Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ylen kysymys homojen tilanteesta hermostutti Venäjän ulkoministeriön: "Lähdettekö Tšetšeniaan vai pelkäättekö?"

Ulkoministeriön virallinen edustaja pyysi Tšetšenian päämiestä järjestämään Ylen toimittajalle tutustumismatkan tasavaltaan väitettyjen homovainojen selvittämiseksi.

Maria Zaharova.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova. Kuva: MAXIM SHIPENKOV / EPA
Erkka Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA Venäjän ulkoministeriön virallinen edustaja Marija Zaharova tulistui Ylen kysymyksestä Tšetšenian homojen tilanteesta ja kieltäytyi kommentoimasta sitä.

Yle kysyi asiasta ulkomaalaisille toimittajille viikoittain pidettävässä tiedotustilaisuudessa. Zaharovan mukaan Tšetšenian homojen tilanteen kommentoiminen ei kuulu ulkoministeriölle.

Sen sijaan Zaharova vetosi kameran edessä suoraan tasavaltaa johtavaan Ramzan Kadyroviin. Hän pyysi tasavallan päämiestä järjestämään Ylen toimittajalla tutustumismatkan Tšetšeniaan.

Tiedotustilaisuuden aivan lopussa Zaharova palasi vielä aiheeseen.

– Lähdettekö Tšetšeniaan vai pelkäättekö? Zaharova kysyi.

Tšetšeniasta uutisoitu laajoista homovainoista

Tšetšeniasta on uutisoitu tänä keväänä laajoista homomiehiin kohdistuvista vainoista. Niiden seurauksena väitetään myös kuolleen ihmisiä.

Asian nosti ensimmäisenä esille tutkivaan journalismiin erikoistunut Novaja gazeta -sanomalehti. Tämän jälkeen asiaa on seurannut tiiviisti monet venäläiset ja kansainväliset uutismediat.

Myös Yle tapasi aiemmin kaksi Tšetšeniasta paennutta miestä, jotka kertoivat rankoista kokemuksistaan tasavallassa.  

Tšetšenian päämies Ramzan Kadyrov ja muut tasavallan viralliset edustajat ovat toistuvasti kiistäneet väitteet homovainoista. Tšetšeniasta on myös useaan otteeseen väitetty, ettei tasavallassa ole lainkaan homoja.

Ramzan Kadyrov
Ramzan Kadyrov Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Tšetšenian tilanne huolestuttaa Euroopassa

Homojen tilanne Tšetšeniassa on huolestuttanut monia länsijohtajia. Aihe nousi viimeksi esiin maanantaina, kun presidentti Vladimir Putinin tapasi Ranskan tuoreen presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa.

Eilen tiistaina Ramzan Kadyrov kutsui sosiaalisen median Instragram-tilillään presidentti Macronin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin vierailulle Tšetšeniaan ”totuuden” selvittämiseksi tilanteesta.

Ulkoministerin virallisen edustajan pyyntö Kadyroville tutustumismatkan järjestämiseksi Ylen toimittajalle Tšetšeniaan on levinnyt suhteellisen laajasti Venäjän mediassa. Asiasta on kertonut jo yli 20 uutissivustoa.

Katso tästä Marija Zaharovan tiedotustilaisuus englanniksi tulkattuna Youtube-palvelusta. Erkka Mikkosen kysymys ja Marija Zaharovan vastaus ovat videolla kohdissa 1:00:20–1:07:16 ja 1:22:26–1:23:30

Sama on julkaistu myös ilman englanninkielistä tulkkausta. Tällä videolla kohdat ovat 55:29–1:02:08 ja  1:17:36–1:18:4.

Lue myös: Yle tapasi Tšetšenian vainoja paenneita homomiehiä – "Korviin kiinnitettiin johdot ja ystävääni kidutettiin sähköiskuin"

Venäjä ei ole koskaan väärässä – Marija Zaharovan tehtävänä on kertoa miksi

Suosittelemme sinulle