Hyppää sisältöön

Musta petunia on kukka joka sulattaa hevirokkarinkin sydämen

Puutarhamyyjä Anja Holpaisen mukaan kukan suosio lähti lentoon sosiaalisen median ja puutarhassa vierailleen nuoren miehen ansiosta.

Musta petunia.
Kuva: Risto Koskinen / Yle
Risto Koskinen

Kemin Sotisaaressa sijaitsevan puutarhan värikkäiden kukkien seasta löytyy varsinainen "kukkamaailman patakuningatar". Mustasta petuniasta on tullut kysytty kukka muun muassa nuorten miesten keskuudessa.

Puutarhamyyjä Anja Holpainen tietää, että tummanpuhuva ja rockhenkinen kukka sopii esimerkiksi hevimusiikin ystäville. Holpaisen mukaan kukan suosio lähti lentoon sosiaalisen median ja puutarhassa vierailleen nuoren miehen ansiosta.

– Eräs nuori mies osti mustan petunian ja mainitsi Facebookissa, että nyt on meidän rokkareidenkin kukkaa saatavilla. Kuinka ollakaan sitten puutarhalle tuli muitakin nuoria miehiä, jotka kysyivät, että missä on niitä meidän rokkareiden kukkia, Holpainen hymyilee.

Poikani soittaa raskaampaa musiikkia ja ajattelin saman tien, että vien petunian hänelle.

Anja Holpainen

Mustat kukat menivät kättelyssä ja palaute oli ylistävää, Holpainen muistelee.

– Miehet sanoivat, että tämä tuntuu niin omalta ja nyt minäkin voin viedä kukan parvekkeelle vaikka yksin asunkin.

Holpainenkin ihastui mustaan petuniaan lähes ensi silmäyksellä.

– Ihastuin kukkaan jo toissa kesänä. Poikani soittaa raskaampaa musiikkia ja ajattelin saman tien, että vien petunian hänelle.

Myös kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen on iloinen kuullessaan suuntauksesta.

– Asia ei yllätä ja se on tavattoman miellyttävää kuultavaa. Aina joskus joku erityinen kasvi saattaa pompata näin esille. Esimerkiksi chili on ollut suosiossa nuorempien miesten keskuudessa, Jalkanen sanoo.

Mustia petunioita.
Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kauppapuutarhaliiton mukaan yleensä yli 90 prosenttia puutarhoilla kävijöistä on naisia.

Sekä Jyrki Jalkanen että Anja Holpainen ovat tyytyväisiä, että myös nuoret miehet ovat löytäneet tien puutarhalle.

– Äidit ovat pakottaneet ja mummot pyytäneet kuskiksi sekä kantoavuksi, Holpainen nauraa.

– Kiitettävästi miehet tulevat vaimon matkassa muutenkin. Nainen valitsee usein kukan ja kun he ovat lähdössä pois, niin mies kysyykin, että miksi ei otettu jotain muuta. Ja sitten palataan kukkien äärelle ja katsotaan, että molemmat ovat tyytyväisiä, Holpainen lisää.

Holpaisen mukaan kannattaakin unohtaa vanhanaikainen käsitys siitä, että vain naiset kävisivät kukkaostoksilla puutarhassa.

– Miehet ovat siinä mukana samala lailla kuin kaikissa muissakin kotihommissa. Lisäksi joku mies tekee vieläkin enemmän puutarhahommia kun oikein innostuu.

Anja Holpainen kukkia kädessä.
Erilaiset petuniat ovat suosittuja amppelikasveja. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Suosittelemme sinulle