SOUL Pohjois-Koreassa syntyneen Shin Eun-han vanhemmat olivat salakuljettajia. He livahtivat usein Kiinaan ja toivat tullessaan sekä tavaraa että kiellettyä tietoa, jopa maanalaiselle seurakunnalle tarkoitettuja saarnoja.
1990-luku oli köyhässä Pohjois-Koreassa aivan erityisen köyhää aikaa, silloin ainakin sadat tuhannet ihmiset kuolivat nälkään. Shinin perhe halusi parempaa elämää.
Kun Shin oli 12-vuotias, perhe ylitti Tumen-rajajoen Kiinan puolelle, eikä enää palannut. Viisi vuotta myöhemmin he pääsivät Kiinan läpi Vietnamiin, Kambodzhaan ja Thaimaahan, josta he lopulta onnistuivat jatkamaan Etelä-Koreaan.
Tätä tarinaa Shin kertoo odottaessaan eteläkorealaisen, A Channel -nimisen tv-kanavan suosituimman ohjelman nauhoitusta. Siinä ääneen pääsevät nimenomaan Etelä-Koreaan pohjoisesta päätyneet loikkarit.
Shinin perhe tiesi, että Etelä-Korea oli paljon rikkaampi maa kuin Pohjois-Korea, mutta silti arki yllätti.
– Markkinataloudessa olikin vaikeampaa elää kuin sosialismissa. Pohjois-Koreassa valtio antoi ruokaa ja asunnon, mutta Etelä-Koreassa piti tehdä töitä.
– En saanut työpaikkaa, koska puhuin eri murretta. Lisäksi minun piti opiskella lisää, mutta opetuksen seuraaminen oli vaikeaa, Shin muistelee.
Shinin mukaan osa eteläkorealaisista suhtautuu pohjoiskorealaisiin ennakkoluuloisesti, mutta runsaassa vuosikymmenessä hän on sopeutunut maahan. Kotiutumista on auttanut se, että Etelä-Koreassa asuu jo noin 30 000 muuta pohjoiskorealaista loikkaria.
Shin salasi pitkään pohjoiskorealaiset juurensa ja selitti, että hänen sukunsa on Etelä-Korean syrjäseudulta.
Nyt matkalla tapaamaan sinua -ohjelma ”pelasti henkeni”
Shin Eun-han uuden elämän käänteeksi muodostui tv-ohjelma ”Nyt matkalla tapaamaan sinua”.
Ohjelmaan osallistumaan kutsuttu Shin uskalsi vihdoin, kolmikymppisenä naisena, sanoa suoraan olevansa kotoisin Musanista, Pohjois-Korean syrjäseudulta – vain pari kilometriä paikasta, jossa Ylen kuvausryhmä on raportoinut rajalevottomuuksista.
”Nyt matkalla tapaamaan sinua” on vuonna 2011 aloitettu viikoittainen tv-ohjelma, joka on noussut kanavansa katsotuimmaksi. Siinä yhdistetään vauhdikasta viihdettä ja kuolemanvakavaa asiaa. Ohjelman tähtiä ovat Pohjois-Koreasta paenneet ja Etelä-Koreaan asettuneet loikkarit.
Loikkarit sekä muistelevat menneitä että arvioivat tuoreimpia uutisia Pohjois-Koreasta. Pohjois- ja Etelä-Korean kulttuurien yhteentörmäystä puidaan paljon; mikä motivoi ihmisiä, miten suhtaudutaan sääntöihin ja miten tabuista puhutaan.
– Ohjelma pelasti henkeni. Sen kautta opin tuntemaan oman identiteettini, Shin kertoo.
Pohjois- ja eteläkorealaiset oppivat tuntemaan toisiaan
”Nyt matkalla tapaamaan sinua” -ohjelman tarkoituksena on kertoa Pohjois-Korean todellisuudesta eteläkorealaisille ja kaventaa kuilua Koreoiden välillä, kertoo ohjelman tuottaja Kim Dae-Kyung.
Vain vanhimmat eteläkorealaiset muistavat yhä ajan ennen vuonna 1950 alkanutta Korean sotaa, jolloin maiden yhteydet katkesivat pysyvästi. Erityisesti monet nuoret ovat hyvin välinpitämättömiä Pohjois-Korean suhteen.
Kimin mukaan eteläkorealaiset eivät nykyisin tiedä juuri mitään pohjoiskorealaisten elämästä. Ohjelma välittää omakohtaisia sekä hyvin koskettavia kokemuksia ja on siksi tehokas.
Studiossa itkevät sekä esiintyjät että yleisö, sillä pohjoiskorealaisten selviytymistarinat ovat usein traagisia.
– Pohjoiskorealaisten todellisuutta on vaikea tuntea. Ohjelmassa kuulemme suoraan pohjoiskorealaisilta itseltään, millaista elämä siellä oikeasti on, Kim kertoo.
”Nyt matkalla tapaamaan sinua” -ohjelma toimii myös toisin päin: vaikka sitä ei voi seurata suorana Pohjois-Koreassa, ohjelman jaksoja on joskus mukana niissä datapaketeissa, joita Pohjois-Koreaan salakuljetetaan USB-tikuilla.
