Hyppää sisältöön

Superrikkaat jemmaavat verottajalta liki kolmanneksen

Tutkijat uskovat, että Ruotsin, Norjan ja Tanskan tiedot antavat viitteitä veronkierrosta myös muissa rikkaissa maissa.

Jalankulkija kävelee HSBC-pankin ohitse.
Kuva: Andy Rain / EPA
Teemu Toivola

Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan rikkaista rikkaimmat kiertävät veroja reippaasti enemmän kuin väestö keskimäärin. Tutkimuksen mukaan rikkain 0,01 prosenttia kiertää keskimäärin noin 30 prosenttia heidän varallisuutensa perusteella lasketuista veroista. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkimuksen rikkaimmalla 0,01 prosentilla on varoja yli 35 miljoonaa euroa.

Superrikkaiden veronkierto on yli kymmenen kertaa yleisempää kuin väestössä keskimäärin, sillä keskimäärin veronmaksajat välttävät veroja noin kaksi prosenttia.

Useimmiten varoja jemmataan verottajalta siirtämällä niitä ulkomaisille tileille. Tutkijoiden mukaan ulkomaisten tilien hyödyntäminen on keskittynyt kaikkein äveriäimmille, joilla on varaa palkata lakimiehiä ja pankkiireja neuvomaan veronkierron hienouksissa.

Tiedot perustuvat niin sanottuihin Panaman papereihin ja sveitsiläisen HSBC-pankin tietovuotoihin. Tutkijat vertasivat tietovuodoissa paljastuneita nimiä Ruotsin, Norjan ja Tanskan julkisesti saatavilla oleviin varallisuustietoihin.

Tutkimus käsitteli vain Skandinaviaa, mutta tutkijat epäilevät, että tutkimuksen tulokset olisivat samanlaisia myös muissa rikkaissa maissa.

Tutkimuksesta kirjoittaa esimerkiksi brittiläinen The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Juttua korjattu klo 10.37. Kyseessä ei rikkain promille, vaan 0,01 prosenttia, eli promillen kymmenesosa.

Suosittelemme sinulle