Hyppää sisältöön

Hokin konkurssi vie työpaikan kymmeniltä – joukkueen raunioille haikaillaan uutta seuraa

Noin 30 ihmistä menettää työpaikkansa Kajaanin Hokin konkurssin vuoksi. Hokki pyrkii vapauttamaan pelaajat mahdollisimman pian pelaajasopimuksista.

Enää Hokkia ei jäällä nähdä. Arkistokuva vuodelta 2012. Kuva: Heikki Rönty / Yle
Mari Jäntti

Kajaanin Hokin konkurssiin hakeutuminen vie työpaikan yhteensä noin 30 ihmiseltä. Hokki hakeutui eilen tiistaina konkurssiin (siirryt toiseen palveluun) talousvaikeuksien vuoksi.

– Prosessin käynnistämisestä on nyt kulunut yksi yö ja se on päällimmäisenä mielessä, harmittelee Edustushokki ry:n puheenjohtaja Seppo Pussinen.

Mitä oltaisiin voitu tehdä toisin, jotta Hokin kaatuminen olisi voitu estää?

– Taloudenhoito olisi pitänyt olla kunnossa. Ehkä jossain vaiheessa oltaisiin voitu aikaisemmin ajatella yhtiöittämistä, että se olisi ollut osakeyhtiöpohjainen.

Vaikka Hokin sponsorit kaikkoavat, Pussinen uskoo, että ne jäävät silti sivuun seuraamaan uusia käänteitä. Pussisen mukaan nykyajan urheilu on Mestis-tasolla kovaa urheilutoimintaa ja myös raakaa liiketoimintaa.

– Jälkimmäisessä seura ei ole pitkään aikaan onnistunut edes tyydyttävästi jos näin jälkikäteen tätä asiaa voidaan luonnehtia, Pussinen toteaa.

Pelaajat vapaille markkinoille

Kajaanin Hokki pyrkii vapauttamaan pelaajat mahdollisimman pian pelaajasopimuksista. Pussinen uskoo, että pelaajilla on jo uusia suunnitelmia viritteillä.

– Tässä on vielä aikaa kesällä ja ennen syksyä, että heillä olisi mahdollisuus saada uusi pelaajasopimus muusta seurasta ja mahdollisimman samalla tasolla.

Edustushokki ry:n puheenjohtaja Seppo Pussisen mukaan Hokin talous olisi pitänyt hoitaa paremmin. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Pussisen mukaan joillain pelaajilla saattaa olla vaikeuksia uusien pelaajasopimusten kanssa, mutta hän uskoo, että vielä tässäkin vaiheessa pelaajilla on mahdollisuus saada haluamansa pelipaikka.

Pussisen mielestä yksi konkurssin pahimmista asioista on pelaajien työpaikan menetys.

– Vaikka olemme olleet yhdistys, niin olemme olleet kuitenkin kohtuullinen työnantaja. 25–30 ihmiseltä menee nyt työpaikka.

Jospa tämä olisi uuden alku.

Seppo Pussinen

Myös Pussiselle itselleen Hokki on ollut alusta asti lähellä sydäntä. Hän pelasi itsekin Hokissa, kun se perustettiin.

– Olin monia monia vuosia pois ennen kuin minua pyydettiin vuonna 2009 Hokin silloiseen johtokuntaan. Vaikka olen ollut pois paikkakunnalta, niin aina olen seurannut omaa seuraani. Hokki on ollut sydämessäni aina.

"Nuoriin pelaajiin pitää panostaa"

Pussisen mukaan Suomi-sarjaan hakeutuminen ei ole tällä hetkellä toiminnassa mukana olevien ihmisten käsissä.

– Tässä kaupungissa on sellaista jääkiekkohenkistä väkeä, joka pystyisi nopeallakin aikajänteellä perustamaan uuden seuran tämän vanhan seuran rauniolle tai kokonaan uuden seuran.

Jäähallille on todellakin tarvetta, asialla ei ole mitään tekemistä Hokin kanssa.

Heikki Ovaska

Miehen mielestä mahdollisella uudella seuralla voisi olla mahdollisuus hankkia Suomi-sarjapaikka. Hän uskoo, että Mestis-paikka on kuitenkin menetetty.

Pussisen kertoo, että uuden seuran perustamiseen tarvittaisiin täysin uudet toimijat. Hän uskoo vakaasti siihen, että seuran päteviä ihmisiä löytyisi.

– Kun näin on nyt käynyt, niin jospa tämä olisi uuden alku. On ihmisiä, jotka voivat nostaa jääkiekon sille tasolle missä ollaan oltu.

Suomen kovimmaksi Mestisfaniksikin valittu Hannu Huurinainen aikoo seurata kiekkoa jatkossakin, vaikka suosikkijoukkue kaatui. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Samoilla linjoilla jatkaa myös Suomen kovin Mestis-fani (siirryt toiseen palveluun) Hannu Huurinainen, vaikkakin tie tulee miehen mukaan olemaan pitkä ja kivinen.

– Nuoriin pelaajiin pitää panostaa. Vielä Hokki nousee, vaikka iät ja ajat on ollut vaikeuksia. Jonkun pitää nyt tarttua siimaan tarmokkaasti, Huurinainen kertoo.

Huurinainen on kannattanut Hokkia 1990-luvun alusta saakka.

– Olen seurannut jääkiekkoa vuosia ja jatkossakin meinaan seurata, vaikka Hokki ei enää pelaakaan.

– Harmi mikä harmi, Mestis-fani kiteyttää.

Harjoitusjäähallille edelleen tarvetta

Kajaaniin on suunniteltu jo pitkään uutta harjoitusjäähallia, sillä nykyisessä hallissa jääajasta on ollut huutava pula.

Hallipäällikkö Heikki Ovaskan mukaan uudelle hallille on edelleen tarvetta, vaikka Hokki ei siellä enää harjoittele.

– Jäähallille on todellakin tarvetta, asialla ei ole mitään tekemistä Hokin kanssa. Kajaanissa on tarkoitus jatkossakin harrastaa ja pelata jääkiekkoa, kommentoi Ovaska.

Meinaan seurata, vaikka Hokki ei enää pelakaan.

Hannu Huurinainen

Ovaskainen kertoo, että Edustushokin jäähallin käyttö on ollut marginaalista. Junnu Hokki on hallin pääasiallinen käyttäjä: sillä on käytössään yli puolet jäähallivuoroista. Myös muut ryhmät, esimerkiksi päiväkodit, käyttävät jäähallia.

Kajaanin kaupunki ei ole tehnyt sitovia päätöksiä harjoitusjäähallin rakentamiseen liittyen. Hallin kohtalo on Kajaanin uuden kaupunginvaltuuston käsissä.

Kaupungin kuluvan vuoden talousarvioon on varattu 50 000 euroa määrärahaa uuden harjoitusjäähallin ensimmäisen vaiheen suunnittelua varten. Rakentamista varten vuosille 2018–2019 on varattu yhteensä neljä miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle