Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Media: Ruotsin ja Tanskan valtiolta huijattu yli 10 miljoonaa, rahoja käytetty terrorismin rahoittamiseen

Ruotsin radio, Tanskan radio ja Jyllandsposten ovat selvittäneet veropetosta, jonka jäljet johtavat Ruotsista ja Tanskasta Espanjaan. Siellä terrorisolu on rekrytoinut taistelijoita islamistisiin terroriryhmittymiin.

Naamioitu taistelija
Kuvakaappaus Isisin propagandavideolla esiintyvästä taistelijasta. Video julkaistiin vuonna 2014. Kuva: FBI / EPA
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin ja Tanskan valtioilta huijatuilla arvonlisäveroilla on rahoitettu kansainvälistä terrorismia, kertovat Ruotsin radio, Tanskan radio ja sanomalehti Jyllandsposten. Ne ovat kartoittaneet kymmeniä huijauksiin osallistuneita yhtiöitä, niiden edustajia, rahasiirtoja ja osoitteita.

Tarkastelu on paljastanut kaavan, jolle yhteistä on väkivaltainen islamismi. Toimittajat ovat tunnistaneet 50 elektroniikkaa, kananlihaa ja karamellia myyvää yhtiötä, jotka ovat osallistuneet veropetoksiin. Ruotsissa yhtiöt ovat käyneet kauppaa ennen kaikkea matkapuhelimilla.

Ne käyttävät huijauksissaan yhteistä koreografiaa. Valeyritys, bulvaani, alkaa tuoda maahan matkapuhelimia. Puhelimet myydään eteenpäin toiselle yritykselle, joka on todellinen tilaaja.

Valeyritys ei koskaan maksa puhelimista arvonlisäveroa, joten todellinen tilaaja saa puhelimet halvemmalla kuin yritykset, jotka maksavat arvonlisäveronsa. Todellinen tilaaja voi painaa puhelinten hinnat alas ja tehdä nopeita voittoja. Valeyritys puolestaan hakeutuu konkurssiin.

Terroritutkija: Huijaukset luultua mittavampia

Ruotsin ja Tanskan radioiden mukaan Ruotsin valtiolta on huijattu ainakin 90 miljoonaa kruunua ja Tanskan valtiolta 30 miljoonaa kruunua maksamattomina arvonlisäveroina vuoden 2012 jälkeen. Yhteen laskettu summa vastaa noin 12,5 miljoonaa euroa.

Ruotsin tunnetuimman terroritutkijan, Magnus Ranstorpin, mukaan huijauksista piirtyy aivan uusi kuva terrorismin rahoittajista.

– Huijaukset ovat paljon mittavampia kuin mitä tiesimme. On kuin kääntäisi kiven ja löytäisi sen alta aivan uuden maailman. Valitettavasti viranomaisilla ei ole tästä kokonaiskuvaa, Ranstorp sanoo Ruotsin radiossa.

Rahoja epäillään päätyneen ainakin Espanjaan

Ruotsin radion, Tanskan radion ja Jyllandspostenin toimittajat eivät ole kyenneet selvittämään, kuinka suuri osa petosrahoista on päätynyt terrorismin rahoittamiseen. Rahoja epäillään päätyneen ainakin Espanjassa toimivalle terrorisolulle, joka rekrytoi taistelijoita islamistisiin terroriryhmittymiin.

Espanjan poliisi iski epäiltyyn terrorisoluun Melillassa Pohjois-Afrikassa toukokuussa 2014. Espanjan poliisin mukaan solu on rekrytoinut ainakin 26 taistelijaa islamistiryhmiin, jotka käyvät aseellista taistelua eri konfliktialueilla.

Skånessa asuvaa tanskalainen osa solua?

Espanjan poliisi epäilee, että Skånessa asuva tanskalainen mies kuuluu soluun, mutta miestä ei ole pidätetty.

Tanskan radio toimittajat ovat tavoittaneet miehen Melillasta, mutta hän ei halunnut antaa toimittajille haastattelua. Häntä vastaan ei ole nostettu syytteitä, eikä häntä ole tuomittu.

Ruotsin ja Tanskan radion mukaan mies on kuitenkin ollut tiiviissä yhteydessä terrorisolun johtajaan. Poliisitutkijat uskovat, että hän on rahoittanut solun toimintaan. Rahat olisivat peräisin miehen omistamien tanskalaisyritysten tekemillä petoksilla.

Ruotsin turvallisuuspoliisi ei ole halunnut kommentoida, onko mies etsintäkuulutettu Ruotsissa. Myöskään Espanjan poliisi ei ole vastannut miestä koskeviin kysymyksiin.

Terroritutkija Magnus Ranstorpin mielestä turvallisuuspoliisi pitäisi priorisoida miestä koskeva tutkimus.

– Terrorismia voidaan todella hillitä puuttumalla sen rahoitukseen. Rahoja pitää seurata, Ranstorp toteaa Ruotsin radiolle.

Ruotsin radio on tutkinut terrorismin rahoitusta seuraavissa artikkeleissa: Pengar från internationell momshärva misstänks gå till terrorism, Pengar från internationell momshärva misstänks gå till terrorism, Bedrägerier med terrorkoppling har kunnat fortgå i flera år, Pengar från momsbedrägerier misstänks ha gått till terrorcell i Spanien.

Suosittelemme