Hyppää sisältöön

Ihmiset ovat ikuisia muuttajia – jo kivikaudella lähdettiin kauas, ja syyt kuulostavat tutuilta

Lähi-idässä jäätiin kotiseuduille paljon useammin kuin Euroopassa.

Tämä kivikauden mies kuoli nykyisessä Saksassa lähellä Bonnia, mutta saattoi olla kotoisin aivan muualta. Kuva: David Ebener / EPA

Tuore brittiläinen tutkimus kertoo, että läheskään kaikki esivanhempamme eivät jääneet esihistoriallisella ajalla kotinurkkiin. Monet muuttivat kivi- tai rautakautisen elämänsä aikana satoja tai jopa tuhansia kilometrejä.

Aiemmin on päätelty, että hautapaikka oli suurin piirtein synnyinseuduilla, mutta uusi DNA-työkalu (siirryt toiseen palveluun)todistaa toista. Sillä on selvitettävissä varsin rapautuneistakin DNA-jaksoista, missä vainajan suku asui.

Sheffieldin yliopiston tutkimista runsaasta 300:sta Euroopan, Lähi-idän ja Aasian muinaisesta emigrantista noin puolet oli DNA:nsa perusteella syntynyt keskimäärin 200 kilometrin päässä hautapaikastaan.

Kolmannes oli taivaltanut 200–1 000 kilometriä, ja lopuille muuttomatkaa oli kertynyt enimmillään jopa lähes 3 200 kilometriä. Se tarkoittaisi patikkamatkaa Helsingistä miltei Bagdadiin.

Elannon hiipuminen sai ihmiset liikkeelle

Tutkijat kummastelivat, miksi ihmeessä ihmiset olivat lähteneet niin pitkille matkoille, kun ne oli taitettava jalan ja vaaroja oli paljon. Vastauksia alkoi löytyä yhdistämällä tietoja muiden arkeologisten löytöjen ja muinaisten ilmastonmuutosten ajoituksiin.

Niiden perusteella ihmiset lähtivät liikkeelle, koska heidän kotiseutunsa pellot eivät enää tuottaneet satoa. Lisäksi kasvukeskukset houkuttelivat uusia asukkaita jo tuolloin, kertoo tutkimusta johtanut apulaisprofessori Eran Elhaik.

Keskieurooppalaiset sekoittuivat kaiken aikaa muihin populaatioihin.

Eran Elhaik

Vahvistetuksi tuli myös aiempi teoria siitä, että 4 300–5 500 vuotta sitten Siperiasta virtasi väkeä Keski-Eurooppaan. Mutta paikallaan eivät pysyneet eurooppalaisetkaan.

– Huomasimme, että keskieurooppalaiset olivat jatkuvassa liikkeessä. He sekoittuivat kaiken aikaa muihin populaatioihin ja muodostivat uusia kaupunkia, Elhaik kertoo.

Lähi-idässä syntyneet sen sijaan jäivät valtaosin synnyinseuduilleen tai niiden lähistölle.

Tavoitteena "ihmiskunnan atlas"

Sukututkijoille, joiden haaveissa on jäljittää DNA:n avulla esivanhempiensa alkukoti, Elhaikissa on huonoja uutisia: liikettä on ollut liikaa.

– Tutkimuksemme on lisänäyttö siitä, etteivät väestöt ole koskaan olleet etnisesti yhtenäisiä, elleivät sitten aivan yksittäisissä eristyneissä pikku kolkissa, hän sanoo.

Hänen tavoitteensa on laatia "ihmiskunnan atlas", kattava kartasto muinaisen maailman monimutkaisista muuttoliikkeistä. Tähänastisista tuloksista Elhaik kertoi European Society of Human Genetics (siirryt toiseen palveluun) -järjestön konferenssissa viime viikolla.

Suosittelemme sinulle