Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Perhonjoen taimen ja siika halutaan pelastaa omalla hautomolla

Tavoitteena on saada kalat palaamaan kudulle kotijokeen.

Perhonjoki.
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Sari Vähäsarja
Avaa Yle-sovelluksessa

Perhonjoelle Kokkolan Rödsöön rakennetaan tänä kesänä oma kalahautomo. Sen tarkoituksena on saada vahvistettua Perhonjoen omia kalakantoja. Kala leimautuu veteen, jossa se on kuoriutunut ja siksi palaa sinne kutemaan.

– Oma perhonjokisiika pitäisi saada lisääntymään, meillä isot siiat ovat aika vähissä. Yli kaksikiloiset ovat muista joista melkein kokonaan häipyneet, mutta meillä on niitä tässä joessa vielä sen verran, että pystymme ottamaan niistä mätiä ja saamaan jälkeläisiä, sanoo hankkeessa mukana oleva Dan Vikström.

Siian ja taimenen mätiä lypsetään syksyllä, jonka jälkeen hedelmöitettyä mätiä säilytetään talven yli hautomossa. Ensimmäiset Perhonjoen vedessä kasvaneet siian- ja taimenenpoikaset istutetaan takaisin jokeen ensi keväänä.

Mätirasia miehen käsissä.
Kuva: Kalle Niskala / Yle

Siika ja taimen lisääntyvät Perhonjoessa jonkin verran luontaisestikin, mutta joka kevät jokeen istutetaan silti kymmeniä tuhansia kalanpoikasia. Tähän asti mäti on jouduttu hautomaan muualla, pääasiassa Pyhä- ja Isojoella. Se aiheuttaa kuljetus- ja hautomokustannuksia.

– Meillä on ollut haaveena jo pitkään, että saataisiin pieni oma hautomo, jonka on tarkoitus palvella vain Perhonjokea, sanoo hankkeen vetäjä Håkan Bystedt.

Suunnitelmien mukaan siiat ja taimenet lypsetään lokakuussa jokirannassa, mäti haudotaan oman joen vedessä, ja keväällä poikaset istutetaan kotijokeen.

– Jos kaloja istutetaan jokeen eivätkä ne tiedä, mihin veteen ne ovat kuoriutuneet, ne voivat kutea missä joessa tahansa. Ja jos ne on merellä istutettu, ne eivät tule välttämättä ollenkaan jokeen, sanoo Dan Vikström.

Aluksi tavoitteena on lypsää mätiä noin 30 litraa, josta kuoriutuu pari miljoonaa poikasta.

Håkan Bystedt ja Dan Vikström.
Håkan Bystedt ja Dan Vikström. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Hankkeessa ovat mukana kaikki seitsemän Perhonjoen kalastuskuntaa Alavetelistä alajuoksulle. Hautomon rakentaminen maksaa noin 25 000 euroa, ja sen vuotuiset käyttökustannukset ovat tuhannen euron luokkaa.

– Me ollaan porukalla nyt lähdetty siihen, että Perhonjoki pannaan kuntoon ja pelastetaan. Haluttaisiin nyt muutaman vuoden auttaa tätä tilannetta, että saataisiin kunnon kalakanta Perhonjokeen, sanoo Håkan Bystedt.

Suosittelemme sinulle