Hyppää sisältöön

”Sosiaalinen ruletti ja vastapaino somekuplalle” – Muista nämä 5 vinkkiä, jos liftaat

Liftaamisen luultiin olevan sodanjälkeisten vuosikymmenten muinaisjäänne. Jatkossa peukalokyytiläisiä voi näkyä teiden varsilla entistä useammin.

Matti Fouchault-Airasmaa Kuva: Victoria Wolfram
Petri Vironen

Perjantaina illansuussa Helsingistä lähti matkaan joukko liftareita, joiden tavoitteena on edetä peukalokyydillä mahdollisimman pitkä matka ja käydä mahdollisimman monessa ennalta määrätyssä paikassa sunnuntai-iltaan mennessä.

Kyseessä on Hitchball 4000 -tapahtuma, joka järjestetään viidennen kerran. Alunperin tapahtuman järjesti pieni ryhmä Aalto-yliopiston opiskelijoita, jotka perustivat sittemmin Hitchpro-nimisen yhdistyksen. Sen tavoitteena on edistää liftauskulttuuria, tuoda uusia ihmisiä lajin pariin ja lisätä luottamusta tuntemattomien ihmisten välillä.

Tapahtumaidea syntyi niin sanotusti Otaniemen yössä

Matti Fouchault-Airasmaa

Hitchpron puheenjohtaja Matti Fouchault-Airasmaa laskee liftanneensa kymmenen vuoden aikana 20 Euroopan maassa, Georgiassa ja Aasiassa.

– Itse innostuin liftaamisesta vahingossa, kun myöhästyin Monacossa keikan jälkeen viimeisestä junasta. Päätin liftata ja pääsin kotiini Etelä-Ranskaan. Tapahtumaidea syntyi niin sanotusti Otaniemen yössä.

Matti Fouchault-Airasmaan mukaan liftauksen mahdollisesta uudesta suosiosta on mahdoton sanoa mitään tarkkaa, mutta Eurooppaan on syntynyt lyhyehkössä ajassa useita liftauskilpailuja.

– Liftaus istuu hyvin tähän jakamistalouden megatrendiin. Kimppakyydit ovat suosittuja ja liftaus istuu tähän samaan moodiin, Matti Fouchault-Airasmaa arvioi.

Poliisi: Paikka valittava tarkkaan

Liftaaminen oli suosittua erityisesti 1960- ja 70-luvuilla, kun nuoriso alkoi liikkua eikä varaa omiin autoihin juuri ollut. Tuolloin ja myöhemminkin puhuttiin paljon peukalokyydin turvallisuudesta.

Jos aikoo liftata, kannattaa katsoa millaiseen kyytiin on menossa

Petri Isokuortti

Itä-Suomen poliisin ylikomisario Petri Isokuortti ei ota kantaa liftauksen suositeltavuuteen, mutta muistuttaa muutamista perusasioista.

– Jos aikoo liftata, kannattaa katsoa millaiseen kyytiin on menossa. Ongelmia tulee tilanteissa, jossa liftaaja on huonossa kunnossa ja kyydissä on useita ihmisiä, Isokuortti muistuttaa. Klassikko on humalainen nuori naisliftari, joka menee yksin isomman poikaporukan kyytiin.

Petri Isokuortti muistuttaa, että liftaajan kannattaa valita paikka, jossa on autoilijalle hyvä näkyvyys ja turvallinen paikka pysähtyä.

Älykännykät iso apu

Matti Fouchault-Airasmaa, kokenut peukalokyytiläinen muistuttaa, että nykyinen tietotekniikka helpottaa paljon liftarin liikkumista. Älykännykkään löytyy sovelluksia, joiden avulla löytyy parhaat liftauspaikat eri paikkakunnilta eri puolilla Eurooppaa.

– On myös appeja, joiden avulla yhteydenpito muiden liftareiden kanssa onnistuu. Muiden vastakulttuurien tavoin liftaus hyötyy uudesta teknologiasta.

Puheenjohtaja muistuttaa, että liftaaminen on halpaa ja hauskaa sekä 1970-lukuun verrattuna myös suhteellisen turvallista.

– Liftaaminen on myös hitaampaa kuin vaikkapa lentäminen. Voi nauttia maisemista.

– Ehkä syvällisempi syy on se, että liftaaminen on sosiaalinen ruletti. Et voi koskaan tietää millainen ihminen ottaa sinut kyytiinsä, missä hän on syntynyt ja kasvanut, mitä hän tekee työkseen. Tätä kautta väkisin rikotaan näitä yhteiskuntakuplia, joissa nykyisin eletään.

Tätä kautta väkisin rikotaan näitä yhteiskuntakuplia, joissa nykyisin eletään

Matti Fouchault-Airasmaa

Fouchault-Airasmaa mukaan peukalokyydillä pääsee kevyesti irti keskustelusta, jota samanmieliset käyvät Facebookissa.

– Kun lähtee liftaamaan hieman kauemmas kotiseudulta, oma näkemys avartuu ja näkee miten eri tavalla voi asua vaikkapa eri puolella Suomea.

Matti Fouchault-Airasmaa on noussut satoja kertoja vieraan autoon kyytiin. Mieleenpainuvin muisto ei ole kuitenkaan se eksoottisin.

– Saksassa minut otti kyytiin herrasmies hienossa Audissa. Hän osti hienoja autoja Saksasta, korjautti ne Puolassa ja ajoi ne takaisin Saksaan myytäväksi. Miesparka oli ajanut koko yön ja kysyi onko minulla ajokorttia. Ajoin hienoa autoa, herätin hänet ja tiemme erkanivat.

Matti Fouchault-Airasmaa listasi viisi tärkeintä vinkkiä liftarille:

1. Paikka

Kannattaa valita paikka, joka näkyy riittävän kauas ja jossa kulkee riittävästi autoja samaan suuntaan. Kuskilla on vain muutama sekunti aikaa reagoida. Liftareiden luomalta nettisivulta (siirryt toiseen palveluun)löytyy vinkkejä paikan valintaan eri puolilla maailmaa.

2. Ulkonäkö

Koska auton kuljettajalla on vain muutama sekunti aikaa reagoida, liftarin kannattaa näyttää siistiltä ja hakea katsekontaktia kuskiin. Älä käytä aurinkolaseja. Hymyile. Kukaan ei halua kyytiinsä ketään agressiivista, murjottavaa tai kiukkuista. Näytä ihmiseltä ja hymyile.

3. Varusteet

Varaa mukaan paperikartta, josta näkyy bensa-asemat, sillä ne ovat hyviä paikkoja liftata. Niissä on paremmin aikaa jutella kuskien kanssa. Paksu tussi auttaa, jos haluaa käyttää kylttiä. Pahvia saa aina huoltoasemilta. Kannattaa käyttää kyltin paikkakuntia järkevästi. Jos aikoo Helsingistä Inariin, kannattaa ehkä kirjoittaa kylttiin vaikka Tampere Inarin sijasta.

4. Hyvät kengät

Liftaaminen edellyttää useimmiten kävelyä, että löytää hyvän paikan liftata. Samoin sadevarusteet ja lämpimät vaatteet mukaan.

5. Turvallisuus

Valitse paikka, johon auton on turvallista pysähtyä. Muista, että kenenkään autoon ei ole pakko mennä. Vaihda kuskin kanssa muutama sana ja varmistu, että hän vaikuttaa mukavalta. Jos syntyy yhtään negatiivisia fiboja, älä nouse kyytiin. Luota vaistoihisi.

Lue myös: Toimittaja testasi ja sai peukalokyydin – "Olit niin rehellisen näköinen"

Suosittelemme sinulle