Hyppää sisältöön

Sotakoira löytää myös kotitekoisen pommin

Puolustusvoimat kouluttaa sotakoiria yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa. Koulutuksesta on otettu mallia myös NATO-maissa.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Sotakoira töissä
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Sotakoira töissä
Joona Haarala

Suomalaista sotakoirakoulutusta arvostetaan maailmalla. Puolustusvoimat on viime vuosien aikana yhtenäistänyt koirakoulutusta muiden Pohjoismaiden kanssa. Tulokset ovat hyviä.

Sotakoiraosaston johtaja, luutnantti Petteri Halme Porin prikaatista kertoo, että Suomen ja muiden Pohjoismaiden osaava koirankoulutus tuottaa taitavia sotakoiria.

– Meillä on yhteiset minimisuorituksen vaatimukset. Esimerkiksi Ruotsista voidaan tilata suomalainen sotakoira operaatioon ja päinvastoin. Tällaisesta yhteistyöstä ovat ottaneet oppia myös NATO-maat.

Koulutuksesta valmistuu koiria jäljestys- ja etsintätehtäviin. Etsijäkoirien avulla haetaan muun muassa huumeita tai räjähteitä.

– Etsijäkoirien koulutuksessa pyritään ottamaan huomioon myös kotitekoisiin räjähteisiin käytettävät ainesosat, Halme kertoo.

Kansainvälinen sotakoiraosasto koolla Suomessa

Porin prikaati isännöi parhaillaan kansainväliseen tapaamista, johon ottaa osaa sotakoiria ja kouluttajia Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Itävallasta ja Ranskasta.

30 ihmistä ja 17 koiraa harjoittelevat monikansallisen sotakoiraosaston perustamista ja toimintaa. Tavoitteena on yhteensovittaa eri maista tulevien partio- ja räjähdekoiraohjaajien toimintatapoja.

Kouluttajat ja sotakoirat käyvät Säkylän lisäksi Pansiossa, Turussa ja Raasin harjoittelualueella, joissa järjestetään sotaharjoitus 5.–8.6.

Suosittelemme sinulle