Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Risikko poliisien salaisesta Fb-ryhmästä: Rasismille nollatoleranssi, kirjoittelu on jo selvittelyssä

Sisäministerin mukaan ei silti voida vetää johtopäätöstä, että rasismi olisi Suomen poliisissa laajempi ongelma. Poliisiliiton puheenjohtajan mukaan turhaumat työstetään ammattilaisen kanssa, ei netissä.

Yrjö Suhonen ja Paula Risikko
Yrjö Suhonen ja Paula Risikko Kuva: Yle
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Verkkolehti Long Playn uutisoima rasistinen ja vihamielinen kirjoittelu poliisien salaisessa Facebook-keskusteluryhmässä saa sisäministeri Paula Risikon (kok.) tuomion.

– Tämä asia selvitetään perin juurin. Sanon, että rasismille ja kaikille tällaisille kirjoituksille pitää olla täydellinen nollatoleranssi, Risikko sanoo.

Risikon mukaan asian selvittely on jo alkanut. Ilta-Sanomien mukaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vie asian valtakunnansyyttäjänviraston arvioitavaksi.

Risikko ei allekirjoita perusteluja, joilla ryhmään kuulunut, nettipoliisina tunnettu rikoskomisario Marko "Fobba" Forss kommentoi kirjoittelua Long Playlle. Forssin mukaan kyse on sananvapaudesta, ja hän painotti, että kirjoittelu tapahtui vapaa-ajalla.

Risikon mukaan poliisien käyttäytymissäännöt eivät rajoitu työaikaan.

– Sananvapaus on, mutta niin myös käyttäytymissäännöt. Niitä pitää noudattaa sekä töissä että vapaa-aikana, Risikko sanoo.

– Lainvartijan tehtävä on niin arvokas tehtävä, että pitää tietää mitä kirjoittaa.

"Poliisissa ei ole laajalti rasismia"

Suomalaisten luottamus poliisiin on perinteisesti hyvin korkealla. Risikon mukaan tapauksesta ei voi vetää johtopäätöstä, että Suomen poliisissa olisi laajasti rasismia.

– En missään nimessä usko, että tämä koskisi laajemmalti Suomen poliisia. Ensimmäistä kertaa tietooni tuli tämäntyyppinen tapaus, Risikko sanoo.

Samoilla linjoilla on Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen. Hän tuomitsee jyrkästi sivuston kirjoittelun.

– Täysin tuomittavaa. Jos karusti sanotaan, moukkamaista käytöstä. Kyllä tällainen henkilökohtaisista ongelmista kertoo, Suhonen sanoo.

Suhosenkaan mukaan yksittäisten poliisien toiminta ei leimaa koko instituutiota.

– Organisaatiossa on yli 7000 poliisimiestä ja -naista, kyllä suomalainen poliisi kestää päivänvalon. Maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat voivat luottaa poliisin ammattitaitoon.

Ammattiapua henkilökohtaisiin ongelmiin

Poliisi on työssään usein tekemisissä negatiivisten asioiden, kuten rikollisuuden ja onnettomuuksien kanssa, mikä voi Suhosen mukaan aiheuttaa turhautumista.

Työpaikoilla tarvitaan Suhosen mukaan perustavanlaatuista keskustelua siitä, mikä on hyväksyttävää käytöstä ja mikä ei. Ammattiapuakin tarvittaessa.

– Kyllä tänä päivänä poliisilla on välineet selviytyä. On mahdollisuuksia keskustella ja käydä läpi traumaattisia tilanteita ja saada niihin tukea. Ettei mene turhauman puolelle, ja altistuta tällaiseen käytökseen jota nyt ollaan läpi käymässä, Suhonen pohtii.

Lue myös: Long Play: Poliisit pilkkasivat itsemurhaa yrittänyttä salaisessa FB-ryhmässä

Suosittelemme sinulle