Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Nyt voit tarkistaa omistamasi kiinteistön tiedot ilmaiseksi netissä

Maanmittauslaitoksen uusi verkkopalvelu nopeuttaa kiinteistöihin liittyvien maksullisten otteiden ja todistusten hankkimista.

Omakotitaloja.
Uudet omakotitalot kiinnostavat asuntojen ostajia. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maanmittauslaitos on avannut uuden verkkopalvelun, josta kiinteistön omistajat voivat katsoa ilmaiseksi omien kiinteistöjensä tiedot. Palvelusta voi myös ostaa omaa kiinteistöä koskevia todistuksia.

Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Teija Tarvainen kertoo, että verkkopalvelusta voi tarkistaa esimerkiksi kiinteistön rajat ja pinta-alat vaikka viikonloppuna.

Tarvaisen mukaan virallisen otteen ja todistuksen saa verkosta heti. Aiemmin kiinteistön omistajan piti pyytää tiedot Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta sähköpostilla tai puhelimitse. Tuolloin tilauksen käsittely vei muutaman arkipäivän.

Perustiedot ilmaisia, todistukset maksullisia

Maanmittauslaitoksen mukaan käyttäjä voi hakea verkkopalvelusta perustiedot omistamistaan kiinteistöistä ja määräaloista sekä vuokra-alueista.

– Oman kiinteistön tietojen katselu on maksutonta, mutta otteet ja todistukset ovat maksullisia. Verkkopalvelusta otteen saa edullisemmin kuin asiakaspalvelun kautta tilaamalla, Tarvainen sanoo.

Verkkopalvelu on tarkoitettu henkilöasiakkaille. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksella, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Käyttäjä saa palvelusta tiedot kiinteistöistä, joihin hänellä on rekisteröity omistusoikeus tai kaupanvahvistajan vahvistama kauppa tai lahja.

Maanmittauslaitoksen asiointipalvelun on määrä laajentua uusilla ominaisuuksilla vuosien 2017 ja 2018 aikana. Tulevaisuudessa asiakas voi esimerkiksi seurata palvelun kautta asiansa kuten lainhuudon tai lohkomisen etenemistä.

Suosittelemme