Hyppää sisältöön

Niinistön presidenttikampanjan vetäjä uskoo demariääniin: "Tätä ilmaa on puolueessa paljon"

Valitsijayhdistyksen kautta muiden puolueiden jäsenet voivat toimia helpommin Niinistön kampanjassa, sanoo Heikki A. Ollila.

Sauli Niinistö ilmoitti maanantaina hakevansa jatkokautta presidenttinä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Elina Nieminen

Maanantain uutinen Sauli Niinistön lähdöstä presidenttikisaan valitsijayhdistyksen tukemana on herättänyt kiinnostusta ja saanut ihmiset ottamaan yhteyttä valitsijayhdistyksen nokkamieheen Heikki A. Ollilaan yli puoluerajojen.

– Välittömästi uutisoinnin jälkeen muun muassa vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ilmoittautui allekirjoittajaksi, hän kertoo.

Valitsijayhdistyksen kampanjasivut avattiin netissä tänään. Ollilan mukaan paine yhdistyksen perustamiseen on ollut kova.

Esimerkiksi Lasse Lehtinen on ehdottanut, että SDP lähtisi puolueena Niinistön taakse.

Heikki A. Ollila

– Niinistöllä on valtava kannatus ja hyvin monet ihmiset, jotka eivät ole puolueeseen sidoksissa, ovat ottaneet yhteyttä ja toivoneet, että hän jatkaa presidenttinä. Valitsijayhdistys antaa heille väylän toimia ja ottaa kantaa hänen puolestaan helpommin ja matalammalla kynnyksellä.

Ollila uskoo, että myös erittäin suuri osa demareista haluaa Niinistön jatkavan.

– Esimerkiksi Lasse Lehtinen on ehdottanut, että SDP lähtisi puolueena Niinistön taakse. Tiedän, että tätä ilmaa on demareissa paljon. Puolueelle päätös on tietysti vaikea, mutta valitsijayhdistys tarjoaa yksittäiselle jäsenelle hyvän väylän lähteä mukaan, hän sanoo.

Usko vaalivoittoon on vahva

Istuva presidentti lähtee kisaan selkeästi ennakkosuosikkina. Ollila uskoo roolin sopiva Niinistölle siitäkin huolimatta, että pitää tätä ennen muuta taistelijaluonteena.

– Kyllähän ennakkosuosikki on hyvin herkästi maalitauluna muille. Siinä mielessä taistelija pääsee näyttämään osaamistaan ja luonnettaan, hän sanoo.

Heikki A. Ollila toimi myös Kokoomuksen puolusihteerinä 2000-luvun alussa. Kuva: Yle

Valitsijayhdistyksen asiamiehen usko vaalivoittoon on vahva. Mutta sitä, selvitäänkö vaaleista yhdellä kierroksella, hän ei suostu spekuloimaan.

– Antaa kansan päättää. Ja varmaan näitä politiikan asiantuntijoita riittää tätä asiaa arvioimaan. Vanha poliittinen totuus on, että mikään ei ole varmaa ennen kuin äänet on annettu, mutta kyllä asiantuntijoidenkin arviot viittaavat siihen, että vaalien lopputulos on varsin selvä.

Kangasalalainen Heikki A. Ollila on Kokoomuksen entinen kansanedustaja. Hän on kuulunut Niinistön lähipiiriin jo siitä asti, kun he molemmat nousivat ensimmäistä kertaa eduskuntaan vuoden 1987 vaaleissa. Ollila toimi myös Niinistön edellisessä presidentinvaalikampanjassa taustayhdistyksen puheenjohtajana.

Suosittelemme sinulle