Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Neuvottelut alkoholilaista jatkuvat keskiviikkoon – Kankaanniemi: "Ryhmältä tuli varsin tiukka ohjeistus"

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät eivät vielä tiistaina päässeet sopuun alkoholilain uudistamisesta. Tällä kertaa sovun kaatoivat perussuomalaiset.

Jokinen Kankaanniemi Kaikkonen
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Jari Korkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat pääsivät keskenään sopuun alkoholilain kokonaisuudistuksesta tiistaina, mutta sopu ei kelvannut eduskuntaryhmille. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi esitti ryhmälleen kompromissiesityksen hyväksymistä, mutta sai täystyrmäyksen.

– Ryhmältä tuli varsin tiukka ohjeistus pitää kiinni alkuperäisestä, vuosi sitten hyväksytystä neuvottelutuloksesta, Kankaanniemi totesi kolmen ryhmänjohtajan yhteisessä tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Keskusta halusi vapaita käsiä

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei halunnut avata kaatuneen kompromissiesityksen sisältöä tarkemmin.

Eduskunnan käytävillä keskustalaiset tiesivät kuitenkin kertoa, että kompromissin hieronta siirtyi tulevan peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk.) vetämältä työryhmältä ryhmänjohtajille juuri siksi, että keskustan ryhmässä oli haluja avata alkoholiuudistuksen sisältö niin sanotuksi omantunnonkysymykseksi ja sallia kansanedustajille näin vapaat kädet lain sisältöä koskevissa äänestyksissä.

Keskustalähteiden mukaan uudistuksen painopiste muuttui näin muun muassa vahvojen oluiden ja niin sanottujen limuviinojen tuomisesta ruokakauppoihin eduskunnan menettelytapoja koskevaksi parlamentaarikseksi kysymykseksi, minkä ratkaisuun ryhmänjohtajat sopivat paremmin.

Keskustassa huolta ovat herättäneet nimenomaan vahvojen oluiden ja long drink -juomien (5,5 prosenttia) ja muuten kuin käymisteitse valmistettujen juomasekoitusten eli limuviinojen salliminen.

Kokoomus haluaa vain pientä viilausta

Kokoomukselle tiistain kompromissiesitys olisi tiettävästi kelvannut, jos se olisi kelvannut hallituskumppaneille. Nyt kokoomuskin vaatii esitykseen vielä täsmennyksiä.

Ryhmänjohtajat jatkavat nyt kolmistaan sovun hakemista ja lupaavat uuden esityksen keskiviikkoaamuksi. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät on kutsuttu koolle 10.30.

Kaikkonen ei halunnut arvioida, miten pitkään neuvotteluissa menee.

– Meneekö tänään valomerkkiin asti?

– Ei ainakaan alkoholijuomien parissa, Kaikkonen letkautti medialle.

Suosittelemme