Hyppää sisältöön

Ylen uutisjohtaja Atte Jääskeläinen jättää Yleisradion – Wilhelmsson: Ei saanut potkuja

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kokee, että Ylen rooli yhteiskunnassa on tärkeämpi kuin hänen roolinsa Yleisradiossa.

Atte Jääskeläinen.
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Tekijät

Ylen hallitus, toimitusjohtaja Lauri Kivinen ja päätoimittaja Atte Jääskeläinen ovat sopineet, että Jääskeläinen jättää tehtävänsä talossa. Ylen tiedotteen mukaan Jääskeläisellä ei ollut enää edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen.

– Koen, että Ylen rooli yhteiskunnassa on tärkeämpi kuin oma roolini Ylessä. Pyrkimykseni johtaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitusta vastuullisen journalismin tiellä on ollut epäilyksen alla. Toivon, että tämä päätöksemme palauttaa Yleen työrauhan, Jääskeläinen toteaa.

Jääskeläinen lähtee Yleisradiosta välittömästi. Hallitus päätti asiasta tänään.

Ylen hallituksen puheenjohtajan Thomas Wilhelmssonin mukaan hallitus arvostaa Jääskeläisen työtä laadukkaan journalismin edistäjänä.

– Nyt tehdyn ratkaisun tarkoitus on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimintaedellytysten ja työrauhan turvaaminen, Wilhelmsson sanoo.

Talon toimitusjohtaja Lauri Kivinen toteaa, että Jääskeläinen on kehittänyt uutisorganisaatiota näkemyksellisesti ja johtanut toimintaa yli digitaalisen murroksen.

– Ylen uutistoiminta on noussut Jääskeläisen kaudella myös kansainväliseksi esikuvaksi, Kivinen sanoo.

Atte Jääskeläinen aloitti työnsä Ylessä kesällä 2007 ja hän on toiminut Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana ja vastaavana päätoimittajana. Ennen Yleä Jääskeläinen työskenteli Suomen Tietotoimiston päätoimittajana ja toimitusjohtajana.

Hänen sijaisekseen on nimitetty Ylen ruotsinkielisten toimintojen johtaja Marit af Björkesten. Hän aloittaa tehtävässä 1. kesäkuuta.

Siihen asti vastaavan päätoimittajan sijaisena toimii päätoimittaja Riikka Venäläinen.

– Tässä tilanteessa on tärkeintä, että toimitukseen saadaan työrauha, arki jatkuu, ja yleisö saa meiltä parasta mahdollista journalismia, Venäläinen sanoo.

Wilhelmsson: Jääskeläinen ei saanut potkuja

Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson vakuuttaa, että eroratkaisu oli Atte Jääskeläisen ja hallituksen yhteinen. Hallitus ei erottanut tai kehottanut Jääskeläistä eroamaan.

– Me totesimme yhteisymmärryksessä Jääskeläisen kanssa, että toimintaedellytyksiä ei ole enää olemassa. Hallitus ja Jääskeläinen molemmat pohtivat tätä asiaa, ja päätyivät samaan tulokseen, Wilhelmsson korostaa.

Wilhelmssonin mukaan kohu henkilöityi liiaksi Jääskeläiseen, mikä taas heikensi hänen edellytyksiään hoitaa vastaavan päätoimittajan virkaa.

– Kohu Jääskeläisen ympärillä on ollut sen verran vahvaa, että miten siinä tilanteessa voi menestyksekkäästi hoitaa tehtävää. Yle haluaa myös vahvasti sitoutua siihen, että tuemme ja olemme osa Julkisen sanan neuvoston toimintaa, hän sanoo.

Wilhelmsson ei nimeä yhtä ratkaisevaa asiaa tai tapahtumaa, joka olisi myötävaikuttanut eropäätökseen.

– Tämä oli kokonaisarvio tilanteesta. Ei voi sanoa mitään yksittäistä asiaa, vaan koko tilanne johti tähän, Wilhelmsson painottaa.

Wilhelmsson toteaa Jääskeläisen lähdön helpottavan syntyneen tilanteen ratkaisemista. Hänen mielestään hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään raportti sisälsi monia toimenpiteitä, jotka vievät asioita eteenpäin.

Ylen hallituksen puheenjohtaja siirtää pallon nyt Ylen toimitusjohtaja Lauri Kiviselle.

– Olemme antaneet hänelle tehtävän tuoda ripeästi esitys, jolla näihin Mäenpään raportissa oleviin huomautuksiin saadaan korjaus. Se on tulossa ennen kesää, Wilhelmsson kertoo.

Kivinen: Tuli se piste, jolloin on vaihdettava vetäjää

Myös toimitusjohtaja Lauri Kivinen kiistää, että Jääskeläinen olisi saanut potkut. Hänen mukaansa Ylen hallitus ja Jääskeläinen päätyivät yhdessä arvioon, että päätoimittajan toimintaedellytykset olivat menneet.

– Viimeisten viikkojen aikana toimintaedellytykset ovat koko ajan vähentyneet. Joskus tulee se piste, jolloin todetaan, että vaihdetaan vetäjää.

Jääskeläisen lähtö ei Kivisen mukaan liity Mäenpään raporttiin, jossa Ylen johtoa kehotettiin toimenpiteisiin.

– Kyllä tämä tuli ohituskaistaa. Tätä uudistustyötä tulee jatkaa muilta osin, Kivinen toteaa.

Kivinen vakuuttaa, että Yle on täysin sitoutunut Julkisen sanan neuvoston toimintaan. Asia nousi eilen esiin, kun Helsingin Sanomien mukaan Jääskeläinen vihjasi Ylen voivan lähteä Julkisen sanan neuvostosta.

– Jos tästä syntyi epäilyjä niin kuin viime aikoina on syntynyt, niin ne ovat omiaan rasittamaan sitä uskottavuutta, joka meidän toimintaamme liittyy, Kivinen muotoili.

”Työntekijöiden kannalta varmaan helpotus”

Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden pääluottamusmiehen Jyrki Saarikosken mukaan Ylen ympärillä useita kuukausia ollut pyöritys on ollut työntekijöille rankkaa. Saarikoski sanoo, että työrauhasta ei ole välillä ollut tietoakaan ja ilmapiiri on ollut kireä.

Hän sanoo uskovansa, että työntekijöiden näkökulmasta viimeinen niitti oli, kun Atte Jääskeläinen kyseenalaisti Julkisen sanan neuvoston (JSN).

– JSN meidän kaikkien työtä arvioivana elimenä on sellainen, joka nauttii suurta luottamusta ja siitä halutaan pitää kiinni. Se oli selvästi viimeinen virhe, sanoo Saarikoski.

Hänen mukaansa Jääskeläiselle ei voi kuitenkaan antaa pelkästään huonoa arvosanaa. Saarikoski sanoo Jääskeläisen olleen taitava ja moderni johtaja.

– Johtopäätös, mikä nyt tapahtui, oli varmasti väistämätön ja työntekijöiden kannalta varmaan helpotus, Saarikoski sanoo.

Suosittelemme sinulle