Hyppää sisältöön

Suursijoittaja George Soros EU:lle: Älkää kostako brexitiä Britannialle

Maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluva miljardööri puolusti EU:ta voimakkaasti Brysselissä.

George Soros
George Soros Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Janne Toivonen

BRYSSEL Suursijoittaja ja yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä, George Soros, ottaa voimakkaasti kantaa Euroopan unionin puolesta. Samalla hän sanoo, että EU on ison remontin tarpeessa.

Soros puolusti kriiseissä rypenyttä Eurooppaa vahvasti tänään Brysselissä. Hän pitää Britannian EU-eroa eli brexitiä yhtenä tilaisuutena EU:lle keksiä itsensä uudestaan.

– Brexit on valtavan vahingollinen juttu EU:lle ja Britannialle. Mutta EU:n pitää vastustaa kiusausta rankaista Britanniaa, ja sen sijaan käyttää brexitiä sytykkeenä uudistaa itseään, Soros sanoi.

86-vuotias Soros puhui vuotuisessa Brysselin talousfoorumissa, joka kokosi EU-vaikuttajat ja tutkijat keskustelemaan eurotalouden tulevaisuudesta. Suomesta joukossa oli kansanedustaja Alexander Stubb (kok.). Hän osallistui yhteen tilaisuuden paneelikeskusteluista

– Britannian ja EU:n avioero on pitkä prosessi, se voi kestää jopa viisi vuotta. Sillä aikaa EU voi muovata itsestään sellaisen, johon Britannia ja muut maat voisivat jopa haluta liittyä, Soros visioi.

Madonluvut nyky-unionille

Soros puhuu EU:sta tasaisin väliajoin, mutta esiintyminen Brysselissä ei ole jokapäiväistä. Niinpä Soros antoi palaa suoria sanoja.

– EU:lla on kriisi oman olemassaolonsa kanssa. Jos se jatkaa entiseen malliin, kehityksestä ei ole suuria toiveita, hän sanoi.

Suhtautuminen EU:n syventämiseen ja laajentamiseen on ollut eurokriisin aikana halutonta. Jäsenvaltiot ovat etsineet vastauksia kansallisesti, minkä osoitti esimerkiksi toissavuoden pakolaiskriisi ja EU:n kyvyttömyys luoda siihen yhtenäistä politiikkaa.

Soros muistuttaa, että EU on pohjimmiltaan vapaaehtoisten maiden järjestö.

– Mutta eurokriisin jälkeen erityisesti euroalueesta tuli lähinnä velkojien ja velallisten liitto, jossa velalliset eivät saavuttaneet tavoitteitaan ja velkojat sanelivat heille ehtoja.

EU:n perussopimukset ovat Sorosin mukaan torsoja vastaamaan nykytilanteeseen, ja jäsenvaltiot haluavat valtaa itselleen, eivät luovuttaa sitä EU:lle. Sorosin mukaan pahin uhka EU:lle on juuri se, ettei EU voi olla pakkoavioliitto.

Resepti: käpertymisestä yhteistyöhön

Vaikkei Soros puhunut aivan täsmällisesti, mitä EU:n pitäisi tehdä, viesti oli selvä: lisää ja vahvempaa Eurooppaa, ja jäsenmaiden on unohdettava käpertyminen itseensä ja tehtävä jälleen töitä yhdessä.

Ilmassa on mahdollisuus, Soros uskoi. Taloudellinen nousukausi ja populistipuolueiden takapakit vaaleissa luovat sopivan hetken eli momentumin.

– Uskon suuresti momentumiin. Nyt on aistittavissa hetki, jolloin EU:lla on mahdollisuus muuttua paremmaksi.

Vallankumouksellinen outolintu

Soros ei ole tavallinen miljardööri, vaan on sijoittanut Open Society Foundations -säätiönsä kautta rutkasti rahaa kehitysmaihin ja diktatuurien vastaiseen työhön. Sorosilla on liioitellen sanottu olleen "näppinsä pelissä jokaisessa demokratiaan tähtäävässä vallankumouksessa 25 viime vuoden aikana" – mikä kertoo hänen poliittisesta agendastaan.

Soros on unkarinjuutalainen, joka vältti natsien vainot toisen maailmansodan aikana ja muutti sodan jälkeen Britanniaan ja sittemmin Yhdysvaltoihin. Miljardööriksi hän kipusi 1990-luvun alussa spekuloimalla oikein punnan arvon romahtamisen. Nyt hän on Forbesin mukaan yli 20 miljardin euron omaisuudellaan maailman 32. rikkain ihminen.

Soros on ristiriitainen henkilö: hän on valuuttakeinottelija ja upporikas suursijoittaja, mutta arvostelee myös nykyistä markkinataloutta tuhoisaksi erityisesti heikommille valtioille.

EU:ssa Soros on kuunneltu kannanottaja ja jonkinlainen yhdentymisen lempilapsi ja symboli: Eurooppaan uskova kosmopoliitti, joka juutalaisuudestaan huolimatta selvisi natsien jyrän alta.

Suosittelemme sinulle