Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Urheilun valtionavustuksia peritään takaisin peräti 1,75 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tarkastanut Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Ry:n vuoden 2014 valtionavustusten käyttöä.

Jalkapallo treenit
Kuva: Ari Lahti / AOP
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö perii urheilulle myönnettyjä valtionavustuksia takaisin peräti 1,75 miljoonaa euroa. Kyse on Valon (Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry:n) vuoden 2014 valtionavustusten käytöstä. Avustuksia peritään takaisin, koska niiden käytössä ja ehtojen noudattamisessa on ollut puutteita.

Valo ry ja Suomen Olympiakomitea yhdistyivät tämän vuoden alussa.

Tarkastelussa oli 24 erityisavustusta, joiden summa on yhteensä yli 4,5 miljoonaa euroa sekä 3,36 miljoonan euron yleisavustus. Näistä 24 avustuksista kahdeksan oli sellaisia, joissa ei ollut huomautettavaa, ja 16 osalta jouduttiin takaisinperintään. Yleisavustuksen käytön suhteen ei ollut huomautettavaa.

– Tarkastuksen perusteella maksetuista avustuksista tulisi periä takaisin yhteensä 2 419 235,40 euroa sekä sille muodostunutta korkoa 211 368,43 euroa eli yhteensä 2 630 603,83 euroa. Takaisinperinnän ensisijainen peruste on, että avustuksia ei ole käytetty avustuspäätösten eikä avustusehtojen ja -rajoitusten mukaisesti, Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa kerrotaan.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö on arvioinut, että perusteettoman rahoituksen täysimääräinen takaisinperintä korkoineen olisi kohtuuton valtionavustuksen saajan taloudelliseen asemaan ja olosuhteisiin nähden. Ministeriö on päättänyt kohtuullistaa takaisin perittävää kolmanneksella eli 806 411,80 eurolla, jolloin takaisinperittävä avustusmäärä on korkoineen 1 756 773,80 euroa.

Avustuksia peritään takaisin valtionavustuslain nojalla.

Olympiakomitealta esitettiin vuosi sitten perittäväksi liki puoli miljoonaa euroa.

Valo ry:n tapauksen perintäpäätöksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös:

Urheilun kattojärjestö käytti valtionavustuksia väärin: "Tänä päivänä käytännöt voivat olla toisia"

Kuka maksaa urheilun kattojärjestön miljoonaperinnän? Pääsihteeri: "Olen hyvin pettynyt ja hämmentynyt" 

Oikeuskansleri moittii: liikuntajärjestöille jaettu rahaa löyhin perustein

Osa kesälajien urheilijoista jäi nuolemaan näppejään - usko loppui Suomen keihäsnaisiin

Suomessa jopa tähtiurheilijoita valmennetaan "rakkaudesta lajiin" – osa valmentajista ei pysty maksamaan edes liiton jäsenmaksua

Suomalaiset huippu-urheilijat elävät köyhyysrajalla – laskut maksamatta, rahaa ruokaan toimeentulotuesta tai isän kukkarosta 

Suosittelemme