Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yle: Järjestetylle Tšetšenian-matkalle osallistumiselle ei ole journalistisia perusteita

Tšetšeniasta on uutisoitu homoihin kohdistuvista vainoista, mutta tasavallan johto kiistää seksuaalivähemmistöjen kaltoinkohtelun.

Kansantanssiesitys Groznyissa.
Kansantanssiesitys Groznyissa viime viikon keskiviikkona. Kuva: Yelena Afonina / AOP
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Tšetšenian tasavallan päämies Ramzan Kadyrov on kutsunut Ylen toimittajan Erkka Mikkosen  juttumatkalle Tšetšeniaan. Kutsu tuli sen jälkeen, kun Mikkonen kysyi keskiviikkona Tšetšenian homojen tilanteesta Venäjän ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova tuohtui kysymyksestä ja kehotti Kadyrovia kutsumaan Mikkosen Tšetšeniaan.

Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti ei näe, että järjestetylle toimittajamatkalle lähteminen olisi journalistisesti perusteltua.

– Juttumatkojen lisäarvo on muun muassa siinä, että toimittaja pääsee tapaamaan aiheen kannalta olennaisia ihmisiä monipuolisesti ja vapaasti. Tätä lisäarvoa on hankala saavuttaa matkoilla, joissa viranomaiset ovat mukana laatimassa ohjelmaa, Ravantti toteaa.

Tšetšeniasta on uutisoitu tänä keväänä homomiehiin kohdistuvista vainoista. Niiden seurauksena väitetään myös kuolleen ihmisiä. Tšetšenian johto on kiistänyt seksuaalivähemmistöjen kaltoinkohtelun.

– Näemme, että juttumatka voisi vaarantaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien paikallisten ihmisten turvallisuuden, sanoo ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti.

Homojen tilanne Tšetšeniassa on huolestuttanut monia länsijohtajia. Aihe nousi viimeksi esiin maanantaina, kun presidentti Vladimir Putinin tapasi Pariisissa Ranskan tuoreen presidentin Emmanuel Macronin.

Lue myös:

Venäjä ei ole koskaan väärässä – Marija Zaharovan tehtävänä on kertoa miksi

Suosittelemme