Hyppää sisältöön

Yle Cannesissa: Kultainen palmu jaetaan illalla – voittavatko Ruotsi ja Suomi?

Cannesin kilpasarjojen palkinnonsaajat selviävät sunnuntaina illalla.

Kultaisella palmulla palkittu englantilaisohjaaja Ken Loach kuvattuna lehdistön ympäröimänä Cannesissa 22. toukokuuta 2016.
Kultaisella palmulla palkittu englantilaisohjaaja Ken Loach kuvattuna lehdistön ympäröimänä Cannesissa 22. toukokuuta 2016. Kuva: Ian Langsdon / EPA
Janne Sundqvist

Cannesin 70. juhlavuosi huipentuu sunnuntaina illalla palkintojenjakoon. Festivaalin päättävässä gaalassa jaetaan muun muassa yksi maailman arvostetuimmista elokuvapalkinnoista Kultainen palmu.

Kenelle espanjalaisohjaaja Pedro Almodóvarin johtama jury sen sitten myöntää?

Tänä vuonna vastausta on ehkä vielä vaikeampi antaa kuin aiempina vuosina. Koko festivaalin aikana ei ole löytynyt yhtä selvää ennakkosuosikkia. Piikikkäimmät kriitikot ovat vitsailleet, että Lynne Ramsayn kilpasarjan elokuvan Y_ou Were Never Really Here_ nimi kuvastaa hyvin koko tämänvuotista kilpasarjaa.

Toisaalta Cannes on perinteisesti täynnä yllätyksiä, ja lehdistön ja yleisön ennakkosuosikit ovat usein olleet lopulta kuitenkin eri elokuvia kuin ne, jotka elokuvantekijöiden jury kokee parhaiksi.

Myös Suomella on tänä vuonna mahdollisuus Kultaiseen palmuun, joskin lyhytelokuvien sarjassa.

Synkkää, rankkaa ja kevyttä

Irvailuista huolimatta Cannesin kilpasarjassa on myös tänä vuonna nähty täyslaidallinen laatuelokuvia synkästä venäläisestä psykodraamasta kevyeen amerikkalaiseen komediaan.

Elokuva-alan ammattilehden Screen Internationalin kokoaman varjojuryn ehdoton suosikki on festivaalin alusta asti ollut venäläisen Andrei Zvjagintsevin uusi elokuva Loveless. Se on pikimusta ja ahdistava elokuva eroavasta pariskunnasta, jonka poika katoaa.

Loveless-elokuvan lehdistökuva.
Loveless-elokuvan lehdistökuva. Kuva: Festival de Cannes

Screenin taulukon kakkoseksi nousi festivaalin loppumetreillä edellä mainittu Lynne Ramsayn väkivaltaa estetisoiva elokuva. Kolmannen sijan jakavat yhdysvaltalaisen Todd Haynesin lastenelokuvamainen Wonderstruck ja ruotsalaisen Ruben Östlundin The Square.

Östlundin piti kuvata elokuvansa osin Ruotsin kuninkaanlinnassa, mutta hän ei saanut siihen lupaa. Tinkimätön satiiri on älykkyydessään ja kantaaottavuudessaan kaikin puolin palkittavaa materiaalia. Meille kaikille ja käytöksellemme irvaileva elokuva voi kuitenkin olla liikaa palkintoraadille.

The Square -elokuvan lehdistökuva.
The Square -elokuvan lehdistökuva. Kuva: Festival de Cannes

Yllättäjä saattaa olla myös yhdysvaltalaisten Safdien veljesten kevyehkö rikoselokuva Good Time, joka sai festivaalin lehdistönäytöksissä kenties isoimmat aplodit.

Ranskalaismedian suosikki on ollut oman maan pojan Robin Campillon 120 battements par minute, joka kertoo 1990-luvun alun välinpitämättömyyttä vastaan taistelevista pariisilaisista AIDS-aktivisteista. Elokuvan vähemmistöteeman on pohdittu voivan saada kannatusta Almodóvarin johtamalta juryltä.

Kreikkalaisen The Lobster -ohjaaja Yorgos Lanthimosin The Killing of a Sacred Deer on todella näyttävä elokuva pahuudesta. Se saattaa kuitenkin jäädä palkinnotta tinkimättömän rankkuutensa takia.

Festivaalille ennakkosuosikkina tullut Sofia Coppola voi sen sijaan voittaa hyvinkin jotain hieman Lanthimosia kiltimmällä elokuvallaan The Beguiled miehen ja naisten valtataistelusta Yhdysvaltain sisällissodan aikana.

Onnellinen loppu?

Kahdella edellisellä elokuvallaan Kultaisen palmun voittanut Michael Haneke voi jäädä tänä vuonna palkinnotta. Hänen uusin elokuvansa Happy End sai ristiriitaisen vastaanoton. Elokuvan isoin ongelma lienee, ettei se toimi samalla omalaatuisella logiikalla, johon ohjaaja on yleisönsä vuosien varrella totuttanut.

