Hyppää sisältöön

Onko jatkokaudelle tähyävä Lennu-koira sairaaksi jalostettu? – Ei, vastaa pitkän linjan kasvattaja

30 vuotta bostoninterriereitä kasvattanut Tarja Hyvärinen haluaa olla mukana keskustelemassa lyhytkuonoisten rotujen terveysongelmista.

Tarja Hyvärinen haluaa osallistua lyhytkalloisten ja -kuonoisten rotujen terveydestä käytävään keskusteluun, jotta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin. - Kuka muu antaisi oikeaa tietoa, jos ei rodun harrastajat? Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmoitti viikko sitten haluavansa jatkaa presidenttinä vielä seuraavat kuusi vuotta. Jatkokausi tarkoittaisi lisävuosia myös tasavallan ykköskoiralle, Lennulle.

Lennu löysi tiensä ihmisten sydämiin viimeistään joulun 2016 alla. Internet meni sekaisin, kun Lennu intoili ottaessaan vastaan perinteisiä joulutervehdyksiä Mäntyniemessä. Myöhemmin Lennun muikea ilme noteerattiin myös maailmalla (siirryt toiseen palveluun).

Suomen Bostonit ry:n puheenjohtajan Tarja Hyvärisen mukaan Lennun vipellys Mäntyniemessä on tuonut rodulle kaivattua näkyvyyttyä ja avointa keskustelua terveysongelmista, mutta suosiolla on myös kääntöpuolensa.

Myös sairaita bostoninterriereitä on

"Lennun virkaanastujaiset" vuonna 2012 aiheutti bostoninterrierin pentujen kysyntäpiikin. Hyvärisen mukaan ihmisten tietoisuus rodusta lisääntyi, ja myös pennunkyselijöitä tuli paljon. Monet kasvattajat teettivät pentuja, osa Hyvärisen mukaan vain rahankiilto silmissä. Silloin vanhempien terveystarkastukset saattoivat jäädä tekemättä ja jälkeläiset syntyä sairaina.

Rodun terveysongelmat ovatkin paljon puhuttanut aihepiiri. Lennu on Hyvärisen silmään terhakka, 6-vuotias bostoninterrieriuros, mutta kaikki sen rotutoverit eivät ole. Niillä saattaa olla hengitysvaikeuksia sekä esimerkiksi silmä-, selkä-, ja polvivaivoja. Toisilla happi kulkee niin huonosti, että koira on intoutuessaan jopa pyörtynyt.

Ei voida vain tuudittautua siihen, että bostonit ovat terveitä.

Tarja Hyvärinen

Hyvärinen myöntää, että bostoninterriereissä on myös sairaita yksilöitä. Hän arvioi, että noin 10 prosentilla suomalaisista bostoninterriereistä on niin suuria rakenteellisia ongelmia, että ne eivät pysty elämään täyttä koiran elämää ilman erilaisia leikkauksia.

Lennun saama laaja huomio on saanut myös lyhytkuonoisia koirarotuja vastustavat liikkeelle. Muun muassa Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on ollut hanakasti (siirryt toiseen palveluun) muistuttelemassa lyhytkuonoisuuden ongelmista. Bostoninterrierin lisäksi lyhytkuonoisuudestaan kyseenalaista kunniaa ovat saaneet muun muassa englanninbulldoggi, ranskanbulldoggi ja mopsi.

Jalostamalla rodusta terveempi

Vaikka Suomen Bostonit ry:n puheenjohtaja Tarja Hyvärinen myöntää avoimesti kasvattamansa rodun terveysongelmat, hän ei niele kritiikkiä siitä, että koko rodun jalostus tulisi lopettaa. Hyvärisen mukaan kaikki lyhytkuonoiset eivät ole sairaita. On vain yksilöitä, jotka ovat.

Omien sanojensa mukaan muun muassa Hyvärisen omilla koirilla ei ole koskaan ollut hengitysvaikeuksia.

– Nimenomaan jalostuksella näihin terveysasioihin pystytään vaikuttamaan, Hyvärinen jatkaa.

Bostoninterrieri luetaan brakykefaalisiin rotuihin, joka tarkoittaa sitä että koiran sieraimet voivat olla liian pienet, niillä voi olla liian pitkä pehmeä kitalaji, kurkunpään muutoksia ja liian ahdas henkitörvi. Muun muassa nämä tekijät aiheuttavat hengitysvaikeuksia. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Hyvärinen on kasvattanut bostoninterriereitä 30 vuotta. Ensimmäisen kosketuksensa bostoninterriereihin hän sai jo lapsuudenkodissaan – ja sille tielle jäi. Tällä hetkellä kotona pyörii viisi lyttykuonoa.

