Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutoksen torjunta USA:ssa ei pysähtyisi Trumpin päätökseen – Monella osavaltioilla on omat ilmastotavoitteet

Esimerkiksi 39 miljoonan asukkaan Kalifornia lupaa jatkaa ilmastopäästöjen vähentämistä ja tehdä myös yhteistyötä ulkomaiden kanssa.

Myös Havaijilla on oma päästövähennystavoitte. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vaikka presidentti Donald Trump päättäisi irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta, se ei merkitsi loppua ilmastonmuutoksen torjunnalle Yhdysvalloissakaan.

Monet osavaltiot ovat asettaneet omat päästöjen vähennystavoitteensa ja ne lupaavat jatkaa kamppailua ilmastonmuutosta vastaan, vaikka Trumpin hallinto ei niin tekisi.

Mitä osavaltiot ovat tehneet?

Oman päästövähennystavoitteen on asettanut kaikkiaan 20 Yhdysvaltain osavaltiota sekä pääkaupunki Washington, kertoo Center for Climate and Energy Solutions -järjestö. (siirryt toiseen palveluun)

Joukossa on länsi- ja koillisrannikon osavaltioita sekä Havaiji, Minnesota, Michigan, Illinois, Florida, Colorado, New Mexico, ja Arizona. Osa on demokraattien hallitsemia, mutta osassa vallassa ovat republikaanit.

Työntekijä asentaa aurinkopaneeleja Topangassa Kaliforniassa. Kuva: Mike Nelson / EPA

Tavoite vaihtelee osavaltioittain (siirryt toiseen palveluun), samoin vuosi, jonka tasosta päästöjä vähennetään.

Esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun eturintamassa ollut Kalifornia on asettanut tavoitteeksi, että päästöt ovat 40 prosenttia pienemmät vuonna 2030 (siirryt toiseen palveluun) kuin vuonna 1990. Vuonna 2050 (siirryt toiseen palveluun) päästövähennyksen on määrä olla jo 80 prosenttia.

Pariisin ilmastosopimukseen lliittyen Yhdysvallat sitoutui vähentämään kasvihuonepäästöjään vuoteen 2025 mennessä 26–28 prosenttia vuoden 2005 tasosta.

Suunnitelma ilmastonmuutoksen torjumiseksi (siirryt toiseen palveluun) on 34 osavaltiolla ja pääkaupungilla.

Monet osavaltiot ovat myös sopineet yhteistyöstä (siirryt toiseen palveluun) ilmastonmuutoksen torjunnassa, ja yhteistyötä on myös rajan yli Kanadaan. Yhteistyöllä on tähdätty muun muassa uusiutuvan energian investointien lisäämiseen, energiatehokkuuteen ja kestävään infrastruktuuriin.

Kalifornia kehuu maailman kunnianhimoisimmalla energiatavoitteella

Kalifornia pyrkii vuoden 2030 tavoitteeseen muun muassa lisäämällä uusiutuvan energian osuuden 50 prosenttiin ja vähentämällä autoliikenteen bensankulutusta puoleen nykyisestä.

Vireillä on tosin vieläkin kunnianhimoisempi tavoite: Osavaltiossa on parhaillaan käsittelyssä lakiesitys, jonka mukaan kaikki Kalifornian käyttämä energia olisi uusiutuvaa vuonna 2045.

Demokraattisenaattori Tem Kevinin mukaan esitys on maailman kunnianhimoisin, kertoo muun muassa The Los Angeles Times -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Kalifornialla on väliä: Osavaltiossa asuu noin 12 prosenttia yhdysvaltalaisista ja sen talous on yksi maailman suurimmista. (siirryt toiseen palveluun)

Tuuliturbiineja Texasissa lähellä Meksikon rajaa. Kuva: Larry W. Smith / EPA

Muutkaan osavaltiot eivät ole olleet toimettomina. 17 osavaltiota saa nyt vähintään kymmenen prosenttia sähköstään muista uusiutuvista energialähteistä kuin vesivoimasta.  Luku on yli viisinkertaistunut vuosikymmenen alusta, kertoo ympäristöjärjestö NRDC (siirryt toiseen palveluun).

Sen mukaan uusiutuva energia on nykyisin trendi, joka ohittaa politiikan. Viime vuonna tuuli- ja aurinkoenergian osuus uudesta sähköenergiakapasiteetista oli järjestön mukaan 61 prosenttia.

Myös kaupungeilla omia tavoitteita

Ilmastonmuutoksen vastaiseen kamppailuun ovat lähteneet myös monet Yhdysvaltain kaupungit. Ne tekevät yhteistyötä sekä kansallisesti (siirryt toiseen palveluun) että kansainvälisesti etsiäkseen konkreettisia keinoja torjua ilmastonmuutosta.

12 yhdysvaltalaiskaupunkia on mukana (siirryt toiseen palveluun) kaupunkien kansainvälisessä ilmastoverkostossa C40:ssä, jossa on jäseniä yli 50 maasta.

C40-kaupungeissa asuu noin joka viides yhdysvaltalainen, verkoston raportti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Kaupungit ovat vakuuttaneet, ettei niiden ilmastopolitiikka muutu, vaikka Trump päättäisi vetää Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta.

Kun huhut Yhdysvaltain vetäytymisestä Pariisin ilmastosopimuksesta levisivät keskiviikkona, New Yorkin pormestari Bill de Blasio ilmoitti, että New York aikoo hyväksyä asetuksen, jossa sitoudutaan Pariisin ilmastotavoitteisiin.

"Me emme hidasta"

New Yorkin kaupungin ohella muutkin ilmastonmuutoksen torjunnassa aktiivisten alueiden johtajat ovat vakuuttaneet, ettei Yhdysvaltain mahdollinen vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta saa niitä peräytymään omista ilmastotavoitteistaan.

