Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suomalaiset ilmastojohtajat: Trump voi edistää terrorismia hylkäämällä ilmastosopimuksen

Kun Yhdysvallat jarruttaa, pitäisi Suomen ja muun Euroopan päin vastoin vauhdittaa päästötavoitteiden kiristämistä, ehdottaa ilmastopaneelin puheenjohtaja.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski ja Ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen keskustelivat Aamu-tv:ssä siitä, mitä seurauksia Yhdysvaltain irtautumisella Pariisin ilmastosopimuksesta on ilmastonmuutoksen ja ilmastopolitiikan kannalta.
Tiina Länkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Nyt kun Yhdysvallat on päättänyt presidentti Donald Trumpin suulla jättäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta, Euroopan ja Kiinan rooli korostuu, sanovat Ylen aamu-tv:ssä perjantaina vierailleet johtavat ilmastoasiantuntijat.

– Erikoistahan tässä on se, että johtaja luovuttaa johtopaikan joillekin muille ja se on nyt otettavissa. Varmasti meidän täytyy tässä olla näyttämässä mallia Euroopassa, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski.

Yhdysvaltain lähtö on Pariisin ilmastosopimukselle merkittävä takaisku, mutta yksi mahdollinen vaikutus on Kiinan ja Euroopan rivien tiivistyminen.

– Totta kai tässä on se mahdollisuus, mutta sanoisin että se edellyttää EU:lta jotain, toteaa Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

– Toivon, että EU kykenisi siihen, että se on valmis kiristämään omia päästötavoitteitaan. Ei maailmassa johtajuutta oteta sillä, että se julistetaan – täytyy olla valmis tekemään jotain.

Pariisin ilmastosopimuksen toteutuminen edellyttäisi kiristyviä ilmastotavoitteita. Ollikainen ei niinkään usko, että lisää maita jättäytyy kokonaan kyydistä, mutta epäilee, että epäröivät valtiot suostuvat Yhdysvaltain poissaolon varjolla pienempiin päästöleikkauksiin kuin tavoitteet vaatisivat. Yhdysvaltain päästöt tulisivat hänen mukaansa nyt olemaan viitisentoista prosenttia korkeammat kuin Pariisin ilmastosopimus sanelisi.

Ilmastonmuutos etenee kaikesta huolimatta, ja etenee vauhdikkaasti tällä hetkellä.

Juhani Damski

Tällä haavaa ilmastoskenaarioissa Pohjolan lämpeneminen on kaksi kertaa voimakkaampaa kuin globaali lämpeneminen, kertoo Ilmatieteen laitoksen Damski. Kuitenkin hän nostaa paikallisista vaikutuksista erityisesti esiin suuren pakolaistilanteen, joka Afrikassa kehittyy kuivuuden takia.

– Se on aikamoinen uhkatekijä koko maapallolle.

Ilmastopaneelin Ollikainen muistuttaa, että Yhdysvaltain puolustusministeriö on arvioinut ilmastonmuutoksen merkittäväksi kansalliseksi uhaksi.

– Mekanismit siihen tulevat nimenomaan näistä negatiivisista vaikutuksista eri puolille maailmaa ja siitä seuraavista pakolais- ja muista vastaavista kriiseistä ja sen synnyttämästä terrorismista. Kun Trump puhuu terrorismista, hän unohtaa kokonaan, että tässä itse asiassa hän on edistämässä sitä astumalla ulos Pariisin ilmastosopimuksesta.

Pentagon pitää ilmastonmuutosta riskinä Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle lämpenemisestä aiheutuvien ruokapulan, köyhyyden, tartuntatautien ja ja terrorismin vuoksi.

– On selvää, että ilmastonmuutos etenee kaikesta huolimatta, ja etenee vauhdikkaasti tällä hetkellä, sanoo Juhani Damski.

Lue myös:

Yhdysvaltojen lähtö Pariisin ilmastosopimuksesta varmistui – Trump kertoi kantansa Valkoisessa talossa

Elon Musk jättää ilmastopäätöksen takia Trumpin neuvonantajan tehtävät

Tviitit: Pencen mukaan Trump "valitsi amerikkalaiset", Kanadan Trudeau "erittäin pettynyt"

Saksa, Ranska ja Italia: Ilmastosopimusta ei voida neuvotella uudelleen

Suosittelemme