Hyppää sisältöön

Analyysi: Niinistön ilmoitus ja yllätys

Se, että nykyinen presidentti Sauli Niinistö haluaa toiselle kaudelle, ei ollut suuri yllätys. Mutta se, että hän ei halua olla oman puolueensa kokoomuksen ehdokas oli uutta.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Pirjo Auvinen

Sauli Niinistöstä ei enää nykyään juurikaan näe, että häntä jännittää. Maanantaina Mäntyniemessä mikrofonin takana kuitenkin jännitti, ainakin aluksi. Mutta taskussa olikin uutinen, jota ei tainnut kovin suuri piiri tietää. Ja joka pamautti nyt presidentinvaalitaistelun virallisesti alkaneeksi.

Niinistö haluaa jatkaa presidenttinä vielä toisen kuusivuotiskauden, mutta hän ei halua puolueensa kokoomuksen eikä minkään muunkaan puolueen presidenttiehdokkaaksi.  Hän ei halua joutua vääntämään tenteissä sisäpolitiikasta eli esimerkiksi sotesta tai lomarahoista, jotka ovat puolueiden intohimojen kohteita.

Siksi perusteilla on puolueista riippumaton valitsijayhdistys. Niinistön nykyisellä kansansuosiolla valitsijayhdistyksen vaatimat 20 000 allekirjoitusta saadaan kasaan kahvitunnilla.

Niinistö argumentoi valitsijayhdistys-mallinsa ovelasti. Hän sanoo presidenttivuosinaan vieraantuneensa sisäpolitiikasta. Mutta jos on jostain vieraantunut, niin on vastaavasti jossain päässyt yhä syvemmälle eli ulkopolitiikan kysymyksissä. Varsinkin kun maailma on myllertänyt kenties ennakoimattomammin kuin koskaan.

Näin Niinistö samalla ikään kuin alentaa ja ylentää itsensä vaalitaistoon. Valitsijayhdistyksen ehdokkaana hän voi valita teemansa ja ne ovat puhdasta ulkopolitiikkaa.

Siitä hän ei kuitenkaan pääse mihinkään, että tästä päivästä lähtien hän ei ole pelkästään tasavallan presidentti vaan myös presidenttiehdokas.

Noloimmalta tilanne näyttää Niinistön itsensäkin seitsemän vuotta johtamalle kokoomukselle. Heillä on presidentti, joka ei halua jatkaa heidän ehdokkaanaan. Kokoomuksella puolestaan ei ole muuta mahdollisuutta kuin suostua Niinistön tahtoon.

Mutta hankalaksi tilanne muuttuu myös muille puolueille. Keskustan Matti Vanhasen tähtäin lienee vuoden 2024 presidentinvaaleissa, mutta matkanteko vaikeutuu, jos ensi vuonna kannatus jää kalpeaksi. SDP on etsinyt kissojen ja koirien kanssa omaa ehdokasta, joka isolla puolueella olisi hyvä olla. Jutta Urpilainen kieltäytyi, niin myös kerran jo Eero Heinäluoma, mutta hänen harkintansa on virinnyt uudelleen. Mutta epäilenpä, että monelle demarillekin pelkkään ulkopolitiikkaan keskittyvän Niinistön äänestäminen on ihan helppoa.

Niinistön vaalilause vuoden 2012 vaaleissa oli "Suomella töissä". Se kokoomusehdokkaan lausahdus kelpasi yhä ja kuultiin tänäänkin: "Suomella tässä ollaan oltu töissä".

Yhdeksi ehdolle asettumisen perusteluksi Niinistö mainitsi sen, että "Minä rakastan tätä maata".

Niinistö näyttää rakastavan Suomen lisäksi myös yllätyksiä.  Nyt kansansuosikki suostuu ehdolle, mutta vain omilla ehdoillaan.

Suosittelemme sinulle