Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Muotisuunnittelijat suivaantuivat vaatebisneksen jätekuormasta – eettinen muoti kierrättää, lainaa ja korjaa

Suomalaiset heittävät joka vuosi roskiin 70 miljoonaa kiloa tekstiilejä.

Ylen aamu-tv: Kiertotaloudella eroon tekstiilijätteestä?
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Jatkuvasti vaihtuva pikamuoti, parin euron vaatteet, huono laatu – siinä syitä, joiden takia vaatteet päätyvät kaatopaikalle jopa muutaman käyttökerran jälkeen.

Samalla kasvaa ympäristökuorma.

Samoista syistä ei vastuullisen muodin asiantuntija, entinen vaatesuunnittelija Anniina Nurmi voinut jatkaa työtään muotiteollisuudessa. Nurmi on pitänyt Vihreät vaatteet -blogiaan noin kymmenen vuotta.

– Vaikka tein vastuullista vaatemerkkiä, olin mukana samassa muodin systeemissä, halusin hypätä siitä pois, Nurmi sanoo.

– Pikamuoti perustuu siihen, että vaatteita tuotetaan yhä enemmän, nopeammin ja halvemmalla. Meidät on lyhyessä ajassa totutettu siihen, että koko ajan pitää olla uutta, ja ostamme valtavia määriä vaatteita.

Kertakäyttökulttuurin kyseenalaistaminen oli syynä myös siihen, että yrittäjä Soile-Maria Linnemäki päätti perustaa vaatelainaamon.

– Aloin katsoa kriittisemmällä silmällä kodin vaatevuorta. Pari kertaa käytetyt vaatteet olivat niin huonossa kunnossa etteivät ne mene kirpputorilla. Jotain oli tehtävä, Linnemäki sanoo.

Vaatteet lainaan 150 eurolla

Vastaiskuksi pikamuodille Linnemäki ja Nurmi haluavat tarjota ekologisesti ja eettisesti kestävää muotia. Linnemäen Vaatelainaamo lainaa arkivaatteita farkuista lenkkareihin ja tunikoihin, mutta myös työvaatteita, kuten jakkuja sekä iltapukuja.

– Tämä on vaihtoehto niille, jotka haluavat viikoittain vaihtelua vaatekaappin. Meillä on nuorin asiakas 16-vuotias, vanhin seitsemänkymppinen, Linnemäki kertoo.

Vaatelainaamossa lainaaminen perustuu jäsenyyteen. Esimerkiksi 150 euron jäsensopimuksella saa puolen vuoden ajan kaksi vaatetta käyttöönsä yhdeksi tai kahdeksi viikoksi. Vaatteet vaihdetaan viikon tai kahden välein.

Korjaa itsellesi rakas vaate

Vastuullinen muoti tarkoittaa Anniina Nurmelle ennen kaikkea pitkää käyttöikää ja kestäviä materiaaleja. Vaatteita ei heitetä pois heti ensimmäisten kulumien jälkeen, vaan ne korjataan. Kaatopaikan sijaan se kierrätetään, jos mahdollista.

– Parhaimmillaan raaka-aine otetaan käyttöön uuden vaatteen materiaaliksi, Nurmi sanoo.

Ympäristöä rasitetaan mahdollisimman vähän, ja tuotannossa kunnioitetaan työntekijöiden oikeuksia.

Vaatteen tuotantotavan selvittämiseksi voi joutua näkemään vaivaa, sillä hinta ei kerro, onko tuote vastuullisesti tuotettu vai ei. Sekä Linnemäki että Nurmi kannustavat käymään käytettyjen vaatteiden liikkeissä. Jos päätyy ostamaan uuden vaatteen, hintavastakin vaatteesta voi kertyä säästöjä, jos sitä käyttää vuosikausia.

– Jos ostaa vähemmän, voi satsata laatuun, sanoo Soile-Maria Linnemäki.

Sieni nahan korvikkeena

Nurmi kertoo, että uudet materiaalit korvaavat pikku hiljaa ympäristöä runsaasti kuormittavia tekstiilien raaka-aineista.

– Kehitteillä on monenlaisia materiaali-innovaatioita. Puuvillan ja polyesterin rinnalle vaikka sienistä tai bakteereista tehtyä nahkaa.

Ihmisten kulutuskäyttäytyminen muuttuu hitaasti. Nurmen mukaan vastuu eettisestä muodista on paitsi kuluttajalla ja yrittäjällä, myös lainsäätäjällä.

– Suomalaiset haluavat tehdä vastuullisia valintoja, mutta viimeinen sysäys tarvitaan vielä.

Suosittelemme sinulle