Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kemikaaleilla käsitelty Littoistenjärvi samentuu vähitellen – niin kuin pitikin

Asiantuntijan mukaan sameneminen oli odotettavissa ja toivottua. Havainnot veden kirkkaudesta vaihtelevat säätilan mukaan.

Jalat näkyvät veden läpi Littoistenjärvessä.
Kuva: Kirsi Lätti / Yle Turku
Kirsi Lätti
Avaa Yle-sovelluksessa

Kemikaaleilla käsitelty Littoistenjärvi Kaarinassa sumentuu vähitellen, mutta on yhä paikoitellen kirkas. Asiantuntija Milja Vepsäläinen Vahanen Environmentilta kertoo, että sameneminen on odotettu ja jopa toivottu ilmiö. Samea vesi rajoittaa auringonvalon pääsyä pinnan alle ja estää näin vesikasvien juurtumista pohjaan.

Myös Varsinais-Suomen Ely-keskuksen erityisasiantuntija Harri Helminen ennakoi viime viikolla, että järvi pysyy kristallinkirkkaana muutaman viikon ja alkaa sitten hakea luonnollista tilaansa. Pahasti rehevöityneeseen Littoistenjärveen laskettiin useita säiliöautollisia nestemäistä polyalumiinikloridia 4.–5. toukokuuta.

Järvi sumentuu edelleen. Veden tämänhetkinen kirkkaus vaihtelee järven eri osissa ja säätilan mukaan. Ajoittain vesi näyttää yhä kirkkaalta.

– Luulen, että tuuli pääsee välillä sekoittelemaan pohjalietettä vesimassaan, koska järvi on niin matala, Vepsäläinen arvelee.

Milja Vepsäläinen sai tiistaiaamuna viimeisimmät veden fosformittauksen tulokset. Näyte oli otettu 22. toukokuuta. Tulosten mukaan veden fosforipitoisuus on hyvin alhainen. Tavoiteltu veden happamuus näyttää edelleen realistiselta: uuden näytteen pH oli 6,5. Tavoitteena on, ettei se nousisi yli seitsemän.

– On odotettavissa, että leväkasvien määrä tulee ensi kesänä olemaan huomattavasti aiempaa hiillitympi.

Littoisten järvi 30.5.2017 harmaalla säällä, kirkastuksen jälkeen.
Littoistenjärvi tiistaina aamupäivällä 30. toukokuuta. Kuva: Kirsi Lätti / Yle

Järven ympäristöstä nautitaan sameudesta huolimatta

Vaikka turkoosinsävy on tiessään, järvi houkuttelee yhä ihmisiä. Littoisissa asuvat Tuula ja Ilpo Luotonen ovat tavalliseen tapaansa ulkoilemassa järven ympäristössä. He ovat todistaneet alueen vaiheita jo vuosikymmeniä.

– Paljon paremmalta näyttää kuin kaksi tai kolme viikkoa sitten. Paitsi että viikonloppuna käydessämme vesi oli kyllä kirkkaampaa. Ihmeellistä, että nyt muutaman päivän aikana on tullut uudelleen tämä sumeus,  Tuula Luotonen kertoo.

Kaarinan Kotimäen koulun 6.-luokkalaiset ovat opettajansa kanssa viettämässä aikaa järven rannalla. Osa pojista on uskaltautunut käymään uimassakin.

– Kyllä siellä oli vähän kylmää, mutta oli han hyvä uida. On se nyt kirkkaampaa kuin aiemmin, Erik Hakala sanoo.

Turkulainen Raimo Heimorinta on liikkeellä kameransa kanssa. Järvestä ja sitä ympäröivistä maisemista on kertynyt kuvia jo paljon. Hän kertoo veden näyttävän nyt paljon sumeammalta kuin sunnuntaina, jolloin hän kävi järvellä edellisen kerran.

– Sunnuntaina oli vielä täysin sinistä ja kirkasta. Näkymä oli todella pitkä tuonne järvelle, Heimorinta kertoo.

Järven samenemisesta kirjoitti ensimmäisenä maanantaina Turun Sanomat.

Suosittelemme sinulle