– Monet Pohjois-Koreassa ovat oppineet Etelä-Koreasta ohjelman kautta ja nähneet ohjelmassa esiintyviä loikkareita, Kim kertoo.
Pohjoiskorealaisille ohjelma on välähdys etelän ihmemaasta, jossa jokainen voi pelkäämättä puhua suunsa puhtaaksi, arvostella tai laskea leikkiä johtajistaan ja elää elämäänsä miten huvittaa – jos vain on varaa.
K-pop ylsi jopa sähköttömään pohjoiskorealaiseen kylään
Eteläkorealaisen viihteen viehätys on monelle Pohjois-Koreassa asuvalle tajunnan räjäyttävä kokemus. Pohjois-Koreassa ulkomaalaisten radio- tai tv-lähetysten seuraaminen on kiellettyä, mutta niin tavallista, että rikoksesta kiinnijääneet selviävät useimmiten antamalla lahjuksia.
Nyt 24-vuotiaan Han Song-yeen silmät avasi aikoinaan eteläkorealaisen popmusiikin eli K-popin kuuntelu. Myös Han tuli studiolle osallistuakseen vakiovieraana loikkareiden omaan tv-ohjelmaan.
Hanin lapsuudenkodissa Pohjois-Korean Kiinan-vastaisen rajan pinnassa ei ollut edes sähköä, mutta ulkomaiseen viihteeseen pääsi käsiksi, sillä Kiinasta tuotiin myös akkuja.
– Ajattelin, että jos pääsen Etelä-Koreaan, minusta tulee vapaa ja elämä olisi parempaa kuin Pohjois-Koreassa, Han kertoo. Hän karkasi Pohjois-Koreasta yksin neljä vuotta sitten.
Saapuminen Etelä-Koreaan oli šokki. Han ei ollut koskaan ennen nähnyt lentokonetta tai länsimaista vessaa. Tavallinen elämä piti opetella uudelleen.
Ohjelmaan osallistuminen arvelutti aluksi Hania, sillä hänen vanhempansa olivat jääneet Pohjois-Koreaan. Ehkä Hanin loikkaus kostettaisiin heille, varsinkin jos Han kertoisi kohtalostaan julkisuudessa. Rohkeus voitti, eikä Han ole katunut.
– Soitin vanhemmilleni ja tiedän, ettei heille käynyt mitenkään, Han kertoo. Koska vanhemmat asuvat aivan Kiinan rajan pinnassa, he voivat käyttää kiinalaisia puhelimia ja kiinalaista kännykkäverkkoa – muuten Pohjois- ja Etelä-Korean välillä ei ole puhelinyhteyksiä.
Ohjelmassa salmiakkikossua ja Pjongjangin uutuuksia
Ohjelman show-puoli alkaa usein sillä, että studioon kootut naisloikkarit ja eteläkorealaiset miesjulkkikset flirttailevat. Studioon valitut loikkarit ovat lähes poikkeuksetta nuoria ja kauniita naisia. Toisaalta he edustavat hyvin keskivertoloikkareita, sillä ylivoimainen enemmistö tosielämän loikkareista on nimenomaan naisia.
Naisten liikkumista ei Pohjois-Koreassa valvota yhtä tiiviisti kuin miesten, koska naimisissa olevien naisten ei ole pakko ottaa vastaan valtion määräämää työpaikkaa.
Tällä kertaa viihteellä jatketaan vielä sen verran, että maistellaan suomalaista salmiakkikossua ja espanjalaisia tapaksia. Minut ja espanjalainen toimittaja on kutsuttu ohjelmaan kertomaan tuoreista kokemuksistamme Pjongjangissa.
– Tuimaa tavaraa, en tunne enää muutaman sekunnin jälkeen huuliani. Tässä tuoksuvat puu ja Suomen luonto, päättelee Park Eun-hye, juontajaparin nainen.
– Darude on kuuluisin suomalainen, keksii puolestaan juontajakaksikon mies Nam He-sok.
Puhumme paljon siitä, miten Pohjois-Korea muuttuu, ja millaista arki Pjongjangissa nykyisin on. Pohjoiskorealainen hiusmuoti on eteläkorealaisten mielestä säälittävän vanhanaikaista katsottavaa.
Yleisölle näytetään ottamiani kuvia Pjongjangista, jonka kaupunkikuvaa on kohennettu vauhdilla. Jotkut studion loikkariraadissa harmittelevat sitä, että niin kauan kuin nykyjärjestelmä jatkuu, he eivät itse pääse näkemään Ryomyong-katua tai muita uusia luksusalueita.
Pysyvästi he eivät kuitenkaan haluaisi Pohjois-Koreaan palata. He ovat jättäneet taakseen painajaisen, ja jo pelkästään sen muistelu on monelle rankkaa.
Lue myös millaiset tunnelmat Mika Mäkeläiselle jäi reissustaan Pohjois-Koreaan: Viikko propagandan pyörityksessä
Lisäksi voit lähteä kaupunkiajelulle Pjongjangin kaduille: Pjongjang – päivä suljetun kaupungin kaduilla