Hyppää sisältöön

Mannerheimin erikoispostileima eli 25 vuotta – Postin linjaus vei sen historiaan

Posti vähentää kirjeisiin tarjottavia erikoisleimoja murto-osaan nykyisestä. Yksi oman leimansa menettävä on Mikkelin Päämajamuseo.

Leimattu kirje ja leimasin.
Kuva: Joonas Nieminen / Yle
Risto Puolimatka

Mikkelin Päämajamuseo sai nauttia omasta postileimastaan neljännesvuosisadan. Se alkoi 1992, kun marsalkka Mannerheim täytti 125 vuotta. Postin päätös lakkauttaa leima tuottaa museolla haikeutta.

– Se on meidän matkailijoiden kannalta ollut mukava lisä siihen, että he ovat päässeet lähettämään kortin Päämajamuseolta. Hieman harmittaa, sanoo Päämajamuseon amanuenssi Olli-Pekka Leskinen.

Viimeiset erikoisleimattavat kirjeet lähtivät Päämajamuseon pihan postilaatikosta toukokuun lopussa. Posti perustelee päätöstään rahalla ja pienellä lähetysmäärällä.

Reilut tuhat lähetystä vuodessa

Erikoisleima lyötiin kirjeisiin ja kortteihin, jotka Päämajamuseolta lähetettiin. Niitä lähti 1000–1200 vuodessa. Hiljaisempina aikoina nollasta muutamaan ja keskimäärin vuoden aikana 3–4 päivässä.

Kirjeitä oli liian vähän ja matka postikeskukseen Kuopioon liian pitkä.

Timo Suoninen leimaamassa Ylen kirjettä Mikkelin Päämaja leimasimella.
Timo Suoninen leimaamassa Ylen kirjettä Mikkelin Päämaja -leimasimella. Kuva: Joonas Nieminen / Yle

Postille kustannuskysymys

Erikoispostileimoja on nyt satakunta mutta tulevaisuudessa niiden määrä putoaa pariinkymmeneen, arvioidaan Postilta. Jos postia on riittävästi ja matka postikeskukseen sopiva, erikoisleiman voi saada edelleen maksutta. Jos taas jäädään kannattavan rajan alapuolelle, leima lakkaa – tai sen voi ostaa, hinta on 2000 euroa vuodessa.

Paljonko kirjeitä sitten täytyy olla, että palvelun saa maksutta?

– Tätä on katsottu tapauskohtaisesti. Välimatka erikoisleimakirjelaatikoiden ja postikeskusten välillä vaihtelee. Siitä on muodostunut kokonaisuus yhdessä lähetysmäärän kanssa, sanoo tuotepäällikkö Petri Pohjolainen Postilta.

Kortin lähettäjä haikeana

Mikkeliläinen Pirkko Pomell oli viimeisten joukossa, jotka saivat kortteihinsa erikoisleiman. Hän lähetti viisi korttia, joihin kaikkiin hän liimasi Päämajan yksinoikeudella myymän Mannerheim-postimerkin. Kortit menivät sukulaisille.

–  Tuli tällainen historiallinen olotila ja halusin lähettää sisaruksilleni ja äidille tällaisen kortin, Pomell sanoo.

Pirkko Pomell
Mikkeliläinen Pirkko Pomell. Kuva: Risto Puolimatka / Yle

Suosittelemme sinulle