Hyppää sisältöön

Lähijunista katoava lipunmyynti hämmentää näkövammaisia – "Aina ei ole kaveria auttamassa"

Näkövammaiset ja ikäihmiset ovat huolissaan siitä, miten matkustaminen kertamaksulla onnistuu lähijunissa jatkossa. Sekä HSL-alueen junien että VR:n lähijunien lipunmyynti uudistuu juhannusviikolla.

Sokealla Kari Torvisella on oikeus käyttää avustajaa 48 tuntia kuukaudessa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Näkövammainen Kari Torvinen on tähän asti ostanut kertalipun konduktööriltä matkustaessaan Hyvinkäältä Helsinkiin. 19.6. konduktöörit eivät enää myy lippuja lähijunissa vaan lippu on ostettava ennakkoon. Tämä vaikuttaa merkittävästi Karin elämään, sillä hän ei lähes täysin sokeana voi käyttää kosketusnäytöllistä lipunmyyntiautomaattia. Hänellä ei myöskään ole älypuhelinta ja siinä puheenohjausjärjestelmää.

– Minulla on vanhan mallinen näppäinpuhelin. Onko kaikkien nyt pakko ostaa älypuhelin, jotta voi matkustaa paikallisjunassa? Kari ihmettelee.

Lippuautomaatin käyttäminen juna-asemalla on sokealle mahdotonta. Kuva: Antti Kolppo / Yle

– Ja meidänkin pitää voida liikkua itsenäisesti. Ei aina voi olla avustajaa ja kaveria mukana auttamassa, kun tulee joku yllättävä meno, hän lisää.

Uudistuksen taustalla on väistämättä etenevä digitalisaatio. Valtaosa HSL:n ja VR:n lähijunien lipuista ostetaan jo nyt muualta kuin junista. Eniten lippuja ostetaan automaateista ja matkakortilla, mutta mobiilin käyttö on erittäin vahvassa kasvussa.

– Meidän mobiililipun myyntimme on viime vuodesta tähän vuoteen kasvanut yli 300 prosenttia. Mobiililipun sovellus löytyy jo 400 000 puhelimesta, kertoo HSL:n asiakkuus- ja myyntiosaston johtaja Mari Flink.

HSL:n matkakortin arvoa ei voi käyttää ilman kosketusnäyttöä. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Flink myöntää, että yksi suuri haaste näkövammaisilla lipun ostajilla on HSL:n lähijunaliikenteessä arvon käyttäminen matkakortista.

– Kausilipun käyttöhän on taas tavattoman helppoa, vaan laitat matkakortin siihen. Laite piippaa, kun se lukee lipun. Myös kertakortin käyttö on helppoa, kun lippu aktivoidaan siinä kortinlukijalla. Näkövammaisille arvon käyttäminen matkakortilta on nyt tosiaan haastavaa, mutta pyrimme parantamaan käyttöliittymää.

Voisiko maksusta vapauttaa?

Näkövammaisia ja myös esimerkiksi vanhuksia voi hieman helpottaa se, että myös HSL:n kertalippuja saa jatkossa ostaa R-kioskeilta.

– HSL:n lippuja myydään uudistuksen jälkeen myös tietyistä ruokakaupoista, Flink kertoo.

Vakituisesti HSL:n alueella asuvat näkövammaiset, joiden näkövamman haitta-aste on 50 prosenttia, saavat maksuttoman matkakortin ja toistaiseksi voimassa olevan lipun. Kari ei tätä vapautusta kuitenkaan saa, koska hän asuu Hyvinkäällä ja VR:n lähijunissa eli pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa lähijunaliikenteessä ei vastaavaa huojennusta ole.

Sokea Kari Torvinen ei pelkää matkustaa lähijunassa, vaikka siellä ei aina konduktööriä olisikaan paikalla. Kuva: Antti Kolppo / Yle

– Eikö voitaisi antaa näkövammaiskortilla kokonaan vapautus lipun maksusta, jos maksaminen menee oikein hankalaksi. Tai sitten konduktööri tarkistaisi vammaiskortin ja se toimisi lippuna, Kari miettii.

Mobiili ajaa lipunmyyntilaitteiden ohi

HSL on suunnitellut, että vasta viime vuonna uusittujen matkakorttilaitteiden käyttöikä on noin 10-15 vuotta. Tekoäly-start upin The Curious AI:n operatiivinen johtaja Timo Haanpää uskoo kuitenkin, että nykyiset lippulaitteet jäävät jo muutaman vuoden päästä vääjäämättä tarpeettomiksi.

– Juna on sen verran hälyinen ympäristö, että en usko, että sinne tulee puheenkäyttöliittymiä. Kyllä näkisin tulevaisuuden niin, että kehitys menee kännykän kautta. Kännykässä on esimerkiksi ostettuna tietty määrä liikkuvuutta tietylle alueelle. Sitten voit vain nousta junaan.

The Curious AI -yrityksen operatiivinen johtaja Timo Haanpää uskoo, että puheohjatut mobiilisovellukset korvaavat jo lähitulevaisuudessa perinteiset lippuautomaatit. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Haanpää näkee, että tulevaisuudessa tekoäly ja nimenomaan puheohjattu teknologia tulee paikkaamaan sen aukon, joka työvoiman tehostamisesta ja säästötoimenpiteistä koituu.

– Ihminen voi esimerkiksi käydä luonnollista dialogia oman kännykkänsä kanssa. Sanoa, että "Moi Jarmo, mä haluaisin päästä tänään Riihimäelle". Sitten siellä taustalla on tekoäly, joka ratkaisee ongelman.

_Osastonjohtajan kommentteja tarkennettu 1.6. klo 11.05. Flink puhuu kertakortista, ei kertalipusta. _Kertaliput ovat vielä tällä hetkellä paperisia ja automaatista ostettavia. _Kertakortille ladattavat vuorokausi-, Suomenlinna- ja tuntiliput puolestaan aktivoidaan. _

Lisäksi tarkennettu kohtaa HSL:n kertalippujen ostamisesta. HSL:n lippuja myydään kioskeista ja kaupoista vasta uudistuksen eli 19.6. jälkeen.

Suosittelemme sinulle