Poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä käydään avoimen rasistista keskustelua, kertoo verkkojulkaisu Long Play. Asia käy ilmi yli sadasta Long Playlle toimitetusta kuvakaappauksesta.
Keskustelussa on kommentoitu muun muassa turvapaikanhakijan hirttäytymisyritystä Helsingin Rautatieasemalla toteamalla, että "edes tota ne ei osaa" ja "kelvottomalta yritykseltä näytti".
Yle luki Long Playn artikkelin Satunnaistarkastus kokonaisuudessaan. Jutun pääpaino on poliisin suorittamassa ulkomaalaisvalvonnassa ja etnisessä profiloinnissa, joka on Suomessa laitonta. Artikkelin taustalla Turun yliopiston Pysäytetyt-tutkimushanke.
Artikkelissa on tarkasteltu esimerkin poliisin suorittamaa ulkomaalaisvalvontaa ja viitataan muun muassa rap-artisti Mustan Barbaarin perheen kokemuksiin ja tapauksesta poliisin käymään keskusteluun facebook-ryhmässään.
Kuvakaappausten mukaan räppäri James Nikanderin eli Mustan Barbaarin perhettä koskevassa kommentoinnissa Nikanderia kutsuttiin pinkiksi gerbiiliksi ja ehdotettiin, että ulkomaalaiset velvoitettaisiin kantamaan hihamerkkiä.
Artikkelissa nimettömänä haastatellut poliisit olivat jutun kirjoittaneen toimittaja Kati Pietarisen mukaan tietoisia siitä, että profilointi on ulkomaalaisvalvonnassa kielletty, mutta pitivät ulkomaalaisvalvonnan perusteita epämääräisenä.
Eräs haastateltu poliisi ei ymmärrä millä muulla perusteella, kuin ulkonäön ulkomaalaisia voisi etsiä. ”Miten voi käytöksen perusteella päätellä, että joku on ulkomaalainen? Vastauksen olisi voinut tiivistää yhteen ainoaan sanaan: Ulkonäkö. Mutta eihän poliisi voi sanoa sitä."
Toinen haastateltu oli sitä mieltä, että profilointikielto on riski yhteiskunnan turvallisuudelle. Poliisihallituksen ylitarkastaja Timo Kilpeläinen sen sijaan kertoo, ettei muista, että Suomessa tai muualla olisi jäänyt kiinni väkivaltaisia ekstremistejä.
Salaisessa Poliisit-facebook-ryhmässä on 2800 jäsentä. Osa heistä on eläkkeelle jääneitä tai muihin tehtäviin siirtyneitä entisiä poliiseja. Long Playn haltuunsa saamissa kuvakaappauksissa kommentoidaan muuan muassa tähän tapaan:
Mustan Barbaarin esille tuomasta tapauksesta äitinsä ja sisarensa kohteluun liittyen sanottiin gerbiili-nimityksen ohella näin: "Vittu, mikä sykkiminen alkaa, jonkun kontulalaisen uudisraivaajan horinasta!!! Just mietin, että kuinka viturallaan tää homma voikaan olla, kun juttu on iltapäivälehtien kannessa ja poliisi on hoitanut virkatoimiaan."
Helsingin asema-aukion pahoinpitelyn jälkeen kuollutta Jimi Karttusta kommentoitiin näin: ”Onko joku tosiaan tuonut muistopaikalle lähiörosvon uniformun hahhah” (kommentti koski paikalle tuotuja Karttusen vaatteita)."
Yle ei ole päässyt näkemään alkuperäisiä Facebook-ryhmässä julkaistuja viestejä.
Poliisiylijohtaja kuullut ryhmästä huhuja
Facebook-ryhmän keskustelua moderoi joukko poliiseja ympäri maata. Joukossa on ollut myös nettipoliisina tunnettu rikoskomisario Marko Forss, joka erosi ryhmän moderaattorin pestistä huhtikuun lopussa.
Forss kommentoi Long Playlle, että ainakin yksi keskusteluissa ilmennyt tapaus on toimitettu syyttäjälle selvittelyyn. Hän totesi kuitenkin, että myös poliisilla on sananvapaus, etenkin kun ryhmässä keskustellaan vapaa-ajalla.
Long Playn julkaisi lauantaina aamupäivällä aiheesta alun perin jutun lyhyen version ja sunnutaina oli tarkoitus julkaista pitkä artikkeli. Myöhemmin lauantaina Long Play kuitenkin päätti julkaista kohua herättäneen artikkelin kokonaan jo samana päivänä.
Poliisihallitus: Poliisia koskee rajoitettu sananvapaus
Poliisin ylijohto on Poliisihallituksen mukaan tietoinen suljetun Facebook-ryhmän olemassaolosta ja se on kehottanut poliisiyksiköiden päälliköitä puuttumaan sosiaalisessa mediassa mahdollisesti havaitsemiinsa epäkohtiin. Poliisihallitus korostaa, että poliisilla on rasismin suhteen nollatoleranssi ja nyt havaittuihin epäkohtiin puututaan.
Poliisihallituksen mukaan poliisilla on lain perusteella rajoitettu sananvapaus. Poliisilaki velvoittaa käyttäytymään myös vapaa-ajalla niin, että toiminta ei vaaranna luottamusta poliisiin.