Hyppää sisältöön

Sauli Niinistö hakee jatkokautta presidenttinä – mittauttaa suosionsa yhdistyksen avulla

Sauli Niinistö kertoi, että harkitsi ratkaisua kauan. Hän pohti muun muassa ikäänsä.

Sauli Niinistö.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haluaa jatkaa toimessaan. Niinistö kertoi tänään maanantaina tiedotustilaisuudessa, että lähtee hakemaan jatkokautta presidentinvaaleissa.

Niinistö sanoi, ettei lähden minkään puolueen ehdokkaaksi. Hän sanoo asettuvansa ehdolle valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Hän sanoi puntaroineensa asiaa pitkään ja hartaasti.

– Ei tämä helppoa ole ollut. Minä rakastan tätä maata, Niinistö perusteli jatkokauden hakemista.

Niinistö sanoi, että häntä kiinnostaa nähdä, kuinka laaja-alaisesti suomalaiset häntä tukevat. Valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi asettumista hän perusteli sillä, että presidentti on Suomessa entistä enemmän etäällä puoluepolitiikasta.

Niinistö kertoi puhuneensa monen henkilön kanssa valitsijayhdistyksestä. Yksi heistä on Niinistön mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Jos valitsijayhdistystä ei saataisi kasaan, ei Niinistö aio lähteä vaaleihin. Valitsijayhdistyksen perustamiseen vaaditaan 20 000 kannattajakorttia.

– Jos valitsijayhdistystä ei saada kasaan, niin mitäpä minä niissä vaaleissa tekemään, presidentti lausui.

Petteri Orpo ilmoitti vielä tiedotustilaisuuden jatkuessa, että kokoomus tukee Niinistöä.

Presidentin ikä nousi esiin

Tiedotustilaisuudessa nostettiin esiin se, että Niinistö olisi toisen presidenttikauden päättyessä 75-vuotias. Niinistö sanoi itsekin pohtineensa asiaa.

– Tässä iässä joskus tulee sellainen olo, että olisi joskus vapaampi vastuista ja velvollisuuksista.

Hän kuitenkin lisäsi, että vastuita ja velvotteita ei ole ollut liikaa.

Presidentinvaalit käydään ensi vuoden alussa. Ennen Niinistöä ehdokkaaksi ovat asettautuneet keskustan kansanedustaja, entinen pääministeri Matti Vanhanen, vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen.

"Olemme nähneet Venäjän invaasion"

Ennen ilmoituksen tekemistä Niinistö käsitteli tiedotustilaisuudessa kansainvälisessä politiikassa tapahtuneita muutoksia presidenttikauden aikana. Hän tiivisti asian siten, että ennalta-arvattavuus on heikompaa kuin viisi vuotta sitten.

Hän luetteli monta asiaa, joita viiden vuoden aikana on nähty. Yhtenä asiana hän nosti esiin Venäjän toimet.

– Olemme nähneet Venäjän invaasion Ukrainaan, hän sanoi.

Suosittelemme sinulle