Hyppää sisältöön

Maamme vanhin sotilaskoti sulkeutuu tänään lopullisesti – siinä meni tuhansien suomalaismiesten ainoa henkireikä

Lappeenrannan Rakuunamäen sotilaskoti palveli varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa liki sata vuotta.

Rakuunamäen sotilaskoti
Lappeenrannan Rakuunamäen sotilaskodissa myydään tänään viimeiset kahvit ja munkit. Kuva: Petri Kivimäki / Yle
Petri Kivimäki

Lappeenrannan Rakuunamäellä sijaitseva sotilaskoti alkaa olla tyhjä. Tuhannet erilaiset esineet on myyty, lahjoitettu, museoitu ja siirretty muihin sotilaskoteihin. Liki sadan vuoden aikana sotilaskotiin ehti kertyä esine jos toinenkin.

– Meillä olikin sellainen olo, että olemme työskennelleet museossa, sanoo Lappeenrannan sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Mirja Järvenpää.

Rakuunamäen sotilaskoti on tuhansien ja tuhansien suomalaisten mielissä. On vaikea edes laskea niiden varusmiesten määrää, jotka ovat vuosikymmenien aikana käyneet sotilaskodissa viettämässä ansaittua vapaa-aikaansa.

Rakuunarykmentin ruokalarakennus 1900-luvun taitteessa
Sotilaskoti Lappeenrannassa
Liikuta hiirellä tai sormella kuvaa. Näet sotilaskotirakennuksen 1900-luvun alussa ja keväällä 2017.

Kahvilla joka päivä

Paavo Pulli tuli aamupäivällä ostamaan kupillisen kahvia ja leivän. Hän nautti sotilaskodista ensimmäisen kerran jo vuosikymmeniä sitten. Silloin sotilaskodin ilman vielä täytti sankka tupakansavu.

– Isä tuli vuonna 1961 Lappeenrannan varuskuntaan töihin. Pikkupoikana täältä käytiin ostamassa limsaa ja nallekarkkeja, sanoo Pulli.

Pullin kertoo, miten 1960-luvulla kaikki varuskunnassa töissä olevat asuivat aivan varuskunnan liepeillä. Vanhempien oli turvallisempaa päästää lapset ennemmin sotilaskotiin kuin kaupungille.

– Täällä järjestettiin paljon juhlia, joissa perheet olivat mukana.

Vanha tapa on pinttynyt. Paavo Pulli käy Rakuunamäen sotilaskodissa kahvilla joka aamu. Keskiviikkona hän lukee aamun lehden siellä viimeistä kertaa, kun sotilaskoti lopettaa toimintansa.

– En tiedä, mitä tähän tulee tilalle. Vastahan tämä muutama vuosi sitten remontoitiin koko rakennus.

Nykyisin Rakuunamäellä toimii enää esikunta, joka sekin muuttaa lähitulevaisuudessa Maasotakoulun alueelle.

Lappeenrannan sotilaskoti jouluna 1927
Sotilaskoti sisältä
Liikuta hiirellä tai sormellasi kuvaa. Näet sotilaskodin jouluna 1927 ja keväällä 2017

Suomen vanhin

Keskellä Rakuunamäkeä sijaitseva sotilaskoti on yksi Lappeenrannan tunnetuimmista ja hienoimmista rakennuksista. Itse rakennus valmistui vuosina 1889–1893 varuskunnan ruokalaksi. Kun sotilaskoteja alettiin Suomeen vuonna 1918 perustaa, alettiin pohtia vanhan ruokalan muuttamista sotilaskodiksi. Remntoidun sotilaskodin vihkiäiset olivat 20.8.1922.

– Se oli valmistuessaan Suomen hienoin ja suurin sotilaskoti, kertoo Lappeenrannan sotilaskodista 100-vuotishistoriaa kirjoittava Mervi Kansonen.

Hienoimman siitä teki se, että muutostyön suunnitteli arkkitehti S. Maconi ja hän suunnitteli sen nimenomaan sotilaskodiksi.

– Se on Suomen vanhin toiminnassa oleva sotilaskotirakennus, sanoo Kansonen.

Ensi syksynä sotilaskoti olisi täyttänyt 95 vuotta.

Paavo Pulli lukee lehteä sotilaskodissa
Paavo Pulli pistäytyi kahvilla Rakuunamäen sotilaskodissa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Michael Jackson suosiossa

Rakuunamäen sotilaskoti tarjosi varusmiehille luonnollisestikin monenlaista viihdettä. Oli biljardipöytä, sanomalehtiä, kirjoja, levystö. Sotilaskotisisarilta sai ostaa kahvia, munkkeja, limsaa, sukkia, kampoja ja lappeenrantalaisia erikoisuuksia telluja eli telamiinoja.

Lappeenrannan sotilaskodin 70-vuotisjuhlajulkaisu kertoo, miten sotilaskoti sai kirjaston vuonna 1984. Suureen suosioon nousi erityisesti musiikkikirjasto, jossa oli kolme levysoitinta, kaksi kasettinauhuria, kuudet kuulokkeet, 247 äänilevyä ja 67 kasettia.

– Kaikkein suosituin oli Michael Jackson, kertoo sotilaskodin 70-vuotishistoriikki.

1980-luku jäi kuitenkin Lappeenrannan Rakuunamäen eräänlaiseksi kohtalon vuosikymmeneksi. Vuonna 1989 yli sata vuotta kestänyt varusmieskoulutus lakkasi. Se alkoi uudelleen vielä vuonna 1997, mutta saapumiserät olivat pieniä. Viimeiset rakuunat kotiutuivat 15.12.2016

Telamiina-leivoksia
Telamiinat eli tellut ovat Lappeenrannan sotilaskodin maankuulu herkku. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Hiljaisuus saapuu

Puheensorina ja naurun pyrskähdykset eivät enää kantaudu sotilaskodista. Pihalla on autioita.

Koko Rakuunamäki alkaa olla hiljainen. Vanhat kasarmit ovat tyhjentyneet. Entisistä hevostalleista on tehty asuntoja ja lisää punertavista tiilistä tehtyjä rakennuksia nousee alueelle.

Sotilaskotirakennuksen tulevaisuus on hämärän peitossa. Rakennus on suojeltu, mutta päätöstä sen tulevaisuudesta ei valtion omistama Senaatti-kiinteistöt ole tehnyt.

Sotilaskotisisarilta eivät työt Lappeenrannassa lopu, sillä Lappeenrannan Maasotakoulun yhteydessä on Leirin sotilaskoti. Sinne ei kuitenkaan tavallisilla ihmisillä ole mitään asiaa, sillä se sijaitsee vartioitujen aitojen sisällä Maasotakoulun yhteydessä.

Rakuunamäen sotilaskoti olikin siinä mielessä erikoinen, että sinne viime vuosina pystyi kuka tahansa tulemaan aamukahville. 

Varusmiespalvelustaan suoritaville miehille - ja viime vuosina myös naisille - sotilaskoti tarjosi rennohkon ympäristön armeijan muuten kurinalaisessa arjessa. Monelle varusmiehelle Rakuunamäen sotilaskodista tuli henkireikä, jossa pystyi edes hetkeksi pääsemään eroon sulkeisharjoitusten ja kasarmien pitkien käytävien tunnelmasta.

Viimeiset kahvit porisevat Lappeenrannan Rakuunamäen sotilaskodissa keskiviikkona 31.5.2017. Tänään kello 14.30 yksi aikakausi suomalaista armeijahistoriaa päättyy, kun Suomen vanhin sotilaskoti sulkee ovensa viimeisen kerran.

Suosittelemme sinulle