Kalifornian kuvernööri Jerry Brown aikoo tehdä yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjunnassa myös ulkomaiden kanssa. Syyskuussa 2015 hän keskusteli ilmastonmuutoksesta ja uusiutuvasta energiasta Intian pääministerin Narendra Modin kanssa San Josessa. Kuva: Jeff Chiu / EPA

– Kalifornia tekee kaikkensa ei vain jatkaakseen entisellä linjallaan, vaan kerätäkseen lisää tukea muissa osavaltioissa, muissa maakunnissa, muissa maissa, Kalifornian demokraattinen kuvernööri Jerry Brown sanoo The Los Angeles Timesille. (siirryt toiseen palveluun)

Kalifornia on jo tehnyt ilmastonmuutosyhteistyötä suoraan Kiinan kanssa (siirryt toiseen palveluun), ja Brown sanoo yhteistyön ulkomaiden kanssa jatkuvan.

– Meillä ei ole varaa hidastaa ponnistelujamme, emmekä me tule niin tekemään, sanoi Washingtonin demokraattinen kuvernööri Jay Inslee jo maaliskuussa. Inslee kommentoi asiaa The Hill -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), kun Trump oli allekirjoittanut määräyksen, jolla kumottiin useita hänen edeltäjänsä Barack Obaman ilmastosäännöksiä.

"Vetäytyminen tärkeä ja välttämätön askel"

Yhdysvalloissa on toki niitäkin osavaltioita ja poliitikkoja, jotka toivottaisivat tervetulleeksi ilmastosopimuksesta vetäytymisen. Heitä ovat muun muassa monet kongressin republikaanit ja muut kovan linjan konservatiivit.

Kymmenen republikaanista osavaltioiden oikeusministeriä on yhdessä vedonnut Trumpiin, jotta Yhdysvallat vetäytyisi Pariisin sopimuksesta. He pelkäävät, että sopimus lisäisi hiilen vastaista kampanjointia ja vaikeuttaisi Trumpin pyrkimyksiä väljentää ympäristösäännöksiä.

Länsi-Virginian oikeusministerin Patrick Morsleyn johdolla kirjoitetun vetoomuksen mukaan vetäytyminen olisi tärkeä ja välttämätön askel Barack Obaman presidenttiajan "haitallisen energiapolitiikan" kumoamiseksi.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet myös Alabaman, Arkansasin, Kansasin, Louisianan, Missourin, Nebraskan, Etelä-Carolinan, Texasin ja Wisconsinin ministerit, kertoo The Daily Caller -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Länsi-Virginia on yhdysvaltain toiseksi suurin hiilentuottajaosavaltio. (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain suurimmassa hiilentuottajaosavaltiossa Wyomingissa näkemykset ovat sen sijaan ristiriitaiset.

Republikaanisen kuvernöörin Matt Meadin tuella Wyoming on ohjannut rahaa hiilidioksidipäästöjen vähentämistä koskevaan tutkimukseen.

Mead on useasti sanonut, että vaikka hän suhtautuukin varauksellisesti ilmastotieteeseen, osavaltion pitää ajatella markkinoita, joissa uskotaan ilmastonmuutoksen ja fossiilisten polttoaineiden päästöjen väliseen yhteyteen, kertoo Casper Star Tribune -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Kysely: Enemmistö tukee ilmastosopimusta

Tuhannet ihmiset osallistuivat huhtikuussa Yhdysvalloissa ilmastomarssiin. Kuva: Tasos Katopodis / EPA

Yalen yliopiston kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) 69 prosenttia yhdysvaltalaisista on sitä mieltä, että Yhdysvaltojen tulisi olla mukana Pariisin ilmastosopimuksessa. Irtautumista kannattaa 13 prosenttia. Myös kaikissa osavaltioissa sopimusta kannattaa enemmistö.

Demokraattien kannattajista sopimusta tukee 89 prosenttia, riippumattomista 61 prosenttia ja republikaaneista 51 prosenttia.

Donald Trumpia äänestäneistäkin 47 prosenttia kannattaa sopimuksessa pysymistä. Irtautumista haluaisi 28 prosenttia.

Riittävätkö osavaltioiden rahat ja into?

Asiantuntijat kuitenkin huomauttavat, että vielä ei tarkkaan tiedetä, miten paljon Yhdysvaltain vetäytyminen ilmastosopimuksesta todellisuudessa vaikuttaisi osavaltioissa.

Ensiksikin pelkona on, että liittovaltion rahallinen tuki ilmastonmuutoksen vastaisille hankkeille ja tutkimukselle vähenee. Trump on halunnut karsia ylipäätään ympäristörahoitusta. (siirryt toiseen palveluun)

Toiseksi jotkut pelkäävät, että liittovaltion kielteinen asenne voi lannistaa paikallistason viranomaiset.

Nyt testataan, pysyvätkö osavaltiot sitoutuneina ilman liittovaltion ja kansainvälisen sopimuksen painetta, sanoo Michiganin yliopiston julkishallinnon professori Barry Rabe uutistoimisto AP:lle (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

 Tutkija: "Trumpin ilmastopolitiikka ei pysäytä puhtaan energian nousua"

Miksi Donald Trump haluaa luopua ilmastosopimuksesta – tässä kolme syytä

Kiina lupaa pysyä Pariisin ilmastosopimuksessa 

Trump paljastaa kantansa ilmastosopimukseen

Trump paljastaa kantansa ilmastosopimukseen

Kiina lupaa pysyä Pariisin ilmastosopimuksessa 

YK:n pääsihteeri: Maailman maiden sitouduttava Pariisin ilmastosopimukseen 

Suosittelemme sinulle