Happy end -elokuvan lehdistökuva.
Happy end -elokuvan lehdistökuva. Kuva: Festival de Cannes

Le Film Francais -lehden kokoamista ranskalaisten elokuvalehtien arvosanoista 15 lehdestä kymmenen antoi elokuvalle joko surunaamahymiön tai vain yhden tähden.

Ranskalaisten lehtien mielestä huonoin elokuva oli Kornél Mundruczón Jupiter's Moon, mikä johtui mahdollisesti sen kristillisestä symboliikasta.

Screenin kriitikkoraati puolestaan lyttäsi kuvanveistäjä Rodinin nimeä kantavan elämäkertaelokuvan.

Voimakkaita rooleja

Cannes on paitsi nimekkäiden elokuvaohjaajien, myös filmitähtien festivaali. Kilpasarjan elokuvien roolisuoritukset ovat tänäkin vuonna olleet sellaisia, joita tulee loppuvuonna vastaan vain harvakseltaan.

Parhaan näyttelijättären palkintoa havittelee muun muassa saksalainen Hollywood-tähti Diane Kruger, jolle esiintyminen Fatih Akinin Aus dem Nichts -elokuvassa on yllättäen hänen uransa ensimmäinen saksankielinen rooli. Kruger tekee elokuvassa musertavan roolin naisena, joka menettää perheensä terrori-iskussa.

Krugerin haastavat muun muassa Lovelessin pelottavan vakuuttava rakkaudetonta aviovaimoa esittävä venäläinen Maryana Spivak ja kahdessa kilpasarjaelokuvassa (The Killing of a Sacred Deer ja The Beguiled) esiintyvä australialaistähti Nicole Kidman.

Aus dem Nichts -elokuvan lehdistökuva.
Aus dem Nichts -elokuvan lehdistökuva. Kuva: Festival de Cannes

Parhaaksi näyttelijäksi on ainakin etukäteen kehuttu Twilight-tähti Robert Pattinsonia, jonka roolisuoritus Good Timessa saa unohtamaan näyttelijän persoonan kokonaan. Myös Adam Sandlerin rooli Noah Baumbachin elokuvassa The Meyerowitz Stories (New and Selected) on huikea, mutta sen palkitseminen testaisi Almodóvarin viimeviikkoista lausuntoa, jonka mukaan hän ei halua antaa palkintoja Netflix-elokuville.

Perinteikkään parhaan koiran palkinto Palm Dog ehdittiin jo myöntää ennen sunnuntaita. Juhlavuoden sangen vähäkoiraisesta ohjelmistosta palkinnon voitti Baumbachin elokuvassa Brunon roolin esittänyt villakoira Einstein.

Hymyileekö suomalainen jälleen?

Lyhytelokuvien kilpasarjassa suomalaiselokuva Katolla on hyvä mahdollisuus voittaa sarjan Kultainen palmu. Teppo Airaksisen elokuva on yhdeksän lyhytelokuvan sarjasta niitä harvoja, jotka tuntuvat täysin uudelta.

Katto-elokuvan lehdistökuva.
Melli Maikkulan käsikirjoittama lyhytelokuva Katto palkittiin Cannesissa vuonna 2017. Kuva: Tack Films

Toinen iso suosikki on kiinalainen A Gentle Night, jonka voimakkaassa tarinassa nimetön äiti etsii tytärtään pienen kaupungin yöstä.

Muutkin elokuvat voivat olla vahvoilla, mikäli lyhytelokuvajuryn puheenjohtaja Cristian Mungiun omat elokuvat antavat osviittaa juryn valinnoille. Vahva sosiaalinen sanoma on esimerkiksi kreikkalaisessa maahanmuuttajan hyväksikäyttöä kuvaavassa The Drowning Manissä, yhdysvaltalaista asehulluutta Meksikon rajalla kuvaavassa Across My Landissä sekä iranilaisessa Lunch Timessa.

Suomalaisnäkökulmasta juryssä on myös mahdollinen yllätysetu. Raatiin kuuluva Oscar-palkitun Moonlight-elokuvan ohjaaja Barry Jenkins on viime viikkoina ihastunut ikihyviksi viime vuonna Cannesissa yllättäneeseen Hymyilevään mieheen.

Sunnuntaina illalla nähdään, laajeneeko Jenkinsin Suomi-fanitus koskemaan myös muita rohkeasti uutta kokeilevia suomalaisia elokuvantekijöitä.

Korjaus kello 17.55. The Square -elokuvaa ei ole kuvattu Ruotsin kuninkaanlinnassa, vaikka jutussa niin aiemmin mainittiin.

Suosittelemme sinulle