme kuitenkaan voi taataa 100-prosenttisesti, että esimerkiksi 30 vuoden päästä on kehitetty tapa, jolla syväjäädytetyt potilaat voidaan herättää henkiin, varajohtaja Stepin tunnustaa.

Syväjäädytetyt vainajat ja kuolleet eläimet pidetään säiliöissä nestemäisen typen avulla -196 asteen lämpötilassa. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Eläimet ennen ihmisiä

Venäläisyritys on solminut kahdensadan ihmisen kanssa sopimuksen syväjäädytyksestä.

Asiakkaiden ikähaarukka kattaa kaikki ikäryhmät teini-ikäisistä vanhuksiin, mutta suurin osa heistä on keski-ikäisiä tai sitä vanhempia. Moni on solminut sopimuksen lahjaksi iäkkäälle äidilleen.

Venäläisten lisäksi asiakkaita on yli kymmenestä maasta. Yhteyksiä on myös Suomeen, mutta yritys kieltäytyy kertomasta niistä tarkemmin vedoten omaisten toiveisiin.

Ihmisten lisäksi syväjäädytettynä on myös lemmikkieläimiä.

– Tämä on luonnollista, sillä kissat ja koirat voidaan palauttaa ensimmäisinä. Uutta teknologiaa kehitetään ensin eläimiä ja sitten vasta ihmisiä varten, KrioRus yrityksen varajohtaja Ivan Stepin väittää.

Suosittelemme sinulle