Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suomen ensimmäinen Ironman-triathlon Lahteen – maaliin tullaan yöttömässä yössä

Kansainvälinen Ironman-triathlonkisa järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa kesällä 2018. Kilpailua isännöi Lahti, joka laajentaa matkailumainettaan mieluusti myös kesäurheilussa.

Triathlon, yleiskuva
Kuva: AOP
Sini Ojanperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahdessa järjestetään kansainvälinen Ironman-triathlonkisa kesällä 2018. Kilpailijat mittelevät uinnissa, pyöräilyssä ja juoksussa päijäthämäläisissä järvi- ja kylämaisemissa. Sopimus Lahden kanssa on kolmevuotinen.

Lahdessa kisataan puolimatkan kilpailu. Uintimatka on 1,9 kilometriä, pyöräilyreitti 90 kilometriä ja juoksu 21,1 kilometriä. Suomessa ei ole aiemmin järjestetty triathlon-kisoja Ironman-brändin alla.

Kesäkuun lopussa pidettävän Ironman Lahti Finlandin erikoisuus monille muista maista tuleville kilpailijoille on myöhäinen lähtöaika. Kilpailu käynnistyy iltapäivällä, ja kisa päättyy keskiyöllä.

– Toki meillä Suomessakin on näitä puolimatkan kilpailuja, joissa on samat suoritusmatkat kuin tulevassa Lahden kilpailussa. Mutta Lahden kilpailun kaltaisessa kisassa on jokaisessa ikäryhmässä kovia menijöitä, jotka karsivat Ironmanin maailmanmestaruuskilpailuun. Ehkä se kovuus tulee siitä, kuvailee kilpailunjohtaja Tiina Boman Finntriathlonista.

Kansainvälinen brändi myös tuonee tullessaan tavallista enemmän ulkomaisia kilpailijoita.

Kesälajista matkailuvaltti

Lahden kaupunki ja maakunnan matkailuväki iloitsevat uudesta avauksesta. Talviurheilu on Lahdella jo hallussa, nyt kerrytettyä taitoa, tietoa ja mainetta voidaan soveltaa yhä enemmän myös kesäkauteen.

– Suomessa olisi varmaan moni muukin kaupunki halunnut tapahtuman omaan kaupunkiinsa, sanoo matkailu- ja markkinointiyhtiö Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman.

Toisaalta hyöty leviää, kun Ironman-yleisölle päästään markkinoimaan yötöntä yötä.

– Saamme tuotteistettua Suomesta nimenomaan tämän keskiyön urheilumatkailun osalta. Tässä voittavat kaikki, Forsman hehkuttaa.

Forsmanin mukaan yhä useampi matkailija liikkuu maailmalla urheiluharrastuksensa perässä. Ironman-tapahtuman yleisön joukossa on runsaasti keskivertoa paremmin tienaavia ihmisiä.

– On mielenkiintoista nähdä, minkälaiseksi Suomen Ironmanin ja Lahden tapahtuman kävijäprofiili muodostuvat, Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman toteaa.

Satamasta tapahtuman keskipiste

Urheilijat kilpailevat uintiosuuden Vesijärvessä Lahden keskustan tuntumassa. Pyöräreitti kulkee myös ympäryskunnissa, muun muassa Hollolassa. Juoksuosuus päättyy lähtöpaikalle Lahden satamaan.  

– Toivottavasti saamme lahtelaisen innostuksen kesälläkin päälle, ja Vesijärven rannassa nähdään paljon ihmisiä taputtamassa. Ja hurraamassa etenkin niille viimeisille, niille todellisille suorittajille, jotka puolen yön aikaan saapuvat maaliin, Forsman naurahtaa.

Kilpailujohtaja Tiina Bomanin mukaan vuoden aikana ehtii vielä triathlon-kuntoon, jos kisaan mielii mukaan.

– Ihan varmasti ainakin sellaiseen kuntoon, että matkasta selviytyy ja pystyy menemään sen hyvillä mielin läpi, Boman vakuuttaa.

Pidemmät matkat haaveena

Järjestäjien haaveena on saada jonain päivänä Suomeen myös täyden matkan kilpailu.

– Se on varmaan seuraava projekti ja unelma, joka elää monilla harrastajilla ja meillä järjestäjillä, kilpailujohtaja Tiina Boman kertoo.

Suosittelemme