– Vanhin narttuni on 11-vuotias, eikä sillä ole mitään ongelmia hengityksen kanssa. Me voidaan edelleenkin käydä kesähelteellä lenkillä.

Vastuullisuutta kasvattajilta ja koiranostajilta

Hyvärisen mielestä varsinkin pohjoismaiset tuomarit ovat alkaneet kiinnittää huomiota entistä enemmän koiran terveyteen ja liioiteltuihin piirteisiin. Nykyään näyttelyissä bostoneilta tarkistetaan Hyvärisen sanojen mukaan muun muassa sieranten koko, ja jos ne ovat ahtaat, niistä rokotetaan. Myöskään rohisevalla hengityksellä varustettu bostoninterrieri ei Hyvärisen mukaan pärjää näyttelyissä.

Hyvärinen kohdistaisi katseensa lyhytkalloisten rotujen terveysongelmien kitkemisessä ennen kaikkea kasvattajien ja koiranostajien suuntaan. Bostoninterriereiden jalostus onkin muuttumassa, kun vuonna 2019 voimaan astuvat aiempaa tiukemmat kriteerit jalostukseen käytettäville uroksille ja nartuille. Mikäli yksilöt eivät täytä vaatimuksia, pentuja ei rekisteröidä. Hyvärisen mukaan Lennun suosiolla ei ole ollut vaikutuksta kriteerien tiukentamiseen.

Tarja Hyvärisen mukaan hänen koirillaan ei ole ollut vaikeuksia hengityksen kanssa. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Sen sijaan hän näkee, että Lennun julkisuus sekä muu keskustelu koirarotujen terveysongelmista on tehnyt paljon hyvää bostoninterriereille. Julkinen keskustelu herättää kasvattajia pohtimaan terveysasioita.

– Ei voida vain tuudittautua siihen, että bostonit ovat terveitä. Terveys pitää ottaa aina huomioon, kun jalostusyhdistelmiä tehdään.

Hyvärisen mielestä huonoja jalostusvalintoja tehneet kasvattajat ovat joko pyrkineet lyömään pennuilla rahoiksi tai heillä ei ole ollut tarpeeksi tietämystä. He eivät ole halunneet tai osanneet kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, ovatko koiran sieraimet tarpeeksi avoimet, tai onko sillä liikaa löysää nahkaa. Kasvattajien valveutuneisuus olisikin rodun paremman terveyden kulmakivi.

Minä ihmettelen suuresti sitä, että kun mennään ostamaan parintuhannen euron arvoista koiraa, ei ole mitään väliä mistä tai keneltä se on, eikä vanhempien terveystuloksia kysellä.

Tarja Hyvärinen

Toisaalta myös koiran ostajilla olisi peiliin katsomisen paikka.

– Yleensä kun ihmiset ostavat autoa, he haluavat nähdä huoltokirjan ja ottaa asioista selvää. Minä ihmettelen suuresti sitä, että kun mennään ostamaan parintuhannen euron arvoista koiraa, ei ole mitään väliä mistä tai keneltä se on, eikä vanhempien terveystuloksia kysellä.

Presidentin koira

Vaikka bostoninterriereiden ja muiden lyhytkalloisten rotujen sairaudet puhuttavat, Hyväriselle tärkeintä on rodun luonne. Bostoninterrierit kun ovat rotumääritelmän mukaan päättäväisiä, vahvoja, toimeliaita ja tyylikkäitä. Nämä ulottuvuudet sopivat Hyvärisen mukaan myös presidentti Niinistön julkisuuskuvaan.

– Niinistö on tuommoinen ulospäin suuntautunut, ystävällisen sekä älykkään oloinen ja myös bostonit ovat sitä. Bostoneilla on vielä tyylikäs smokki päällä, mikä sopii täydellisesti presidentin arvovaltaan, Hyvärinen sanoo.

Suomen Bostonit ry:n puheenjohtaja Tarja Hyvärinen povaa mielipidemittausten perusteella (siirryt toiseen palveluun) Lennulle melko varmaa jatkokautta. Sauli Niinistön ensimmäinen presidenttikausi päättyy ensi vuonna.

Onko Lennu hiippaillut sinunkin sydämeesi? Tee leikkimielinen Yhdistä poliitikko lemmikkiin -testi:

Yhdistä poliitikko lemmikkiin – tee leikkimielinen kuvavisa

Suosittelemme sinulle